WOJ-TECH Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Witam wszystkich forumowiczów. Zamierzam kupić swoją pierwszą szosę - wybór padł na kross VENTO 4.0 z 2017r. odwiedziłem kilka salonów i krossa i w żadnym nie było rowerów szosowych więc nie mogłem sobie przymierzyć czy L(56/57 cm) czy XL(59 cm) będzie dla mnie lepszy.Wszystkie kalkulatory i tabelki rozmiarów wskazuja delikatnie na XL dlatego zwracam się do forumowiczów, którzy mieli bądź mają taki rower ( może być także vento 3 i 5 bo to te same wymiary ram) o opinię lub podpowiedź. Mam 188 cm wzrostu i przekrok 88-89 cm.
kumik Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 sorry, że nie pomogę, ale co to za sklep były, że nie było w nich szosówki?????
WOJ-TECH Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 Najśmieszniejsze jest to że to sklepy Kross - tyle że w mniejszych miejscowościach
GBike Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) 47 minut temu, WOJ-TECH napisał: Witam wszystkich forumowiczów. Zamierzam kupić swoją pierwszą szosę - wybór padł na kross VENTO 4.0 z 2017r. odwiedziłem kilka salonów i krossa i w żadnym nie było rowerów szosowych więc nie mogłem sobie przymierzyć czy L(56/57 cm) czy XL(59 cm) będzie dla mnie lepszy. No niestety większość produkcji idzie na zachód. 47 minut temu, WOJ-TECH napisał: Wszystkie kalkulatory i tabelki rozmiarów wskazuja delikatnie na XL dlatego zwracam się do forumowiczów, którzy mieli bądź mają taki rower ( może być także vento 3 i 5 bo to te same wymiary ram) o opinię lub podpowiedź. Mam 188 cm wzrostu i przekrok 88-89 cm. Na początek zwróć uwagę że kros ma specyficzną rozmiarówkę. Jeżeli kalkulator mówi że jesteś pośrodku to weź "L" Jeżeli kalkulator wskazuje jednoznacznie "XL" weź "XL" zauważ że jest tam mostek - 120mm, w razie dyskomfortu wstawisz sobie krótszy. Mostek krótszy niż 100mm w szosie w/g mnie to słaby pomysł - powoduje "dziwne" prowadzenie roweru. Edytowane 24 Lipca 2017 przez GBike
WOJ-TECH Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Już kupiłem! Zdecydowanie rozmiar L. Byłem w pewnym salonie rowerowym i była tam M-ka. Usiadłem i pasowała tylko podczas skrętu koło przechodziło na styk przed butem. Zmierzyliśmy że L ma ramę dłuższą o 17mm i to wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi