z2ib Opublikowano 7 Lutego 2021 Opublikowano 7 Lutego 2021 Witam, Nadszedł czas na przesiadkę na nowy rower. Mam możliwość zakupu nowego roweru Author Orion 29" z roku 2019 za około 4500PLN. Przymierzałem się do niego i kilku innych rowerów różnych marek, ale na podstawie przejażdżek po parkingu trudno mi ocenić różnice w pozycji i inne czynniki wpływające na komfort jazdy. - czego mogę się spodziewać po takiej geometrii? Czy to jest bardziej rekreacyjny, czy wyścigowy rower? - koledzy, którzy ścigają się amatorsko na bardzo drogich rowerach twierdzą, że Author został z tyłu za konkurencją i że nowoczesne ramy MTB są w tej chwili budowane w inny sposób (chodzi o kąty i długości poszczególnych rur). Czy mogę prosić o komentarz do tego? - czy 17" będzie ok? Według kalkulatora na stronie Author jestem pomiędzy 17", a 19" Mam 178cm wzrostu, przekrok: 83 cm. Dotychczas jeżdżę na Author Basic 26" z 2014 roku, rozmiar ramy: 19". Jest mi dość wygodnie, aczkolwiek przy dłuższej jeździe czasami trochę drętwieją mi palce-nie przeszkadza mi to. Uznaję, że to wina również niezbyt częstej jazdy na długich dystansach. Jeżdżę 50/50 - po płaskim i po leśnych górkach (lubuskie, więc żaden hardcore). Rekreacyjnie z rodzinką nad jezioro, lub samotne wypady do lasu, żeby przejechać szybko jakieś 25-30 km, zmęczyć się i do domu. Przy zakupie nowego sprzętu zależy mi na powietrznym amortyzatorze i napędzie, który pozwoli na rozpędzenie się do większych prędkości na płaskim. W cenie około 4500 konkurencja dostępna w mojej okolicy, z ramami których kolorystyka mi się podoba, ma w konfiguracji z amortyzatorem powietrznym napędy jednoblatowe z najszybszym przełożeniem 30x11 - trochę wolno, ten Author ma 34x10, co jest dla mnie w zupełności wystarczające. Nie przeszkadzałyby mi dwa blaty z przodu, ale przy powietrznym widelcu zwykle jest już jeden, ale w tej cenie w "słabej" konfiguracji. Poza tym rower ma chyba dość dobre wyposażenie jak na tę cenę, jest ładnie pomalowany, no ale co z tą ramą/geometrią?
Rekomendowane odpowiedzi