Skocz do zawartości

Korba deore/układ 1x

Kamil_HHZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie mojej korby 3 rzędowej, jest to shimano deore m590, czy jest możliwość przerobienia jej na układ 2x lub nawet 1x 9 ?

Dziekuję, pozdrawiam i licze na Wasze odpowiedzi :)

Opublikowano (edytowane)

Tak. Bez problemowo. Sam decydujesz jakie i ile chcesz mieć blatów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przy korbie slx 3 blatowej, zdjałem wszystkie i dałem zebatke Narrow Wide. Działa dobrze jedynie trochę do życzenia pozostawia linia łańcucha ale u mnie jest 1x11 przy 1x9 linia powinna być dobra ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, sa one bardzo pocieszające :)

Z Waszego doswiadczenia, przy jednym blacie z przodu jaka ilość zebow bedzie w miare ok ? Dodam ze przy mojej jezdzie i terenach raczej nie wystepują wieksze podjazdy. 

Opublikowano

Ja przy kasecie 11s 11-40 Mam zębatke 36T. Dobrze mi się podjeżdża i na prostej też można się rozpędzić jednak przy układzie 1x9 wziąłbym 34T bo może ciężko się podjeżdżać.

• Pomógł 1
Opublikowano

Super, bardzo dziękuje, o to właśnie mi chodziło. Rozeznam się jeszcze jak to wygląda cenowo i myślę, ze na dniach lewa manetka pójdzie w niepamięć, jak mi cos nie bedzie odpowiadało to zamontuje ją spowrotem :D

Zaproponujesz jeszcze jakieś modele zębatki? Zalezy mi na trwałości, waga dla mnie nie ma znaczenia

Pozdrawiam! 

Opublikowano

Ja używam zębatki polskiej produkcji Argon Components i jest świetna tylko cena coś koło 180 PLN. Trochę tańszy będzie Dartmoor i też podobno dobry.

• Pomógł 1
Opublikowano

Firma ekfan cenowo ok można już kupić nawet za 60 zł lecz nie posiada ofsetu 2mm lecz z argonem miałem problem bo przy zmianie łańcucha po 2000k nie przyjął nowego veloce c10 i musiałem zmienić zebatka ale jako zebatka świetnie trzyma łańcuch

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, artfal napisał:

Ja używam zębatki polskiej produkcji Argon Components i jest świetna

Potwierdzam. Cena nie mała ale warto wspierać polską firmę. Ja mam 1 (zrobione z korby 2rzędowej) x 10. 34 T / 11-36 T

Opublikowano

I moje ostatnie pytanko, czy po zdemontowaniu wszystkich tarcz będę mógł zamontować tylko jedną zamiast tej środkowej ? czy zawsze musi być w miejscu tej największej ?

0_0_productGfx_9acb27b19d5aafaf272ccc6eb2c1c88e.jpg
Opublikowano (edytowane)

Tak zębatkę NW montujesz w miejscu środkowego blatu. Nie musi jednak pozostawiać największego blatu może być jednak konieczne zakupienie krótszych śrub jeżeli zakupisz zębatkę NW bez offsetu. Jest druga możliwość w miejsce największego blatu możesz zamontować Rock Ring ochraniający łańcuch i zębatkę. Masz ty przykład:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wszystko również znalazłem właśnie na kanale Szajbajka :)

Tak więc dzięki wielkie wszystkim za odpowiedź !