Skocz do zawartości

Korba bb30 czy suport redukcyjny do 24mm?

Łukaszdnb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym prosić o poradę i spostrzeżenia z waszych doświadczeń,chodzi o to że nie mam pojęcia czy kupić korbę bb30,czy suport bb30 z redukcją do 24mm ( Rotor bb30-24,Token ninja bb841T-42). 

Uzbrajam ramę GT Zaskar carbon 2014 z mufą bb30 a obecnie jeżdżę na korbie 24mm,FSA k-force light i Shimano XT M771. Przekładam do niej cały osprzęt ze starego roweru

Teraz mam dylemat czy kupić korbę bb30 i suport do niej czy przełożyć korby które posiadam obecnien,na24mm,wtedy musiał bym kupić suport bb30 na oś 24mm. Które rozwiązanie będzie lepsze? Na co zwrócić uwagę? Lepiej ogarniam system ht2 24mm a system bb30 dopiero poznaję,niby mam założone jakieś łożyska Fsa bb30 w ramie ale wydaję mi się że czegoś tam brakuję. Napewno do wybicia tych łożysk potrzebuję wybijak,z tego co czytałem w sieci to tokena i rotora bb30>24mm wciskam a właściwie wkręcam za pomocą zwykłych kluczy do ht2 i obie miski łożysk są ze sobą skręcone w mufie,wtedy kupuję tylko suport(cena wysoka ale podobno warto) bo korby na 24mm mam dwie. Ale druga strona medalu to sztywniejsze rozwiązanie bb30 i tu zaczyna się mój dylemat co zrobić? Naped 3x10 Shimano

Co sądzicie? 

20201225_151030.jpg 20201225_151301.jpg

A właśnie, mufa 73mm

Edytowane przez Łukaszdnb
Opublikowano
48 minut temu, Łukaszdnb napisał:

wtedy kupuję tylko suport(cena wysoka ale podobno warto) bo korby na 24mm mam dwie

Tylko ta opcja jak dla mnie. ;) 

Opublikowano

@Accent_Szaj a który suport wybrać? Token czy Rotor,czy rzeczywiście obędzie się bez kupowania prasy? 

Jakbyś jeszcze mógł mi powiedzieć czy napewno dobrze wybrałem modele suportów,a może jest jeszcze jakieś rozwiązanie które pozwoli mi na montaż korby 24mm w mufie bb30? Budżet na suport to 250zl,chodzi mi też o to żeby było "cicho" 

Opublikowano

Czy suport Token BB841T-42 będzie dobrze działał z korbą Fsa k-force light megaexo? Na stronie Tokena nie widzę nic o tej korbie,jest wzmianka o Shimano i ogólnie o standardzie 24mm,wiem że osie 24mm korb Shimano i Fsa posiadają minimalne różną tolerancję wymiarów, kiedyś pisałem w tej sprawie do FSA gdy chciałem założyć korbę XT m771 do suportu Fsa bb-9200 megaexo ceramic łożyska były minimalnie za luźne co powodowało niewielki luz po złożeniu wszystkiego w całość,odpisali mi że chodzi właśnie o minimalne różnice w średnicy osi 24mm,dlatego gdy chciałem założyć suport fsa na oś Shimano,to wchodził bez oporu,praktycznie sam się wsunął, natomiast gdy chciałem założyć suport shimano bb-52 na oś k-force light to wchodził mega ciężko.

Wolał bym uzbroić ramę w karbonową korbę FSA niż w Shimano XT m771 

Opublikowano

W Synapsie z mufą bb30 miałem korbę 105 z suportem Rotora. Działało to razem bardzo dobrze. W sumie po dóch latach to nadal wszystko chodziło jak nówka.

Opublikowano
8 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

Wolał bym uzbroić ramę w karbonową korbę FSA niż w Shimano XT m771 

Znam ten problem.

Teraz mam XT M8000 i wchodzi gładko, jak kupiłem FSA to do Supportu Token Ninja strasznie ciężko wchodził. Dlatego zwróciłem FSA :(

Opublikowano

Kurcze nie to chciałem usłyszeć,czyli pewnie będzie problem z osadzeniem k-force w suporcie ninja, napisałem jeszcze mail do Token Polska z zapytaniem o kompatybilność z korbą Fsa choć nie spodziewam się pozytywnej dla mnie odpowiedzi bo na stronie Tokena nie ma nic o korbach Fsa.

Znalazłem jeszcze wyprzedaż adapterów FSA ceramicznych z bb30 na 24mm

https://allegro.pl/oferta/adapter-fsa-press-fit-bb30-to-24mm-ceramic-70-8619157228?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Co o tym sądzicie? Czytałem gdzieś że nie jest to idealne rozwiązanie,ale chyba jedyne żeby zachować korbę Fsa. 

Rozumiem że adaptery bb30 na megaexo raczej też odpadają, naczytałem się o wadach takiego rozwiązania chociaż mój styl jazdy ogranicza się do czysto rekreacyjnego i głównie po mieście  

https://www.olx.pl/oferta/adapter-ramy-fsa-bb30a-pf30-megaexo-shimano-CID767-IDGlTVh.html

Opublikowano

A może zastosować jeden z tych wynalazków? Wie ktoś jak się to montuje,wiem że jest do tego Loctite aerobowy ale muszę całość wprasować? Domyślam się że nie wchodzi luźno w ramę,ten ostatni składa się z dwóch części i wygląda na najłatwiejszy w montażu,po jego zamontowaniu mógł bym przełożyć też mój suport Fsa bb-9200 ceramic megaexo, który jest nowy i też kosztował nie mało, chciałbym przenieść do ramy cały zestaw Fsa czyli korba k-force light+bb-9200 FSA-BB30-to-BSA-Bottom-Bracket-Adapter-universal-68-mm-26309-141268-1481265852.thumb.jpeg.bda661e5397e69d5c55ad51ef9ad2eae.jpegsram-adapter-wkladu-suportu-bb30-na-bsa.thumb.jpg.2e9724bb38909f0c6aef4329b3c28c28.jpgdownloadfile.jpg.5584abf24f381d4b73a3c5e065274fb6.jpg

Kurcze ten ostatni jest chyba tylko w wersji PF30 czyli średnica montażowa 46mm a u mnie bb30 więc 42mm

Opublikowano
16 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

jeden z tych wynalazków

To nic innego jak to co Token daje w swojej Ninja 

Opublikowano (edytowane)

Ale do Tokena nie zamontuje k-force light a  gdybym wkleił w ramę np. ten jasny adapter Fsa to mogę normalnie wkręcać również obecny support Fsa bb9200 megaexo. Tylko że potrzebna dobra prasa żeby to wcisnąć do mufy

Edytowane przez Łukaszdnb
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Łukaszdnb napisał:

nie zamontuje k-force

Ale te wkłady nie robią nic innego jak zamianę w BSA.

Problemem w twoim przypadku jest łożysko, które jest za ciasne. Tak jak pisałeś wchodzi pod dużą siłą.

Już lepiej przeprasuj same łożyska

U mnie ten problem też był i oddałem korbe FSA.

Ps. Zacytuj część mojej odpowiedzi, to wtedy dostanę info że coś napisałeś, no chyba że lubisz czekać po 19h ;)

Edytowane przez Accent_Szaj