Skocz do zawartości

Merida Big Nine Lite

JuleC89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcę kupić nowy rower. Merida BIG NINE z ramą Lite, ale nie wiem czy to dobra propozycja jesli chodzi o zastosowanie roweru, geometrie ramy i komfortu. Rower bedzie sluzyl do:

-Treningi i lokalne wyscigi dla poprawienia kondycji i zrzucanie zbednych kg. No i moze troche rywalizacji.

-Wycieczki i treningi po gorach

- Ultramaratony (Wisla1200/Pomorska500 itp)

-Wycieczki jedno i kilku dniowe w rozne strony kraju

Obecnie posiadam Cube Analoga 2017 (roz. 19", stack 629mm, reach 398mm). Meride musze przymierzyc ale pewnie bedzie to rama M ze stackiem 619mm i reach 422mm (ewentualnie L). Co ze wspolczynnikiem komfortu stack/reach? Nie wiem czy slusznie sie nim przejmuje. I jak ma sie rower ktory chce kupic do zastosowania? Prosze o pomoc i podzieleniem sie doswiadczeniem. Ktos jezdzi maszyna xc na dlugie dystanse? Mozna sie przyzwyczic? Czy lepiej trzymac sie roweru mtb z rekreacyjna geometria? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem niedawno ale jeszcze nie jeździłem, jedynie co mogę pomóc to rozmiar ramy. Wzrost 181 cm, 82 wagi, testowałem rozmiar L i M. Zdecydowanie wybrałem M. Wydaje mi się że chcesz mieć za dużo grzybków w jednym barszczu, za dużo zastosowań do jednego roweru.