Skocz do zawartości

MTB Przesiadka z 3x7 na 3x9

mrG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z uwagi na to, że mam kompletny napęd do wymiany postanowiłem go nieco rozbudować i tutaj liczę na Wasze wsparcie.

Rozbudowa jest spowodowana tym, że brakuje mi czasem lekkich przełożeń na leśnych podjazdach i szybkości przy wypadach za miasto. Muszę się 2 razy bardziej napocić niż znajomi.

Obecny napęd:

Korba shimano FC - M131 42x34x24 170

Przerzutka przód shimano FD-TY500

suport nie wiem jaki

łańcuch  no name

kaseta shimano hg cs-hg41-7ac 11-28t  z dwoma podkładkami, więc spokojnie wejdzie nawet 10s (koło 9s ładnie wchodzi w ramę)

Przerzutka tył shimano rd-m591 (mega9)

Celuję w korbę 44x32x22 na pewno nie będę pchał się w 48.

suport (chętnie przejdę n nowsze rozwiązanie niż kwadrat)

łańcuch 2x kmc x9

kaseta shimano cs-hg400 albo 11-36, cs-hg201 11-36

przerzutka przód FD-M371

manetka prawa albo komplet, żeby identyczne były.

I tutaj mam zgrzyt, bo nie mam zielonego pojęcia o tym jak dobrać do tego zestawu suport i korbę, żeby to dobrze działało.

Kumpel wspominał, że ta korba i przerzutka przednia co mam powinna sobie poradzić, ale skoro i tak jest do wymiany, to może

jest coś nie za miliony, co zagra z tym zestawem nad którym się zastanawiam.

Uprzedzając komentarze, że jest to nie opłacalna zmiana. Mogłoby tak być, gdybym miał napęd w dobrym stanie. Ale skoro i tak zmieniam całość, to nie jest to aż taka różnica cenowa, żeby się nie opłacało. Tym bardziej, że jest to inwestycja na kilka lat.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli już pocisz się na przełożeniu 24 na 11 to zmień zębatkę na 22. Wyjdzie dużo taniej i łatwiej. Jeśli zmieniać to na 2x10 ew. 3x10 skoro piszesz że bębenek obsłuży kasetę 10rz.

Wysłane z mojego KING_KONG_3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Interesuje mnie tylko 3x9

10s to dodatkowo zmiana tylnej przerzutki i sama kaseta i manetka są sporo droższe.

Wolę za tą różnice w cenie kupić drugi zestaw opon w teren, albo na twarde nawierzchnie.

To jest jazda typowo amatorska.  Gdybym miał pewność, że obecna korba nie będzie się gryzła z systemem 9s to wymieniłbym na identyczną. Chociaż różnica w cenie w porównaniu do octalinka czy H mieści się w moim założeniu finansowym. Tym bardziej, że korba to inwestycja na długo.

Opublikowano
21 godzin temu, mrG napisał:

Tym bardziej, że jest to inwestycja na kilka lat.

No nie koniecznie na kilka lat, bo wystarczy, ze się zapomni skontrolować łańcuch i po chwili cały napęd znów kosz.

Korba siódemkowa z 9s będzie działać tak samo, więc jeżeli tarcze w starej są zjedzone to zakupiłbym taką samą albo same tarcze.

Przy amatorskiej jeździe nie ma co się pchać w kosmiczne technologie, kwadrat w zupełności wystarcza.

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2021 o 10:29, kaido2 napisał:

No nie koniecznie na kilka lat, bo wystarczy, ze się zapomni skontrolować łańcuch i po chwili cały napęd znów kosz.

Korba siódemkowa z 9s będzie działać tak samo, więc jeżeli tarcze w starej są zjedzone to zakupiłbym taką samą albo same tarcze.

Przy amatorskiej jeździe nie ma co się pchać w kosmiczne technologie, kwadrat w zupełności wystarcza.

Dzięki za odpowiedź.

Tak czy inaczej miałem zmienić suport i korbę. Dlatego myślałem o przejściu na nowsze rozwiązania. Ale przypadkiem podsunąłeś mi inne rozwiązanie.

Stary napęd jeszcze dobrze śmigał. Nie przeskakiwał i nie było z nim problemów. Prócz widocznych już śladów odciśniętych przez czas.

Dlatego zostawiłbym go sobie do jazdy zimą, żeby nie katować nowego.

A kupiłbym drugą identyczną korbę, albo jakiś nowszy model nawet już 9s z suportem 122.5, żeby było identycznie. Myślałem o wymiennych tarczach, ale z drugiej strony kwadrat jest tak tani, że to nie ma sensu.

Tylko teraz pytanie, czy zmieniając kasetę 7 na 9 nie przesunie się linia łańcucha?

Czy to dobiera się na takiej zasadzie korba na 50mm i kaseta na 50mm i powinno być ok. Ewentualnie przełożenie "zerowy/równoległe" do ramy będzie twardsze.

