Skocz do zawartości

Opony do miasta i na ścieżki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to mój pierwszy wpis na forum.

[Mały wstęp, pomiń pierwszy akapit jak interesuje cię stricte temat.] Z rowerami do tej pory miałem niewielką styczność tak jak pewnie większość ludzi - rowerem dziadka po bułki do sklepu xD. Ostatnio w mojej głowie urodził się pomysł żeby sprawić sobie rower. Zdecydowałem że na początek kupię coś taniego i prostego - żeby zobaczyć czy w ogóle mi pasuje to całe rowerowanie i nie mieć problemów z samodzielnym serwisem. Rower ze sztywnym widelcem, jednym blatem z przodu i prostą kierownicą.

Wybór padł (kto by się spodziewał xD) na Tribana 100 w wersji flatbar. Oprócz dokupienia dobrego oświetlenia chciałbym też wymienić opony bo te montowane fabrycznie (z tego co słyszałem) to jest tragedia. Rower będzie służył jako główny środek transportu, do rozgrzewek przed treningami i bardzo sporadycznych wypadów. Policzyłem że średnio w tygodniu będę nim robił 120 do 150 km w tym 90% - miasto/szosa 10% - ścieżki. Proszę was o pomoc w doborze szerokości, bieżnika i konkretnych modeli bo sam jestem kompletnie zielony w temacie. Zwarzajac na to ile kosztował sam rower to nie chciałbym dać za komplet opon więcej niż 250zł.

Opublikowano

Ja swojemu Trybkowi (żony przy okazji też) sprawiłem Continental Contact Speed w rozmiarze 32. Jak dotąd przejechałem na nich ponad 4000km po drogach, szutrze, kamieniach, lasach. Na asfalcie toczą się świetnie. Za komplet zapłacisz mniej niż 200zł.

• Lubię to! 1
Opublikowano
18 godzin temu, Typenson napisał:

Wybór padł (kto by się spodziewał xD) na Tribana 100 w wersji flatbar. 

Zobaczyłem właśnie damską wersję tribana RC 100 i wydaje się znacznie lepsza od męskiego odpowiednika. Ma kasetę a nie wolnobieg, klamko manetkę, klamki hamulcowe na wysokim chwycie i przyzwoite opony z tego co byłem w stanie się o nich dowiedzieć. Co prawda ma kierownicę typu baranek, czego chciałem uniknąć, ale to chyba nie jest tragedia.