Skocz do zawartości

MTB cierpnące dłonie

BartekŚrem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z cierpnącymi dłońmi podczas jazdy, odczuwalne przeniesienie ciężaru na kierownice. Obecnie mostek 80mm założony na minus 6 stopni. Co polecacie mostek dać na plus czy raczej skrócić go np na 70mm ale żeby pozostał na minusie ? Czy po założeniu na plus nie pogorszy się trakcja na stromych podjazdach w terenie? (odrywanie przedniego koła od podłoża)

Opublikowano

Zmień ustawienie siodełka, podnieś trochę nosek.

Opublikowano

Siodełko ustawione OK wypoziomowane na zero. Podniesienie siodełka na plus raczej nie sprzyjało by komfortowi mojego krocza, podziękuje zostawiam na zero.

Opublikowano

Jeżeli dolegliwość jest spowodowana zbytnim obciążeniem na dłonie to by mogło znaczyć, że pozycja jest zbyt leżąca lub siodło zbyt wysoko w stosunku do kiery. Wyprostowanie pozycji żeby ciężar ciała bardziej poszedł w pośladki, mniej w dłonie, czyli np właśnie skrócenie mostka lub wyżej kierownica.

Opublikowano

Tak ok rozumiem wszytko się zgadza tyko w którym kierunku pójść mostek na plus czyli podniesienie kierownicy czy skrócenie mostka i jednak zostawienie go w pozycji na minus ? Co bardziej będzie sprzyjało dobrej trakcji a zarazem poprawi komfort zniweluje ból dłoni.

Opublikowano

Może spróbuj założyć ergonomiczne, poszerzane gripy, ciężar ciała rozłoży się na większą powierzchnię.

Opublikowano

W pierwszej kolejności musisz ustawić siodło zgodnie ze sztuką. Potem dopiero czas na ustawianie kokpitu.

Ja np miałem tak, że kierownica 720mm była niby super ... ale po jakimś czasie zaczynały drętwieć palce. Uciążliwe, nieprzyjemne. Jak założyłem rogi, siłą rzeczy gripy weszły o 1,5cm do wewnątrz ... i jak ręką odjął. Zatem to nie zawsze musi być tak, że jak nowe MTB to kiera musi mieć 800mm. Nic Ciebie to nie kosztuje: zbliż do siebie gripy o np 1,5-2cm z każdej strony - przejedź się 20-30km.

Nie napisałeś również co to za rower, jaka jazda, Twoje gabaryty, wiek - w sensie czyś młodzieniaszek czy stateczny nadszyszkownik. 😉

Poza tym są ćwiczenia  na takie przypadłości, szczególnie jak ktoś ma tryb pracy siedzący/komputerujący. Poszperaj na YT.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pomogło skrócenie mostka o 10mm i zamiast kąt -6stopni kąt 0.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie pomógł BikeFiting. Moje kombinacje na nic się zdały. Zrobione:  mostek dł kąt, szerokość wysokość kąt siodła, szerokość kiery i nachylenie klamek + ustawienie bloków w butach. Dopiero po takiej zabawie na laserach jazda stała się przyjemna, nawet wielogodzinna.