Skocz do zawartości

Bontrager Flare RT/ion 200 rt - problem z ładowaniem

Marcin_b91
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Lu kasz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę teraz dodać ,że "dziwny jest ten świat" o ile "ładnie gadała z Garminem i nadal wszystko fajnie działa to wskazywanie poziomu baterii się zawiesiło. Muszę potestować w jakich to warunkach nastąpiło i jakie czynniki się do tego przyczyniają. Choć generalnie to mnie nie przeszkadza bo pod koniec jest komunikat o niskim poziomie i przełączeniu w tryb oszczędzania. 

Opublikowano

Witam wszystkich.U mnie mianowicie pojawił sie taki problem,że tylna lampke ładuje mi do 5% po czym zapala się zielona dioda i niby jest naładowana.
A przednią lampkę ładuję do 50% i też zielona dioda i niby full naładowana! Zestaw kupilem pod koniec listopada i nie było z nim problemów do ostatniej jazdy!

Opublikowano

Byle byś miał paragon i możesz reklamować. W każdym sklepie mającym w ofercie akcesoria Bontrager. 

Opublikowano
54 minuty temu, Michal01 napisał:

Witam wszystkich.U mnie mianowicie pojawił sie taki problem,że tylna lampke ładuje mi do 5% po czym zapala się zielona dioda i niby jest naładowana.
A przednią lampkę ładuję do 50% i też zielona dioda i niby full naładowana! Zestaw kupilem pod koniec listopada i nie było z nim problemów do ostatniej jazdy!

Skąd wiesz ze 5 %

Opublikowano
Godzinę temu, Gomez napisał:

Skąd wiesz ze 5 %

Bo widzę taki komunikat po podłączeniu do laptopa!

Opublikowano

Ja ładuje zwykła ładowarka i zawsze ładuje do końca tylko garmin wariuje z pokazywaniem poprawnych wskazań  baterii. Spróbuj zwykła ładowarką 

Opublikowano
3 godziny temu, Gomez napisał:

Ja ładuje zwykła ładowarka i zawsze ładuje do końca tylko garmin wariuje z pokazywaniem poprawnych wskazań  baterii. Spróbuj zwykła ładowarką 

Próbowałem nic to nie daje.Chwile dioda pomruga na czerwono i zaraz robi sie zielona.Jutro wysyłam do reklamacji!

Opublikowano

@Michal01 niestety reklamacja też tak miałem z jednym egzemplarzem. Prawdę mówiąc mam nadzieję, że z aktualnym też się tak stanie bo sklep (RS bikes) już nie chce ze mną gadać za bardzo odnośnie reklamacji twierdzą że tak już jest i muszę się do tego przyzwyczaić oraz niby kontaktowali się z producentem i nie potwierdził problemu ... :(

W dniu 28.04.2022 o 09:19, Machnac napisał:

Niestety musisz dalej reklamować ale do skutku mi się udało po trzech razach, pozdrawiam. 
Wyszła wadliwa partia tych lampek i niestety nie są w stanie odsiać ich inaczej jak przez reklamację. 
Plus jedynie taki, że oddajesz samą lampkę a dostajesz cały zestaw 😉

@Machnac masz może jakieś potwierdzenie na papierze, odnośnie tej wadliwej partii? Ja w jednym z wrocławskich sklepów trek usłyszałem, że seria po lutym 2021 jest wolna od tego problemu ale jak sprawdzić czy lampka jest z przed czy po tej dacie to nie wiem i niestety na papierze też tego nie mam :(

@Gomez niestety lampki szaleją w różny sposób ja mam tylko tył ale już też z 3ci egzemplarz i cały czas nie jest dobrze. Czasem to jest kwestia wskazań na garminie i to czasem się samo na chwilę potrafi poprawić a czasem pomaga "reset" lampki (niestety na ogól na jedno ładowanie ale wydaje się że pokazuje poprawnie. Przy drugim egzemplarzu również w pewnym momencie lampka zaczęła lądować się tylko chwilę i że niby naładowana a garmin pokazywał do 5%.

