arot77 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Dzień dobry, pisze z pewną obawą, bo jak to na forach nie chcę zostać "zniszczony", że jak mogłem tego tematu nie znaleźć itp. Natomiast szczerze od jakiegoś czasu szukam materiałów dotyczących tego zagadnienia i pomimo podobnych treści nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie, mam rower, a ściślej tylne koło z kasetą 7rz. i wymieniając kierownicę wraz z klamkomanetkami mam obecnie Klamkomanetki Sora pod grupę 9rz (takie znalazłem bezkosztowo, a że rower to oldtimer to wartość sentymentalna jest bezcenna) Czy zakupując kasetę 9rz, bo tylko taka będzie poprawnie działać z klamkomanetkami 9rz, mogę usunąć z niej jedną zębatkę i nałożyć na bębenek kasety 7rz? Może, ktoś z was w ramach eksperymentów przeróżnych zrobił taki eksperyment i wie, że to możne lub nie możne się udać?
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 A nie prościej wymienić bębenek/piaste zamiast kombinować?
arot77 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 Wiem, że tak byłoby łatwiej, jednak wymiana piasty, to już poważniejsza sprawa której sam nie ogarnę. Chciałem zrobić to bez zabiegów całkowitej zmiany, szczególnie, że mam tam fajną piastę. W obliczeniach wyszło mi, że kaseta 9rz jest szersza od 7rz o 4,1 mm ( nie miałem okazji zmierzyć fizycznie suwmiarką), a zębatka w kasecie 9rz z dystansem to 4,34mm. Więc odejmując jedną zębatkę miałbym fajne płaskie przejście na kasecie 8rz zębatek i pracowałoby to ładnie z posiadanymi już 9rz klamkomanetkami. ot.
jarovit Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 19 godzin temu, arot77 napisał: Czy zakupując kasetę 9rz, bo tylko taka będzie poprawnie działać z klamkomanetkami 9rz, mogę usunąć z niej jedną zębatkę i nałożyć na bębenek kasety 7rz? Ja tak mam w swoim bułko-praco-zimo-wozie. Działa, wprawdzie klepane na częściach z mtb, ale na sorze pewnie też pójdzie.
arot77 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2020 Dzięki, znaczy jest światełko w tunelu :).
Accent_Szaj Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 13:03, arot77 napisał: Czy zakupując kasetę 9rz, bo tylko taka będzie poprawnie działać z klamkomanetkami 9rz, mogę usunąć z niej jedną zębatkę i nałożyć na bębenek kasety 7rz? Manetki 9rz.Będą działać z 9rz.kasetą. Najpierw spróbuj założyć 9rz(całą).Może się okazać, że masz na końcu podkładkę, którą musisz zdjąć. W dniu 24.12.2020 o 13:03, arot77 napisał: że rower to oldtimer Kolejna rzecz, czy na pewno masz kasetę, czy może wolnobieg?
arot77 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Mam, kasetę. Natomiast kasetę 9rz muszę kupić i nie chciałem w ciemno wydawać kasy, ale skoro jak napisał @jarovit takie coś u niego grało to mam punkt, by spokojniej robić zamówienie. Zastanawiałem się też nad zmianą bębenka jakby co. 40pln koszt bębenka nakręcanego na piastę 9rz. ale coś mi się wydaje, że nie można ot tak wykręcić 7rz i wkręcić 9rz:). Edytowane 25 Grudnia 2020 przez arot77
Accent_Szaj Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 19 minut temu, arot77 napisał: 40pln koszt bębenka nakręcanego na piastę 9rz. Zrób no kolego zdjęcie tej twojej kasety. Jaką masz piastę,FH-RM40?Nakręcane są wolnobiegi Wygląda jak byś pierwszy raz robił z napędem Jak masz bębenek 7rz ,w tej swojej starej szosie, to nie wiem co miało by Ci dać wsadzenie tam 9rz kasety i zdjęcie 2 koronek. Równie dobrze możesz założyć 7rz od razu i tak musisz skręcić 2 biegi na przerzutce, dodatkowo czeka Cię zmiana łańcucha na 9rz.
