Skocz do zawartości

Merida BIG.SEVEN 15-D po modyfikacjach

rav3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To mój pierwszy post na forum które śledzę od dłuższego czasu. Jak pierwszy post to trzeba się przywitać i pokazać sprzęt - a tu jestem ciekaw waszych opinii.

Cześć, jestem Rafał i swego czasu bardzo dużo jeździłem na rowerze (amatorsko MTB z jakimiś delikatnymi zabawami w dirt), później znalazłem inne zabawy i hobby ale po kilku latach chęć do roweru wróciła więc postanowiłem kupić sobie rower do 2000/2500 zł. Na tym forum znalazłem kogoś zainteresowanego kupnem rowera w tym samym przedziale cenowym, ktoś proponował meridę big.seven i stwierdzenie było - w tej cenie wszystko będzie jeździło bardzo podobnie, kup co Ci się bardziej podoba. Tak więc decyzja podjęta, na dzień przed zakupem odpaliłem z ciekawości OLX i 30 km ode mnie znalazłem meridę big.seven (nawet kolor taki jak chciałem) po różnych modyfikacjach w stanie bdb-. Jedyny mankament to rozmiar L a dla mojego wzrostu zalecana jest M'ka (jestem w górnym przedziale dla M) ale jeździ się całkiem wygodnie, w ogóle nie czuje że rower jest niby za duży - ale to też zweryfikuję na dłuższych trasach. 

Chciałbym zapytać co myślicie o tym rowerze. Dodam że kupiłem go w cenie standardowej meridy big.seven 15-D, a że pieniążki wpadły ze sprzedaży starych gratów to oszczędności prawie w ogóle nie ruszyłem 😉

• Rama: Merida BIG.SEVEN 15-D w kolorze zielonym rozmiar L
  • Amortyzator: RockShox Recon TK Silver Solo Air - po serwisie
  • Opona przód: Maxxis Minion DHF 27.5x2.30
  • Opona tył: Maxxis Aggresor 27.5x2.30
  • Koło przód: Jakiś Syncross z piastą deore? - jeśli ktoś może przybliżyć co to za koło to będę wdzięczny
  • Koło tył: DT SWISS na piaście deore XT - jeśli ktoś może przybliżyć co to za koło to będę wdzięczny
  • Tarcza przód: 203 mm Shimano SM-RT64L (klocki półmetale)
  • Tarcza tył: 180 mm shimano SM-RT10-M (nowe klocki półmetale)
  • Hamulec przód: Prawdopodobnie oryginalny Shimano ST-EF505
  • Hamulec tył: Jakiś shimano 2 tłoczkowy, z adaptera tarczy wyczytałem: shimano sm-ma-f180p/p2
  • Mostek: dartmoor trail v.2
  • Napęd: Deore 2x10 - nie mam więcej informacji 
  • Korba: Shimano deore 38-28 - nie mam więcej informacji
  • Kaseta: Shimano 34-11 10s - nie mam więcej informacji
  • Przerzutka tył: Shimano Deore ze sprzęgłem - nie mam więcej informacji
  • Przerzutka przód: Shimano Tourney Shimano FD-TY700 - zastanawiam się nad zmianą
  • Łańcuch nowy KMC Gold
  • Manetka prawa : shimano deore sl‑m6000
  • Manetka lewa : oryginał - będzie zmiana na sl-m6000 l do kompletu z prawą :)
  • Pedały : ready for race 
  • Sztyca : Zoom
  • Linki i pancerze : Accent

Jeśli potrafi ktoś wyciągnąć ze zdjęć co to za osprzęty o których nie mam informacji to będę bardzo wdzięczny :)

Dla mnie do zmiany manetka lewej przerzutki, prawdopodobnie przerzutka chociaż nie wiem czy się w ogóle opłaca ją ruszać, manetka hamulca (wymuszona zmiana przez manetkę przerzutki), dodanie pop-locka - chociaż dziwne że na zablokowaniu amortyzatora on dalej pracuje, ciut ciężej ale mimo wszystko dość mocno się ugina (sprawdzimy jak będzie po zwiększeniu ciśnienia). I chyba tyle... może jakieś błotniki dodam bo mam zamiar jeździć amatorsko po szutrowych i leśnych ścieżkach.

Myślę że w takich pieniądzach to niezły zakup. 

IMG_20201228_153641.jpg IMG_20201228_153624.jpg IMG_20201228_153557.jpg IMG_20201228_153550.jpg IMG_20201228_153539.jpg IMG_20201228_153526.jpg IMG_20201228_153517.jpg IMG_20201228_153451.jpg IMG_20201228_153228.jpg IMG_20201228_153218.jpg IMG_20201228_153155.jpg IMG_20201228_153248.jpg Edytowane przez rav3k
Dodano zdjęcia
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@rav3k

Zdjęcia dodajesz używając Wstaw inne media po prawej stronie edytora.

Jeśli dodajesz jako załącznik to następnie wrzucasz je w treść klikając + na miniaturce. Jeśli z url to wiadomo.

Oznaczenie na adapterze zacisku hamulcowego to.. oznaczenie adaptera. Korba M6000, przerzutka M6000, kaseta HG500. Hamulce pewnie coś w stylu MT200/MT400.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.12.2020 o 18:53, Frost napisał:

@rav3k

Zdjęcia dodajesz używając Wstaw inne media po prawej stronie edytora.

Jeśli dodajesz jako załącznik to następnie wrzucasz je w treść klikając + na miniaturce. Jeśli z url to wiadomo.

Oznaczenie na adapterze zacisku hamulcowego to.. oznaczenie adaptera. Korba M6000, przerzutka M6000, kaseta HG500. Hamulce pewnie coś w stylu MT200/MT400.

Dzięki za odpowiedź. 

W takim razie przerzutka i manetka przod pójdą do zmiany do kompletu. Manetka hamulca/hamulec wpadnie taki jak na tył i myślę że dla mnie taki sprzęt wystarczy. Zastanawiam się tylko nad jakimiś delikatnymi błotnikami i ew. Zmiana klocków na ceramiki ale to temat do przemyśleń.

https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-deore-fd-m6025-d-side-swing-box-10094250545

Ta przerzutka powinna pasować?

Edytowane przez rav3k