Opublikowano

Niestety jedynie słyszałem to w dwóch sklepach. 
pracuję jeżdżąc po Warszawie, więc nie mam problemu by reklamować to e różnych sklepach, ale w żadnym z tych dwóch nie odmówili mi wymiany. 
Trek SprintRowery.pl Al. Jerozolimskie 200 i „Na Szosie” ul. Wczasowa 1. Ale bywam tam osobiście i mam zazwyczaj wymianę od ręki. Sztuka za sztukę. 
internetowe mogą kombinować, bo dochodzi im koszt wysyłki, a jak wiadomo, nikt nie lubi dopłacać do interesu. 
Najlepiej udać się do sklepu osobiście. 
Co do sprawdzenia nr partii, to jakieś numery są na lampkach, ale nikt nie miał rozpiski które są z kiedy. 
U mnie już i przednia i tylna zostały wymienione na trzecie i jak na razie jest ok, ale to dopiero miesiąc od wymiany, więc zobaczymy jak będzie z trzymaniem baterii. 

Pozostaje jedynie wymieniać do skutku. 🤷‍♂️
Slabe to pocieszenie, ale tak jest. 

Pozdrawiam i życzę cierpliwości. 

Opublikowano

U mnie była wymiana na 2 nowe egzemplarze bez problemu.W piątek wysłałem dziś dostałem nowe.Zobacze co będzie.Dodam ze lampkiu kupione w Sprint rowery Białystok

Opublikowano

Tak jak już chyba ktoś wspomniał, sklepy "internetowo" nie bardzo chcą się przyznawać bo wtedy są zobowiązane oddać pieniądze za przesyłkę ... a przy takich wymianach na chybił trafił może ten egzemplarz będzie dobry to się może niezła suma uzbierać ...

Opublikowano

Widzę cały temat z dziwnymi teoriami i dziwnymi radami. Fakty są bardzo proste.

Lampki trzeba ładować kilka godzin i olać wskazania diod, naładują się na bank do 100%

Garminy źle wskazują stan baterii i jest na to jeden bardzo prosty sposób.

- po naładowaniu normalnie odłączyć lampkę od ładowarki
- włączyć lampkę i podłączyć (włączoną) pod ładowarkę
- odłączyć od ładowarki i wyłączyć

Garmin wskaże pełne naładowanie.

Ten typ tak ma i tyle.

Opublikowano
2 godziny temu, mataman napisał:

Widzę cały temat z dziwnymi teoriami i dziwnymi radami. Fakty są bardzo proste.

Lampki trzeba ładować kilka godzin i olać wskazania diod, naładują się na bank do 100%

Garminy źle wskazują stan baterii i jest na to jeden bardzo prosty sposób.

- po naładowaniu normalnie odłączyć lampkę od ładowarki
- włączyć lampkę i podłączyć (włączoną) pod ładowarkę
- odłączyć od ładowarki i wyłączyć

Garmin wskaże pełne naładowanie.

Ten typ tak ma i tyle.

Niestety Twoja racja jest tylko częściowa - to że lampka naładuje się do pełna, nie oznacza, że będzie świecić tyle ile powinna. 
Moja po naładowaniu „do pełna” i włączeniu jej od razi uruchamiała się z czerwoną kontrolką. I świeciła pełną mocą migania przez 30 min i przełączałam się w tryb battery low i po kolejnych ok 30 min wyłączała się. 
Więc nie ma tu żadnych dziwnych teorii.

Dodam, że miałem tak z 4 szt. 
Wszystkie były nowe. 

Opublikowano

@mataman sposób jest też poprzez resetowanie lampki i jest to mim zdaniem lepszy sposób bo podłączanie i odłączanie lampki pod ładowanie za pewne skraca żywotnść akumulatora.

W każdym razie tak jak ktoś napisał nie po to się kupuje mimo wszystko  drogie lampki żeby one nie działały prawidłowo ...

