Skocz do zawartości

Lekkie i dobre pedały spd do XC

ExzziTt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam do nowego roweru jakichś fajnych, lekkich pedałów do XC. Dotychczas jeździłem na pedałach Shimano M-520, ale teraz szukam czegoś lżejszego, ale równie niezawodnego. Chciałbym wydać na nie nie więcej niż 250-300zł. W oko wpadły mi Time Atac XC 4. Czy będą one kompatybilne ze zwykłymi blokami spd Shimano? Może miał tu ktoś z nimi do czynienia, lub może polecić jakieś inne fajne pedały.  Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Przy tej cenie co na aukcji podanej przez kolegę @Nemrod to chyba jednak bardziej opłaca się iść w stronę Shimano PD-M8100.Ciut cięższe, ale to jednak klasyka i do tego bez najmniejszych problemów. Cena (nawet dzisiaj) niższa od nowych Xpedo.

PS

@ExzziTt sprawdź jeszcze Look x-track. Jest kilka wersji (różny materiał i inna waga) i są kompatybilne z blokami Shimano.

Opublikowano

A co się stało z Twoimi, że zmieniasz? Nie jesteś zadowolony z trzymania stopy, siły wypięcia, rodzaju bloku?

Ja mam 540-tki od shimano i są turbo niezawodne! Od 2008 roku je mam. Powierzchnia podparcia, siła potrzebna do wypięcia i sama jakość wpinania to cud malina sprawa ;) Przejechały wiele maratonów i nic a nic się z nimi nie dzieje. Czasem wystarczy przeserwisować. Bloki starczają na długo i przy chodzeniu / zwiedzaniu nie trzeba martwić się o wytrzymałość. W tym zakresie cenowym masz niezawodne pedały na długie lata.

Opublikowano
Godzinę temu, Krystiano napisał:

A co się stało z Twoimi, że zmieniasz? Nie jesteś zadowolony z trzymania stopy, siły wypięcia, rodzaju bloku?

Stare 520stki zostawiam w starym rowerze, a do nowego MTB chciałbym już coś lżejszego.

Opublikowano

Oczywiście wszystko zależy jaki to rower i jakie zastosowanie. W MTB używam super sprawdza się właśnie 520/540, a w przypadku częstego kontaktu z błotem fajną konstrukcję mają pedały egg beater. Przy okazji są też lżejsze, chociaż to akurat nie ma znaczenia. Pedały przyjmują też sporo obciążenia i w MTB lekkie konstrukcje nie mają lekko. W egg beater pękają skrzydełka.

Opublikowano

Akurat moje lekko nie mają :) Treningi i różne wyścigi XC, dlatego zależy mi na mniejszej wadze, ale też na wytrzymałości, żeby po sezonie katowania w najróżnieszym terenie nie były do wywalenia.

Opublikowano

Bierz ponownie 520. Ta masa nie ma kompletnie znaczenia. Szybciej schudniesz 200 gram niż się w pedałach zwróci akurat ;)

• Lubię to! 1