Skocz do zawartości

SR Suntour XCR 2020 r. - ścieranie się anody na czarnych lagach.

Emil.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ta anoda jest poprawiona względem starych xcrów? Ewentualnie czy da się zapobiec jej ścieraniu.

Opublikowano

Nwm czy jest poprawiona. Ale da się zapobiec jej ścieraniu , po pierwsze wymienić imitację uszczelek na normalne dobrze uszczelniające uszczelki kurzowo i olejowe. 
Po drugie jakie tam są tulejki ślizgowe? A po trzecie chodzi na smarze czy na oleju? 

Opublikowano

amor mam fabrycznie nowy nie mam pojęcia co on tam ma 

Opublikowano (edytowane)

Co dokładnie masz za model bo nie słyszałem jeszcze żeby XCR miał anodę. Podeślij zdjęcia 

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, ACTIVIA napisał:

Sprawdź magnezem czy te rury są na pewno aluminiowe bo nie wierzę żeby do sprężynowego XCR-a dali rury aluminiowe anodowane

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Znaczy ja pisząc anoda miałem na myśli po prostu tą powłokę na lagach, ale sprawdzę magnezem

Opublikowano

To jest pewnie czerniona stal a jeśli tak jest  to i tak zaraz się zedrze. 

Opublikowano

@ACTIVIAmagnez łapie da radę coś zrobić żeby nie stało tej powłoki czarnej zaraz? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Emil. napisał:

@ACTIVIAmagnez łapie da radę coś zrobić żeby nie stało tej powłoki czarnej zaraz? 

To masz rury goleniowe malowane albo oksydowane i nic z tym już nie zrobisz

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Jedyne co to można by to  pochromować technicznie, wtedy się nie będzie ścierać. 

Opublikowano

W zakładach to jedynie chrom ci położą dekoracyjny który lubi odpadać i także szybko się przeciera. Napisz na PW bo mam oryginalne z Suntoura nowe rury goleniowe, to można by było wymienić 

Opublikowano

Oczywiście, że kładą chrom techniczny ale nie korzystałeś to nie wiesz, mi kładli na tłoczyska siłowników hydraulicznych i działa do tej pory.

PS.
Wymiana rur na takie same niewiele da i tak zaraz się wytrą. 

Opublikowano (edytowane)

Tloczyska w siłownikach nie są z chińskiej stali widelcowej zwanej hi-ten. Na tym nic się nie utrzyma. Do tego obróbka wstępna i przygotowanie (wyprasowanie rur) wygeneruje koszt przewyższający wartość tego amortyzatora.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, GrzesiekNowak napisał:

Oczywiście, że kładą chrom techniczny ale nie korzystałeś to nie wiesz,

Kolego, ty za mało o mnie wiesz.  Już wszystko testowałem, anodowanie, oksydowane, chromowanie i wiem co i jak działa. Proponowałem ci wymianę na rury goleniowe o porządnym chromie, możliwe że ty masz barwiony i przez to ci się przeciera. Nie chcesz trudno lecz temat mam dobrze opracowany i często wymieniam rury goleniowe i sterowe na nowe

Edytowane przez ACTIVIA
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Ja nie chcę od ciebie żadnych rur.😂

Mówię tylko, że mi kładki chrom techniczny na tłoczysko siłownika hydraulicznego od wózka widłowego 1.5metra długości i 70mm średnicy i trzyma się do tej pory.

Kolega lagi w zabytkowym motocyklu też dawał do chromowania i też się trzyma do tej pory.

Widocznie słabo opanowałeś temat , skoro tobie odpada czy tam się wyciera.