Darek123 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Od samego początku borykam się z przednia przerzutka shimano Sora w rowerze giant Revolt 2 typu gravel. Nie jestem w stanie ustawić przerzutki tak aby nie ocierała na 5 i 6 biegu, mając łańcuch na największej zębatce z przodu, próbowałem już wszystkiego oddawałem rower do trzech różnych serwisów i nic. Jak rower jest na wieszaku i kręcę pedałami wszystko jest ok ale gdy na niego wsiadam wtedy słychać jak łańcuch trze o przerzutkę. Czy wymiana na 105 będzie dobrym pomysłem? Dodam jeszcze ze mam w rowerze klamkomatetki Sora. Proszę o poradę, dziękuje !
mareq Opublikowano 14 Stycznia 2021 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Wymiana na 105 odpada. Wyreguluj krok po kroku dokładnie z manualem dostępnym na stronie shimano. Też na początku walczyłem na czuja ze swoją Sorą a manual pomógł natychmiast. Zakładam, że wiesz, że masz coś takiego jak trymowanie a problem leży wyłącznie w regulacji.
Darek123 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2021 Tak oczywiście używam trymera, a czy on tez może być jakoś regulowany? W instrukcji nic nie znalazłem n temat regulacji trymera. A dlaczego wymiana na 105 odpada? Dzięki !
rosenoguns Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Z tego co wiem, 105 jest niekompatybilne z Sorą - chyba że masz na myśli wymianę wszystkich komponentów, a nie jedynie przerzutki. Jedyne co mogę Ci doradzić to regulacja krok po kroku. Też się z tym męczyłem, bo we wrześniu kupiłem szosę używaną i przerzutce daleko było od doskonałości. Oglądałem różne filmy, problem w tym że wielu ich autorów podaje wiedzę w niekoniecznie logiczny sposób (odwieczny kłopot oglądających - co robią te piekielne śrubki? i dobrze jest obejrzeć ich kilka, a najlepiej to jednak zachodnie kanały... Ostatecznie - instrukcja, którą się ściąga ze strony Shimano - jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
kaido2 Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 W dniu 28.01.2021 o 17:04, rosenoguns napisał: chyba że masz na myśli wymianę wszystkich komponentów, Czemu wszystkich? Wystarczy zastosować odpowiedni łańcuch - w tym wypadku 11s. Ale to nie przerzutka jest problemem
Administrator SzajBajk Opublikowano 21 Lutego 2021 Administrator Opublikowano 21 Lutego 2021 W dniu 13.01.2021 o 21:08, Darek123 napisał: gdy na niego wsiadam wtedy słychać jak łańcuch trze o przerzutkę Jeżeli łańcuch nie ociera o przerzutkę przednią na stojaku, tylko pod obciążeniem, to powodem zapewne jest mała sztywność suportu i/lub mechanizmu korbowego. W gravelu Giant Revolt 2 (2020 i 2021) jest montowana korba FSA Vero Pro, która jest chyba jeszcze w systemie "na kwadrat". Rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie korby ze zintegrowaną osią, np. Shimano Sora, która z resztą wkomponowałaby się w resztę komponentów Sora, jakie już w rowerze masz. Wyjaśnienie: kiedy naciskasz na pedały, ramiona korby wykonują ruch nie tylko w dół, ale również na boki. Mufa suportu (część ramy, w której zamontowana jest oś korby) oraz oś mechanizmu korbowego również odkształcają się. Wszystko to powoduje odchylenie tarcz korby względem przedniej przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi