Skocz do zawartości

Rdzewienie otworów montażowych.

schapiro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem! 

Po, pierwsze to wesołych świąt, niech się szczęści i czasu na pedałowanie niech będzie w bród! A teraz do meritum. Mam ramę Nordest Sardinha. Nówka sztuka, jeżdżona od dwóch tygodni. Właśnie zauważyłem, że zaczyna brać ją rudy. Wszystkie otwory montażowe pod bidony, bagażnik itp, a ma ich ta rama, w końcu wyprawowa, sporo, zabarwiły się na rudo, ewidentna korozja. Tak samo coś rudego wyłazi spod haka przerzutki. Mieliście podobne problemy? Reklamować to u producenta, czy wyczyścić zabezpieczyć i olać? Dodatkowo wzięła mnie taka wątpliwość dopadła jak to jest z korozją wewnątrz stalowych ram? Jeśli to nie jest zabezpieczone, to czy nie jest tak, że po czasie rudy się przeżre na wylot? 

Serdeczności, 

G. 

Opublikowano (edytowane)

Psiknąć środkiem do ochrony profili zamkniętych i olać. Jak będziesz wkręcać śruby montażowe to potraktuj je smarem miedzianym w celu przeciwdziałania zapiekaniu się śrub i tyle. To stal więc powierzchowny rdzawy nalot to normalna rzecz. Decydując się na stal trzeba być świadomym jej pewnych niedogodności i ułomności :)

Edytowane przez Fimala
  • Pomógł 1
Opublikowano

W dniu 26.12.2020 o 09:41, Fimala napisał:

Psiknąć środkiem do ochrony profili zamkniętych i olać. Jak będziesz wkręcać śruby montażowe to potraktuj je smarem miedzianym w celu przeciwdziałania zapiekaniu się śrub i tyle. To stal więc powierzchowny rdzawy nalot to normalna rzecz. Decydując się na stal trzeba być świadomym jej pewnych niedogodności i ułomności :)

Ale psiknąć tylko te gwinty? Nie martwić się korozją od wnętrza? Jak rozumiem nie ma co się martwić bo to powierzchowne i jak rower na codzień stoi w suchym to nie zgnije jak jak progi w passacie sąsiada? 

Opublikowano
2 godziny temu, schapiro napisał:

Jak rozumiem nie ma co się martwić bo to powierzchowne

Mam stalową szosę z 68r, wewnątrz też jest powierzchowna rdza, do dzisiaj przeżyła i ma się dobrze.

• Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 26.12.2020 o 17:18, schapiro napisał:

Ale psiknąć tylko te gwinty? Nie martwić się korozją od wnętrza? Jak rozumiem nie ma co się martwić bo to powierzchowne i jak rower na codzień stoi w suchym to nie zgnije jak jak progi w passacie sąsiada? 

Psiknij po calosci wnetrze ramy tam gdzie dotrzesz. Środek i tak wyjdzie otworami a wnetrze ramy zostanie zakonserwowane. Ja uzyłem jakiś środek Boll'a;)

• Lubię to! 1