Skocz do zawartości

Pomoc w doborze długości łańcucha.

rtv_pilarczyk@go2.pl

Rekomendowane odpowiedzi

rtv_pilarczyk@go2.pl
Opublikowano

Witam. Mam taki problem. Posiadam rower szosowy Giant defy rok 2015 napęd Shimano 105 2x11   kaseta 11x32  korba 50x34.  Przy wymianie łańcucha nie policzyłem ogniw, łańcucha starego już nie mam. I teraz tak , obliczyłem długość według metody : największa zębatka z przodu i z tyłu, łańcuch wypleciony z przerzutki , dodałem dwa ogniwa. Wszystko zdaje się być ok, ale serwisant rowerowy zasiał niepewność, że zrobione jest to nie prawidłowo. Idzie w zaparte , że ma rację. Bardzo proszę, może ktoś z was ma taki sam rower i zechce policzyć ogniwa. Ewentualnie proszę o potwierdzenie kto ma rację i ewentualną podpowiedz jak prawidłowo obliczyć długość do tego Gianta 2x11. Bardzo dziękuję i proszę o podpowiedz.

Brake LeversShimano 105

CassetteShimano 105 11x32, 11-speed

ChainKMC X11L

CranksetFSA Gossamer Pro, 34/50

Opublikowano (edytowane)

Załóż łańcuch na duży blat i największą zębatkę z tyłu pomijając przerzutkę.. Naciągnij łańcuch i do ogniwa na którym by się się spiął dolicz dwa pełne.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Od lat robię tak :

Mała zębatka z przodu

Mała z tyl

Łańcuch przeprowadzony przez przerzutke

Efekt musi być taki, że po zapięciu wózek przerzutki jest delikatnie  naciągnięty. Nie zupełnie luzem. 

Opublikowano
5 godzin temu, rtv_pilarczyk@go2.pl napisał:

Giant defy rok 2015

Będzie jeszcze potrzebna długość od środka supportu do tylnej osi, która w twoim rowerze wynosi 42cm

Czyli wg wzoru potrzebujesz 110 ogniw

Opublikowano

W sumie to jeszcze się nie bawiłem w dobieranie długości łańcucha, ale po obejrzeniu kilku filmów na youtube wnioskuję, że można to raczej samemu ogarnąć bez pomocy serwisanta.

Pod tym linkiem jest film w tej tematyce.

Zresztą na youtube możesz znaleźć  więcej filmów o dobieraniu długości łańcucha.

rtv_pilarczyk@go2.pl
Opublikowano

I dokładnie tak robię jak opisałem i jak potwierdził kolega Nemrod. A serwisant idzie w zaparte ,że to nie łańcuch Shimano i będzie niedobrze. Jutro przeliczę ogniwa i dam zna czy kolega Accent_Szaj ma rację . Już jestem głupi, bo człowiek twierdzący ,że będzie to zła długość jest osobą wydająca się wiarygodną i siedzącą w tematach rowerowych. Sprzedaje , naprawia i myślę ,że nie jeden z was go zna osobiście. Pozdrawiam.

Podesłałem mu instrukcje Shimano, która konkretnie opisuje metodę dużych zębatek plus dwa ogniwa. Twierdzi ,że mam łańcuch KMC i ta metoda będzie zła. 

rtv_pilarczyk@go2.pl
Opublikowano

I fakty są takie. Zrobiłem długość duża zębatka przód i tył , dodałem 2 ogniwa. I długość zgadza się idealnie co obliczył kalkulatorem Accent_Szaj.  Czyli wniosek prosty dla mnie ,że to jest prawidłowa metoda. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

A Pan serwisant uważa, że łańcuch kmc musi mieć inna długość niż shimano? Nieźle. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
14 godzin temu, elmapeto napisał:

kmc musi mieć inna długość

Haha, tak KMC mają dłuższe/krótsze ogniwa xD. Nie no komedia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Pozwolę się dołączyć do tematu.. Mam kasete z największą zębatką 42 i korbę z największą 38. Czy zakup łańcucha 116 ogniw wystarczy?

p.s długość od osi do supportu wynosi 44 cm. Łańcuch 11rz od xt, napęd 2x11 MTB

Edytowane przez curtis171
Opublikowano
2 godziny temu, curtis171 napisał:

Pozwolę się dołączyć do tematu.. Mam kasete z największą zębatką 42 i korbę z największą 38. Czy zakup łańcucha 116 ogniw wystarczy?

p.s długość od osi do supportu wynosi 44 cm. Łańcuch 11rz od xt, napęd 2x11 MTB

Tak.