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej.

Ostatnio kupiłem flare rt i ściągnąłem Smart Bike Lights na EDGE830 ale nie wyświetla mi nazw jak na zdjęciu z apki, można to jakoś ustawić? 647C8F89-9E0A-404A-A116-F3D74D568363.thumb.jpeg.cedf7af2e1ef9210671c8e9e6126641e.jpeg

7625FFC6-834D-4BBA-A741-C4BCABD92515.jpeg
Opublikowano

To jest ładnie opisane w Description

How to use

1. Download the data field application from Garmin Connect Store and synchronize your Garmin device
2. Pair your bike lights with your Garmin device (https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/variaut/EN-US/GUID-C4BB544A-78FA-4B3E-9061-2371B7B3C558.html)
3. Configure your paired lights with the Lights Configurator: https://maca88.github.io/BikeLightsControl
4. Copy the final configuration value from Lights Configurator into the application setting: "Lights Configuration" by using Garmin Connect Mobile or Garmin Express

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moja lampka nr2 (pierwsza padła po krótkim czasie) FLARE RT tylna właśnie odmówiła współpracy po max 1,5 roku. Teraz szukam korespondencji mailowej żeby ją zareklamować. Niestety, lampka w ogóle nie sygnalizuje niczego, ani ładowania, nie reaguje na włącznik...KAPUT 

JUŻ KOLEJNEJ LAMPKI TEGO PRODUCENTA NIE KUPIĘ NA PEWNO , TO JEST SZAJS .

Opublikowano
6 godzin temu, jamjestjan napisał:

Moja lampka nr2 (pierwsza padła po krótkim czasie) FLARE RT tylna właśnie odmówiła współpracy po max 1,5 roku. Teraz szukam korespondencji mailowej żeby ją zareklamować. Niestety, lampka w ogóle nie sygnalizuje niczego, ani ładowania, nie reaguje na włącznik...KAPUT 

JUŻ KOLEJNEJ LAMPKI TEGO PRODUCENTA NIE KUPIĘ NA PEWNO , TO JEST SZAJS .

Moja naładowana na full a garmin pokazuje 3 kreski 😆 świeci ładnie ale szkoda że te funkcje smart tak średnio dopracowane 🥴 

Opublikowano
Moja naładowana na full a garmin pokazuje 3 kreski świeci ładnie ale szkoda że te funkcje smart tak średnio dopracowane  
Mam to samo. Przestałem zwracać na to uwagę. Grunt, że świecą i tylne i przednie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Po przesiadce z Edga 830 z którym Flara RT jakoś się dogadywała (po ładowaniu reset lampki i wszystko do kolejnego ładowania było OK) teraz zaczęły się schody po sparowaniu Flary z 1040. Non stop komunikaty o zerwaniu połączenia  znika ekran SBL i wyskakuje komunikat "no network"  Kilka razy już musiałem odinstalować SBL. Z "czystym "Garminem w ogóle nie chce gadać. Powiem szczerze ,że rozważam coraz bardziej sprzedaż tego "choinkowego " świecidełka. Jedyny ból to podoba mi się jej minimalizm i tego strasznie będę żałował oraz to ,że naprawdę ma moc zwłaszcza w dzień. 

PS. 

Po ciężkiej walce z materią problem rozwiązany.  Podczas konfiguracji ekranu w SBL nie podawać seriala Flary . Zrobić tak aby nie było adresowane do konkretnej lampki i wszystko jest znowu dobrze. 

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Po ciężkiej walce z materią problem rozwiązany.  Podczas konfiguracji ekranu w SBL nie podawać seriala Flary . Zrobić tak aby nie było adresowane do konkretnej lampki i wszystko jest znowu dobrze. 

W instrukcji sbl napisali:

The light serial number which required only when multiple lights of the same type are paired (e.g. two headlights)

Więc na serio nie ma powodu żeby próbować konfiguracji z numerem seryjnym.