Skocz do zawartości

Rower szutrowy na wyprawy

Spitfajer666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich przymierzam się do budowy szutrówki ale nie wiem jaką ramą dostępną w polsce nabyć więc szukam firmy która mi taką wykona ktoś da jakąś propozycje firmy albo marki ramy 

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Specialized sprzedaje frameset Sequoia i AWOL.

Sequoia to taki bardzo wszechstronny rower, z lekkim carbonowym widelcem (lub najtańszy wariat jako cały rower z widełem stalowym), do średnio zaawansowanej turystyki. Spokojnie nada się też do szybkiej szosowej ustawki. Sam mam taką stalówkę tylko kupioną już jako cały rower i jest to najwygodniejszy rower na jakim siedziałem. Geometra idealnie dobrana pod długie dystanse. Objuczam go różnymi torbami i znikam na całe dnie z domu. Do tego jak umawiam się z kolegami na rowerach szosowych to nie mam naprawdę kompleksów. Ja mam seryjne, nieco ciężkie koła i to czuć, że lekko mulą. Gdybyś składał rower sam to można by dać jakieś lepsze, lekkie koła przełajowe i wtedy był by sztos :) rozmiar opony maksymalnie to chyba 43. Rower ma mnóstwo punktów montażowych. Jest miejsce na 3 bidony, na bagażnik z tyłu, s przodu. Rowerem jeżdżę po asfaltach, po lasach, po szutrach, po drogach polnych.

AWOL to już czołg do zadań specjalnych. Podobno popularny rower wśród podróżników. Zaakceptuje szersze od Sequoi opony - wejdą nawet takie górskie.  Geometria tych rowerów jakby podobna, ale to jednak inne maszyny. Oczywiście tu też znajdziemy mnóstwo punktów montażowych. To rower. który zaopatrzony w odpowiednie koła pojedzie po jeszcze trudniejszym terenie.

Jest jeszcze polskie RONDO ze swoją stalówką, ale niestety nie sprzedają chyba samej ramy w wersji stalowej. Na stronie widzę tylko aluminiowy frameset.

Acha, założyłem, że jak ma to być szutrówka na wyprawy to raczej stalowa.

Gdybyś brał jednak pod uwagę aluminiowe to frameset sprzedaje Fuji (model Jari) - podobno jak na aluminium bardzo wygodna rama ze względu na unikalną konstrukcję tylnego trójkąta.

No i Rondo sprzedaje ramę aluminiową. Ale ta zdaje się być mało turystyczna a bardziej sportowa.

Osobiście jednak do turystyki brał bym stal. Przy dzisiejszych cieniowanych ramach stalowych różnica w wadze nie jest duża.

Edytowane przez GrochowaMTB