Administrator SzajBajk Opublikowano 8 Lutego 2021 Administrator Opublikowano 8 Lutego 2021 Pęknięty tłoczek ceramiczny, to najczęściej efekt odpowietrzania przy nierówno włożonym bloczku w zacisk. Gdy tłoczki tylko częściowo trafiają na bloczek, wysuwają się nierównomiernie i dosyć łatwo pękają. Poniżej film, w którym pokazuję, jak wyciągnąć tłoczek z zacisku i jak go wymienić. Dodam od razu, że mój znajomy szukał tłoczka do hamulców Shimano SLX M7100 i pasował do nich idealnie tłoczek z Ultegry BR-R8070. 1
Accent_Szaj Opublikowano 10 Lutego 2021 Opublikowano 10 Lutego 2021 W dniu 8.02.2021 o 11:50, SzajBajk napisał: tłoczka do hamulców Shimano SLX M7100 i pasował do nich idealnie tłoczek z Ultegry BR-R8070. Lepszym patentem są hybrydy z ali. Połączenie alu i ceramiki https://pl.aliexpress.com/item/32817169236.html 1
Accent_Szaj Opublikowano 11 Lutego 2021 Opublikowano 11 Lutego 2021 Wcześniej nie obejrzałem filmiku, ale można dużo prościej. Po pierwsze nie woda, która spowoduje spustoszenie, a powietrze. Dodatkowo nie można składać układu, bez wysuszenia Po drugie, przed wysunięciem tłoczka, ja jeden blokowałem trytytką. Ps. Na aukcji którą podlinkowałem, są wymienione wszystkie modele zacisków, do których pasują tłoczki.
vdcmike Opublikowano 14 Lutego 2021 Opublikowano 14 Lutego 2021 Robiłem kilka zacisków na tych tloczkach z Ali. Działa co najmniej tak dobrze jak oryginał. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nowy zacisk z nowymi klockami można było do niedawna kupić za niewiele więcej niż komplet tych tłoczków.
Radzio244 Opublikowano 26 Maja 2022 Opublikowano 26 Maja 2022 Witam mam podobny problem, podczas upadku na lodzie mocno walnąłem klamką w asfalt po jakimś czasie zauważyłem lekki wyciek płynu z klamki, ale hamulec jeszcze jakoś działał teraz już prawie nie ma oleju, pewnie wyleciało z zacisku bo aż się błyszczał a mam pytanie mianowicie jaki rozmiar klucza torx użyć żeby rozkęcić ten zacisk a hamulec to shimano slx m7000
Rekomendowane odpowiedzi