Skocz do zawartości

Pierwsze buty SPD

shaks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Postanowiłem przejść na pedały SPD, zakupię klasyczne shimano m520 i tutaj mam prośbę rower przeznaczony dla jazdy MTB, ale i dużo asfaltu i ścieżek leśnych, zawodów narazię nie planuję.

Jakie byście buciki polecili, głównie będę jeżdźił od marca do listopada no chyba że pogoda dopisze chciałbym się zmieścić w okolicach 500 zł no chyba że coś kosmicznego jest za 600.

Shimano xc5, SH ME400 ME4 takie sobie wygooglowałem trochę poczytałem, ale pojęcie me znikome. 

Dzięki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gdzie kupisz Shimano za 150 zł?? Sam szukam nowych butów SPD.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kupiłem ostatecznie Shimano ME 300. I mam dwa spostrzeżenia:

1. Język tych butów jest zbyt krótki i podczas jazdy cały czas przesuwa się na boki.

2. Klamry nie da się odpowiednio mocno dociągnąć i przez to noga przesuwa się do przodu (palce mają mało za mało miejsca, a pięta za dużo). Mam wrażenie, że rzepy albo sznurowadła byłyby skuteczniejsze. Dla mnie ta cała idea klamry jest tutaj wypaczona.

Przy stopie 28,3 cm kupiłem rozmiar 45 (28,5 cm) i trochę mnie cisną, ale rozmiar 46 (29,2 cm) byłby już chyba za duży, może stąd takie odczucia. Ponadto buty wydają mi się ciężkie, twarde i stopa w nich nie oddycha. Stąd mam pytanie czy możecie polecić coś bardziej wygodnego do turystycznej, niesportowej jazdy nawet przez 8-10 godzin dziennie z możliwością zamontowania bloków? Zastanawiam się nad najprostszymi MTB ST 100 z Decathlonu. No chyba, że te buty, które mam obecnie się jeszcze dopasują do stopy po kilkuset km?