Skocz do zawartości

Wymiana widelca z ahead na taper

PawełXC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie szajki mam problem.

Mam do dorwania tanio amortyzator niestety z rurą sterową poszerzaną (Taper) ale mój marin fabrycznie ma amortyzator z prostą sterówką i pytanie jest takie czy do takiej konfiguracji można założyć wideł np:fox float 32.

Może istnieje jakaś przeróbka lub wystarczy wymiana sterów na inne. Prosiłbym o szybką i w miare o profesionalne odpowiedzi.

Specyfikacja

Marin Bobcat 4 29er

Stery fsa no.10-P 

15009124216751428615235.jpg 1500912466178392344003.jpg
Opublikowano

Jeżeli masz zwykłą główkę 1 1/8 to nie założysz widelca tapered. Można w drugą stronę tzn. zwykły widelec do główki tapered ( są adaptery).

Opublikowano (edytowane)

Stery pół-zintegrowane, dodatkowo główka nie posiada zwężeń. Jest szansa, by to połączyć. Ale najpierw sprawdź, jak wygląda wnętrze główki. Jeśli nie będzie problemów ze zmieszczeniem takiej sterówki w ramie (a przy prostej główce nie powinno być), można się bawić w nowe stery. Góry nie trzeba zmieniać, u dołu potrzebujesz EC44/40.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Żeby założyć inne stery i czy to będzie pewne to co muszę wymierzyć u dołu by otrzymać taką informacje że tak wystarczy nwm stery i bierznie zmienić

Opublikowano

Stery są zestandaryzowane. Aktualnie masz ZS44 i tu wybijasz stare, zakładasz nowe EC44 i musi działać. Bieżnię dostaniesz w zestawie.

Co potrzebujesz wiedzieć? Na jaką głębokość rura, która 38,1mm średnicy do pewnej wysokości (i tu niestety nie ma standardu) przechodząc stopniowo w 28,6mm wejdzie do główki twojej ramy i jak to się ma do wymiarów w widelcu. Choć patrząc z zewnątrz wygląda na to, że nie byłoby problemu, gdyby nawet cała rura miała 1,5".

• Pomógł 1
Opublikowano
15 godzin temu, artfal napisał:

Jeżeli masz zwykłą główkę 1 1/8 to nie założysz widelca tapered. Można w drugą stronę tzn. zwykły widelec do główki tapered ( są adaptery).

Oj w dwie strony są odpowiednie stery... Już były podawane na forum konkretne modele sterów.

Opublikowano
2 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Oj w dwie strony są odpowiednie stery... Już były podawane na forum konkretne modele sterów.

Faktycznie, zapomniałem ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szukałem takich sterów, ktoś na jakimś forum proponował na łożyskach kulkowych stery FSA, niestety ciężko je znaleźć, coś mi się zdaje że już zniknęły z rynku.

Pozostaje:

- Cane Creek 40 za koło 250 pln (na allegro ktoś wystawił za 150 tylko dolny, to może być jeszcze jakaś opcja ciekawsza).

- DARTMOOR HYBRID ? tylko coś ta dolna miska jakaś taka spora za 150-160.

Tapery są zazwyczaj sporo tańsze w tym samym modelu niż ich odpowiedniki 1 i 1/8, niestety często główka ramy pod tapera jest któtsza sporo niż jej odpowiednik 1 i 1/8 więc dokładnie sprawdził bym długość rury sterowej.

Sam zastanawiam się za jakiś czas nad zmianą amorka w mojej Meridii, ale jak na jej przeznaczenie to jest trochę sztuka dla sztuki, bo siedzi tam RS XC30 TK Gold Solo Air i jak na moje potrzeby i zastosowanie tego roweru nic więcej mu nie potrzeba, do niej wejdą te przelotowe stery na tapera, ale faktycnzie w cenie używanego mojego RS-a z rurą 1 i 1/8 wrzucić bym pewnie mógł nawet Rebę, ewentualnie lisa jakiegoś.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam !

Może będę się powtarzał ,ale mam taki problem .Mam fajny amorek manitou sherman 150/110 mm  niestety z rurą na całej długości 1,5" czyli jakieś 4 cm (żaden tapered )  A ramę Scott z 44 mm wewnątrz główki ramy . I jak mam to teraz wsadzić . Dół sterów znalazłem cane creek EC44/40  ,a co z górą ??????????? Co tam wsadzić,bo wszędzie tylko stery do tapered .      Z góry dziękuję za poradę .

Grzegorz

Opublikowano

Rure sterową 1,5' wsadzisz tylko do główki 1,5'.

Opublikowano

No niezupełnie ,bo sa stery do widelców tapered z 1,5 '' na dole do ram co maja 44mm w środku główki i standardowo maja widelce 1 1/8" Więc nie jest tak jak piszesz

Opublikowano

Z góra będzie problem. Masz do wyboru kombinowanie z dwoma zestawami dolnych misek, toczeniem "górnej", by była nieco niższa i dopasowywaniem górnej pokrywy z innych sterów 1,5 albo wymianę sterówki na tapered lub prostą 1 1/8". Drugie będzie tańsze i łatwiejsze.

• 4 lata później...
Latający Pieseł
Opublikowano
W dniu 24.07.2017 o 18:15, artfal napisał:

a podasz nazwę takiego adaptera? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.07.2022 o 09:17, Latający Pieseł napisał:

a podasz nazwę takiego adaptera? 

To nie są żadne "adaptery" tylko najzwyklejsze (kiedyś to było normą) stery typu EC (External Cup) czyli z miską na zewnątrz a nie w środku ramy (ZS - Zero Stack).

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich :) 
Czy komus w tym temacie udało się zrealizować zmianę na Taper w wywżej wyminionym Bobcat'cie ?