Czy może należy zamontować tylne koło zrobić pomiar linii "zerowej/równoległej" i dopiero mierzyć pod suport.  Tego to już w ogóle nie ogarniam.

I kolejna sprawa to łańcuch. KMC raczej odpada przy budżetowej korbie i kasecie. Będzie moim zdaniem za twardy. A biorąc pod uwagę podstawy materiałoznawstwa, to podzespoły powinno się dobierać do siebie również pod względem twardości/ wytrzymałości. Twardy łańcuch szybko zajedzie kasetę i korbę ze słabszej jakości stopów. I odwrotnie. Dobre jakościowo zębatki nawet się nie zaczną wycierać, a marny łańcuch się wyciągnie jak gumka od majtek.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Linia zostanie ta sama, bo przecież tylne koło ma rozstaw 135mm i o ile:

Bębenek był 7s ( no nie wiem co to za rower) to najtwardsza koronka przesunie się lekko w prawo, ale na dal to niczemu nie będzie przeszkadzać co najwyżej trzeba będzie ponownie wyregulować tył.

natomiast jeżeli jest to typowy bębenek 8-10s z podkładką na 7, to nic się nie zmieni, zamiast podkładki wejdzie największa koronka i co najwyżej regulacja znów tyłu.

W dniu 6.02.2021 o 22:12, mrG napisał:

Dobre jakościowo zębatki nawet się nie zaczną wycierać, a marny łańcuch się wyciągnie jak gumka od majtek.

No nie do końca, łańcuch z bele żelastwa dużo szybciej przeora zęby kasety/ wolnobiegu,nawet jakby ta kaseta była z najlepszego stopu stali nadającego się na kasety, jak łańcuch ze stali średnio węglowej bo ten się tak szybko nie zużyje i nie będzie piłował zębów nie trafiając w nie. Najtańsze łańcuchy mają tylko ogniwa ze słabszego materiału, natomiast rolki są takie same jak w tym droższym stąd nie zniszczą się rolki a zęby kasety/wolnobiegu. Po drugie , kontrolując zużycie nie nadążysz z kupnem bele jakich łańcuchów, a po trzecie kłania się ekonomia portfela i stracony czas na ciągłej wymianie łańcucha. Na typowy CN-HG53 przypadają 4 CN-HG40 ;)

Jak już chcesz iść w to materiałoznastwo to:

Obecne kasety budżetowe wykonywane są ze stali Cro-Mo. Ich żywotność przy kontroli zużycia niezależnie jakiego łańcucha to grubo ponad 50 tys km, obecnych wolnobiegów np TZ-20 - 10 tys z tym że te wykonywane są z parszywego żelastwa jeżeli chodzi o rzędy i rolki łańcucha dość szybko rolują zęby do szpilek.

To co powinno się dobierać:

To komponenty jednego producenta, a najlepiej z jednej grupy jeżeli chodzi o sztukę prawidłowego wykonywania zawodu jakim jest mechanik rowerowy.

• Pomógł 1
Opublikowano

@kaido2

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Wielki szacunek za wiedzę w temacie.

Bębenek jest przynajmniej na kastę 10s, bo ma dwie dość grube podkładki. A założona była kaseta 7s.

Póki co kupiłem dwa łańcuchy kmc x9 i kasetę CS-HG 200

Na starym napędzie zrobiłem głównie po lasach i górkach ok 3500km, a jak kupowałem rower, to już miał trochę nalatane.

Wyjąłem suport, bo lekko trzeszczał i okazało się, że to wina uszkodzonej plastikowej osłony/zaślepki przy lewej korbie. Dostał się do środka piasek i zgrzytało.

Wyczyściłem, dałem po kropelce oleju na łożysko i śmiga jak nowy. Przesmaruję go i może jeszcze wykorzystam, bo to stary un55. A opinie ma całkiem dobre.

Dokupię drugi suport, korbę i manetkę tyną, to może jeszcze zdążę po śniegu polatać.

Póki co powoli składam wszystko do kupy. Maluję, smaruję, zmieniam łożyska, opony i jazda.

Zastanawiam się nad zrobieniem małego doświadczenia ze starym napędem.

Mianowicie wygotować kasetę i łańcuch w oleju samochodowym z dodatkiem ceramizera. Tak ze 4-6godzin w temperaturze do 60stopni.  Ciekawi mnie czy będzie jakiś pozytywny efekt takiego zabiegu jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Mam pół bańki jakiegoś motula i ceramizer, który leży już kilka lat. To czemu by nie spróbować.

Opublikowano

Podejrzewam, że ta ceramikę szybko zjedzą złe warunki, zapewne w trakcie już pierwszego wypadu.  Sam napęd zaś zużywa się na skutek przyłożonej siły jak i techniki obrotu, brud ma tu znikomy wpływ, prędzej sól sypana na drogi.