john4ever Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Cześć wszystkim, Niedawno zamówiłem online Cannondale Synapse 105 (2021). Kiedy przyjechał i obejrzałem rower, od razu zauważyłem, że tylnie biegi nie chodza tak jak trzeba (Shimano 105 RD7000). Pomyślałem - hej zresetuję i wyreguluje. Bez względu na to, co próbowałem, dochodze do punktu wyjsciowego, w którym połowa biegów pracuje płynnie, a reszta nie. Jak mam wyregulowany dol I przerzucam do gory to najlzejsze zebatki chca przeskakiwac wyżej, wiec luzuje linkę - najłatwiejsze zebatki pracuja dobrze, ale gdy schodze w stronę najciezszej zębatki, na 3. i 2. zębatce rozlega się klikanie - zauważyłem, że łańcuch próbuje złapać zębatke wyżej. Nie mam dużego doświadczenia z kasetami 11-biegowymi (Shimano 105, 11-34, 11-biegowe), więc odeslalem rower. Wyjaśnilem mechanikowi co sie dzieje, że przerzutka nie działa płynnie na całej kasecie. Przyslali mi rower kilka dni później z informacją, że wymienili hak i teraz jest w porządku ... ale problem nadal istnieje. To samo. Czy tak ma byc? Czy jak zaczne jezdzic to sie to 'dotrze'? Rower jest zupełnie nowy i nigdy go nie używałem. Co może być problemem? Kaseta? Przerzutka tylnia? Łańcuch?
remigiusz Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Szajbajk ma film o ustawianiu przerzutki. Oglądałeś? Ilość biegów nie ma znaczenia, każdą grupę ustawia się tak samo.
bombka Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Sprawdź długość łańcucha, odepnij linkę od tylnej przerzutki, ustaw dobrze skrajne położenia, na małej zębatce łancuch ma pracować płynnie, podepnij linkę i doreguluj przerzutkę.
Accent_Szaj Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 8 godzin temu, john4ever napisał: Co może być problemem? Kaseta? Przerzutka tylnia? Łańcuch? Najprawdopodobniej hak,lecz skoro wymienili, to może być kaseta. Zrób zdjęcia, a najlepiej film
john4ever Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zresetowalem przerzutke i na nowo ustawilem zakresy oraz napiecie linki. Dalej to samo: jak dol jest dostrojony to skrajne przelozenia (najlzejsze) zachaczaja o wyzsze zebatki. Jak gora jest doregulowana (musze tutaj poluzowac linke) to z kolei dwa przedostatnie najciezsze przelozenia skacza. Nie mozliwe jest ustawienie jednakowego napiecie na calej kasecie - albo gora albo dol. Kaseta jest calkowiecie nowa I fakt ze da sie doregulowac linke zeby lancuch nie skakal na poszczegolnych przelozeniach kaze mi myslec ze to raczej hak lub przerzutka. W momencie jak lekko odchylam przerzutke (doslownie mm) to te przeskakiwania jakby sa mniejsze. No chyba ze jest cos nie tak z sama przerzutka. Lancuch nie jest zbyt dlugi no byl skracany.
remigiusz Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Kręciłeś śrubą która ustawia odległość górnego kółka od kasety?
Accent_Szaj Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 35 minut temu, john4ever napisał: Zresetowalem przerzutke i na nowo ustawilem zakresy oraz napiecie linki. Jak ustawiłeś napięcie linki? U mnie jest na najmniejszej luźna. Po jednym kliknięciu,wskakuje na 10 i tam linka się napina,tak by górne kółko przerzutki gładko chodziło. Bardzo ważna jest jeszcze srubka B. Ustaw odległość górnego kółka przerzutki, aby jego odległość od największej koronki miała 1-3mm. U mnie jest tak.
john4ever Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2020 24 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Jak ustawiłeś napięcie linki? U mnie jest na najmniejszej luźna. Po jednym kliknięciu,wskakuje na 10 i tam linka się napina,tak by górne kółko przerzutki gładko chodziło. Bardzo ważna jest jeszcze srubka B. Ustaw odległość górnego kółka przerzutki, aby jego odległość od największej koronki miała 1-3mm. U mnie jest tak. U mnie jest podobnie. Jak ustawiam dol to nastepne 4-5 przelozen jest ok, ale idac juz wyżej musze dac luz na lince bo w przeciwnym razie lancuch chaczy o zębatke wyżej. Nie jestem w stanie uzyskac jednakowej pracy przerzutki na jednakowym napieciu linki.
Motke Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 6 minut temu, john4ever napisał: U mnie jest podobnie. Jak ustawiam dol to nastepne 4-5 przelozen jest ok, ale idac juz wyżej musze dac luz na lince bo w przeciwnym razie lancuch chaczy o zębatke wyżej. Nie jestem w stanie uzyskac jednakowej pracy przerzutki na jednakowym napieciu linki. Haczy czy trze?
john4ever Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2020 22 minuty temu, Motke napisał: Haczy czy trze? Dzieki za please, ale przy takim ustawienie od 5 zebatki lancuch probuje przeskakiwac o przelozenie wyżej haczac zeby. Proboealem ustawic przerzutke wedlug Shimanowskiego manuals, ale to nie zdaje egzaminu. Wszystko powinno chodzic jak w zegarku a tak nie jest. Zabookowalem wizyte u mechanika na jutro. Zobacze co powie. Obstawiam Mimi wszystko hak. Moze jest pare stopni odchylu i nie da sie po prostu wyregulowac przerzutki bez wyprostowania haka.
john4ever Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2020 Witajcie, Taki szybki update. Mechanik sorawdzil I faktycznie hak byl lekko wygiety do wewnatrz. Ale niestety do problemu z hakiem ...doszla jeszcze przerzutka, ktora rowniez jest wygieta. I tutaj dostalem rade any odeslac rower na gwarancje. Prawdopodobnie gdzies w czasie transportu powiginala sie przerzutka z hakiem.
remigiusz Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Pracuję w branży przewozowej. Więc widzę że bywa różnie. Szczególnie w takim okresie.
john4ever Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2021 Witam wszystkich, Minelo troche czasu, sprawa sie rozwiazala. Rower oddany - zwrot pieniedzy, a to wszystko dzieki mojemu sasiadowi ktory zwrocil mi uwage ze tylnia przerzutki cos dziwnie wyglada. I mial racje. Okazalo sie ze mechanicy sobie tam prywatny biznesik ukrecili i z nowych rowerow wymieniali orginalne komponenty a wkladali jakies chinskie zabawki. W moim przypadku byly to kolka od przerzutki, ktore nie byly kompatybilne oraz wozek przerzutki. Do tego sroba barylkowa przy tylniej przerzutce byla z jakiegos innego modelu. Nigdy mnie nie spotkala taka sytuacja. Gosc ze sklepu sie naprzepraszal ostro i bez gadania zwrocili mi pieniadze. Podobno, swoim uzdolnionym mechanikom podziekowali... kto wie co tam sie odjaniepawlalo. Dziekuje wszystkim za pomoc i porady!
Rekomendowane odpowiedzi