arot77 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2020 Cała zabawa polega na tym, że mam Klamkomanetki 9rz. a one mają podobno inny/ krótszy ciąg linki, bo zębatki w 9rz są nie tak szeroko rozstawione jak w 7rz. I te klamkomanetki nie obsłużą nawet jako tako 7rzedowej kasety. Inaczej bym wszystko zostawił po staremu, bo 7rz mi pasowało, no prawie. Co do kasety mam pewność, bo już wymieniałem raz i kiedyś na poczatku kupiłem wolnobieg, a okazało się, że to kaseta. podkładki dystansowej nie mam. Bębenek na 7rz. Cały ten temat to właśnie rozważanie czy uda mi się to w mojej formie poskładać. Mam świadomość, że ciut kombinuję, a za ok 150pln miałbym klamkomanetki 3x7 i miałbym luz, ale jest zima troszkę czasu i chciałem te Sora'y manetki założyć są takie fajne:)
Accent_Szaj Opublikowano 25 Grudnia 2020 Opublikowano 25 Grudnia 2020 19 minut temu, arot77 napisał: mają podobno inny/ krótszy ciąg linki No właśnie nie mają: "Współczynnik wynosi albo 1:2 (czyli manetka ciągnie linkę o 1 mm, a przy przerzutce wózek przesuwa się o 2 mm) w przypadku napędu MTB 6/7/8/9-rzędowego oraz szosowego 6/7/8/9/10-rzędowego (poza Shimano Tiagra 4700)."
arot77 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2020 Gdyby tak było jak piszesz.. mógłbym użyć tych manetek do kasety 7rz. a nie mogę, ponieważ nie dałoby się jej wyregulować poprawnie. Jest na ten temat wiele w necie. Różnica w dystansie/odległości zębatek od siebie, powoduje, że o inną odległość musi się przemieszczać skok przerzutki. 7rz odległość między zębami 5mm 9rz odległość 4,34mm
Eziemniak Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 13:03, arot77 napisał: Dzień dobry, pisze z pewną obawą, bo jak to na forach nie chcę zostać "zniszczony", że jak mogłem tego tematu nie znaleźć itp. Natomiast szczerze od jakiegoś czasu szukam materiałów dotyczących tego zagadnienia i pomimo podobnych treści nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie, mam rower, a ściślej tylne koło z kasetą 7rz. i wymieniając kierownicę wraz z klamkomanetkami mam obecnie Klamkomanetki Sora pod grupę 9rz (takie znalazłem bezkosztowo, a że rower to oldtimer to wartość sentymentalna jest bezcenna) Czy zakupując kasetę 9rz, bo tylko taka będzie poprawnie działać z klamkomanetkami 9rz, mogę usunąć z niej jedną zębatkę i nałożyć na bębenek kasety 7rz? Może, ktoś z was w ramach eksperymentów przeróżnych zrobił taki eksperyment i wie, że to możne lub nie możne się udać? https://www.sheldonbrown.com/k7.html W teorii powinno wszystko dzialac Bebenek jest na HG czy Uniglide?
arot77 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2020 HG. Bardzo ciekawy artykuł @Eziemniak . Mam jeszcze dodatkowe pytanie: co to jest max. przednia dyferencja przerzutki tylnej ? Wiem temat poboczny. Może ktoś podrzuci mi link do art. gdzie jest wytłumaczone co to jest i po co to tylnej przerzutce. :). i czy jak nie robimy przekosów to może tylna przerzutka mieć mniejszą max. przednią dyferencję. Mam 3 blaty z przodu 22T, a sora ma SS 16T, GS - 20T.
Eziemniak Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Shimano jest bardzo konserwatywne w swoich limitach, tak wiec jest bardzo prawdopodobne że GS przerzutka obsłuży 22t różnicę bez żadnych problemów, przynajmniej jesli nie wrzucisz za dużej kasety, nawet na Big-Big.
arot77 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Dzięki, teraz zostaje mi tylko wszystko poskładać, jak będzie hulało to napiszę czy ten cud jeździ 😆 . Przód 44-32-22, tył 11-28 (11-12-14-16-18-21-24-28). Czyli kompletna sora 9rz na piaście 7rz. bez jednej zębatki 13T. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez arot77
Rekomendowane odpowiedzi