Skocz do zawartości

Różnica między łożyskami

Lipaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam za nie długo muszę wymienić łożyska w mojej ramię i zastanawiam się czy jest różnica pomiędzy drogimi a tanimi łożyskami. Wydaje mi się że jest to pic na wodę ponieważ łożyska nie robią pełnego obrotu tylko chodzą w górę i dół więc nie wykonują takiej pracy do której zostały zaprojektowane i się zastanawiam czy warto dopłacać do tych droższych "lepszych" czy to nie ma sensu 

Opublikowano

Lipa przyjdź do mnie to rozbiorę Ci ten rower i wymienię łożyska
Kupuje Japońskie ale nie zawsze wszytkie trzeba wymieniać bo wystarczy czasem wyczyścić
Nie kupuj tylko tych chińskich po 5 ziko bo nie wytrzymają

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Łożyska muszą być dobrane pod kątem kilku parametrów do takich zastosowań. Przede wszystkim minimalny luz roboczy (zastosowania wyjątkowo wolno-obrotowe) oraz wysoka nośność dynamiczna i statyczna. To są parametry różne dla różnych serii łożysk nawet w ramach jednego producenta. Do tego można poszukać łożysk uszczelnianych kontaktowo. Chińczyki sobie odpuść. Piszą co chcą i z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego (np. piszą ABEC5 czy ABEC7 co wskazywałoby na łożyska o bardzo ciasnej tolerancji wymiarów a w rzeczywistości nie można tego nawet porównać z odpadami łożysk markowych, piszą uszczelnienia kontaktowe a jak się spojrzy pod światło to widać szczelinę na przestrzał pomiędzy uszczelką a bieżnią itp.). 

• Lubię to! 1