Skocz do zawartości

Maxxis Ardent tył i xxx przód? Co polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Proszę o wyrozumiałość to jest mój pierwszy post. We wrześniu po ok 800km jak zacząłem jeździć  na single  i w lesie miałem wypadek na rowerze. Podczas zjazdu z góry miałem wywrotkę na rowerze w wyniku której straciłem 4 zęby, ok 20 szwów na twarzy i pęknięty kask( uratował mi życie). Jechałem na oponach Continental Race king 26x2,0 i podejrzewam ze przy wyższej prędkości(ok 30km/h) opona się ześlizgnęła po kamieniu i zaliczyłem glebę( w miejscu gdzie miałem wypadek jest z ścieżki wystaje kamień).Ostatnio kupiłem sobie opony Maxxis Ardent. Jaka oponę tej marki polecicie na przód?   

Opublikowano

Ja ma ardent na przód i tył i bardzo sobie chwalę, tylko szerokość mam 2.4 choć i tak wolałbym większą ale obręcz mi zbytnio nie pozwala. Wydaje mi się, że przy leśnych singlach opona 2.0 to chyba trochę za wąska. 

Opublikowano

Hej. Ja mam Ardenta 2,25 przód i tyl w wersji dual TR. Jeżeli chodzi o asfalt i ubite ścieżki to jest masakra na plus ok ale np dzisiaj wybrałem się na single ( aby dojechać musiałem przejechać przez las i tam troszkę błota i naprawdę mocno się ślizgałem). Dlatego szukam opony prowadzącej na przód ( zastanawiam się nad Maxxis DHF lub DHR 2 albo Hight Roller 2 ) ewentualnie zmienić zestaw na DHR i DHF jak zaleca Maxxis. Dlatego proszę o opinię. Pozdrawiam

Opublikowano

DHF i DHR II na tym jeździ chyba 70% rowerów enduro, więc to musi działać, i faktycznie działa, też mam te opony w dwóch rowerach. Nie sugeruj się tym, że w nazwie mają Front i Rear, znam osoby, które twierdzą, że najlepiej działają na odwrót - DHF na tył i DHR na przód. HighRoller II to moja ulubiona opona na tył, z przodu jak dla mnie daje za mało trakcji. Jak chcesz na lekko to mogę polecić forekastera - ale to oczywiście trochę inna kategoria opony (trail) w porównaniu do DHF/DHR. Jeśli chodzi o oponę do enduro to ja jednak na przód najchętniej biorę Schwalbe Magic Mary, chociaż one ostatnio strasznie ciężkie się zrobiły, już nie ma w miarę lekkiej wersji poniżej 1kg.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Dzięki Krzysiek za odpowiedź. Ja się nie ścigam, nie zależy mi na wadze tylko na przyjemności jazdy w każdych warunkach i bezpieczeństwie. Nie boje się pobrudzić. Szukam jakiegoś zestawu aby czuł się bezpiecznie i w miarę bez oporów jechał w każdych warunkach.

Opublikowano

A co sądzicie bjaobbym Maxxis Hight Roller 2 dał na tył a na przód Minion DHR 2. Wszystkie w rozmiarze 27.5x2.3. Czy ktoś spróbował takiej kombinacji? Jak z oporami toczenia i trakcją? Zaznaczę że nie chce na przód zakładać dedykowanego DHF( jakoś ten duży wzór mi nie pasuje i mam obawy czy w mieszanym, błotnym terenie ( delikatnie) sobie nie poradzi.