mareq Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zawsze unikałem suplementacji ale mam jeden problem. Większość treningów robię późnym wieczorem gdy już jestem dawno po kolacji. Ciężko zatem o wsuwanie białek, szczególnie przed snem. Treningi mi pomogły obniżyć tętno przy zadanym wysiłku i wydłużyć czas jazdy. Niestety nie pomagają na wzrost mocy. Zapewne brakuje dostarczania aminokwasów po treningu. Co byście mi polecili?
Łukasz_P Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dlaczego trudno o wsuwanie białek? Aminokwasy krążą cały czas w krwiobiegu, również te zjedzone w pierwszej części dnia. Więc dostarczanie ich bezpośrednio po treningu wcale nie jest koniecznością. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu mocy, to skupiłbym się na nadwyżce kalorycznej poprzez zwiększenie podaży tak samo węgli i tłuszczów.
mareq Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2020 Czego nie przeczytam, to wszędzie piszą, że ważny jest posiłek krótko po treningu. Tym się sugerowałem.
Łukasz_P Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Kiedyś się myślało, że okno anaboliczne trwa 2-3h po treningu, ale już zostało to obalone i wiadomo już, że jest 24, a nawet do 48h. Tak czy siak dlaczego tego posiłku nie możesz zjeść?
mareq Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2020 9 minut temu, Łukasz_P napisał: Tak czy siak dlaczego tego posiłku nie możesz zjeść? Po pierwsze nie jestem głodny a po drugie mam do pozbycia 4kg naddatku poświętnego .
Łukasz_P Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Aby zgubić kg należy być na ujemnym bilansie kcal liczonym w skali doby (a w rzeczywistości bardziej tygodnia). Tak więc czy zjesz mniej w ciągu dnia czy po treningu nie będzie miało to różnicy na redukcję masy.
Red Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 W dniu 30.12.2020 o 11:11, mareq napisał: Czego nie przeczytam, to wszędzie piszą, że ważny jest posiłek krótko po treningu. Tym się sugerowałem. Po treningu na pewno musisz uzupełnić deficyt kaloryczny. Nie ma jednak znaczenia czy zrobisz to zaraz po treningu/zawodach (kiedy jeść się w zasadzie nie chce) czy tego samego dnia wieczorem. Myślę jednak że warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia po treningu/zawodach choćby dlatego że nie ma możliwości zjedzenia na raz "takiej ilości paszy" aby uzupełnić te +1000kcal. Lepiej więc zjeść coś po treningu co da nam energetycznego kopa (czyli uzupełni poziom cukru) a resztę można rozłożyć na pozostałe posiłki w ciągu dnia.
Rekomendowane odpowiedzi