Skocz do zawartości

Rozmyślania na temat stopniowania - porady

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Ostatnio waham się co do decyzji zakupu kasety z nieszczęsnym stopniowaniem ...15-18-21T... konretnie CS-M5100. Od zawsze bylem temu przeciwny i uważam, że kasety shimano 11s 11-46 posiadają najcudowniejsze stopniowanie. Aczkolwiek zmiana samej kasety i osiągnięcie tym zakresu 11-51 jest dla mnie kuszace. Drugą opcją jest zakup sunrace 11-51 ale 12s, niestety ona nie jest tak fajnie powicinana i z mojego obcowania z kasetami sunrace - nie chodzą tak fajnie jak shimao. Chciałbym poznać opinie i narzekania (lub nie) osób ktorzy dosiedli kaset z takim stopniowaniem uprzednio jeżdżąc na ...15-17-19-21... co o tym sądzą. Jakie sa wasze doświadczenia z jazdą na takim stopniowaniu?

Chciałbym też ten temat poświęcić i dedykować ludziom, których nurtuje pytanie czy takie albo siakie stopniowanie będzie złe albo dobre. Coś ala "jakie halmulce do x zł"

Pozdro.

Opublikowano

Pewnie zależy od preferencji. Po powrocie do roweru na start postanowiłem zainwestować w coś o szerokim rozstawie, żeby zobaczyć jak mi się będzie nóżka, bujała i jeździłem na: 48X36X26 przy kasecie 11-28. Okazało się, że zjeździłem najbardziej 14-16-18 na 36 - czyli idealnie sam środek. Powiem ci, że teraz przy składaniu "prawilnego" roweru na ścieżki trochę obawiam się kaset mtb z szerokim zakresem - te przeskoki są dla mnie porażające. Czyli albo inwestuję w 1x12 (ceny eksploatacji takiego napędu to dla mnie ściana) albo w jakieś starsze deore 2x10 żeby mieć łagodniejsze przeskoki.

Opublikowano

Może ktos by Ci pożyczył albo kupił byś jakąś za grosze używaną przejechał się i puścił dalej gdy juz poznasz jak sie tym jeździ:D

Sam teraz do trekkinga biorę kasetę o dość wąskim zakresie, jak wiesz zresztą. Stopniowanie w 1x10-12 zawsze będzie pewnym kompromisem. Chyba dopiero w górze nie czuje sie tak bardzo większych przeskoków.

Opublikowano (edytowane)

Jeździłem na 11-36 10s, potem przesiadłem się na 11-42 10s (czyli miałem to 15-18), teraz wróciłem do 11-36. Więc mam porównanie na bieżąco. Powiem krótko. Na piechotę będę pod górkę podchodził a nie założę już nigdy w życiu kasety która ma 15-18. To jest olbrzymia porażka Shimano i dziwi mnie że brną w to kretyńskie stopniowanie dalej. Także szczerze radzę - nie bierz nigdy pod uwagę kasety która ma 15-18.

BTW. Leży u mnie 11-42 10s i gdyby ktoś był z Warszawy i chciał sobie przetestować mogę pożyczyć.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Chrismel napisał:

... nie założę już nigdy w życiu kasety która ma 15-18. To jest olbrzymia porażka Shimano i dziwi mnie że brną w to kretyńskie stopniowanie dalej. Także szczerze radzę - nie bierz nigdy pod uwagę kasety która ma 15-18.

Klient chce, klient ma.
Widocznie taka moda, takie trendy.

à propos stopniowania, całkiem niedawno przerobiłem w dwóch rowerach jedną kasetę 11s 11-46 na 12-13-15-..-46
a drugą (treking 2x11 w stylu MTB) 11s 11-40 na 14-15-16-17-..-40.

Też mi nie leżało stopniowanie.

Edytowane przez Motke
Opublikowano

Generalnie stopniowanie 11-46 i 11-50 lub 10-50 (ogółem kaset 12s) jesy bardzo dobre i takie samo jak w 11s tylko z dolozoną zebatką 50/51T. O ile w hardtailu 11-46 z koronką 32T bylo idealne, to w fully moglo by byc cos lzej, stadn pomysl na 11-51 bo to najtansza opcja. Mam juz zamowioną kasetę sunrace 12s 11-51 z ali. Cena byla atrakcyjna i jeszcze nie wiem czy jej użyje. Sprzedac w kraju zawsze moge i to z zyskiem. Niestety kasety sunrace są jakie są i rampy na nich nie są az tak fajne jak w kasetach shimano. 

Opublikowano
5 minut temu, PiotrekGT napisał:

11-46

Może zostaw te parę zębatek ze starej kasety?

Opublikowano
7 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Może zostaw te parę zębatek ze starej kasety?

Niby jak? ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Motke napisał:

Klient chce, klient ma.

Nie miałbym nic do takiego stopniowania gdyby był wybór. Jedyną kasetą o szerszym niż 11-36 zakresie przy 10s bez nieszczęsnego 15-18 był Praxis 11-40. Próbowałem nawet kupić w USA kiedy robili wyprzedaż stanów magazynowych za 65 USD ale niestety do Polski nie wysyłali. A w UK ta kaseta kosztowała ponad 500 zł. Po cichu liczyłem że jak wejdzie nowe Shimano Deore zrezygnują w końcu z 15-18 ale z uporem maniaka to pakują. Jakby nie było na świecie Rohloff-a na którym można się wzorować. Tam przez całą 14 biegową piastę jest naprzemiennie 13 i 14%. Albo choćby Shimano 9s 11-36 gdzie jest 11-13-15-17-20 itd. Miałem ją w MTB i skok 17-20 jest mniejszy a poza tym występuje przy mniejszej prędkości więc jeszcze mniej się go odczuwa. Zresztą nie ja jeden narzekam na dziurę 15-18 więc nie do końca jestem przekonany czy klient naprawdę chce. Bo tak naprawdę mamy sytuację jak w przypadku Forda T. Klient mógł wybrać dowolny kolor ale pod jednym warunkiem - musiał to być kolor czarny.

Opublikowano (edytowane)

Mam dwa rowery, w jednym mam kasetę 11 speed o stopniowaniu 11-46 a w drugim mam kasetę  11 speed o stopniowaniu 11-50 z tym nieszczęśliwym przeskokiem między zębatkami 15-18-21. Do pierwszej kasety nie mam żadnych zastrzeżeń, przechodzenie z biegu na bieg jest płynne i przyjmne, ta druga potrafi na płaskich odcinkach doprowadzić człowieka do szału, ale w terenie mocno pagórkowatym i górzystym staje się dość przyjazna w użytkowaniu i mankamenty zębatek 15-18-21 przestają być istotne. Dlatego wsadziłem tą zębatkę do roweru który służy mi do bikepacking-u, w tym roku na tej kasecie jechałem przez blisko 2000 kilometrów mocno obciążonym rowerem przez Polskę i okazało się że mankamenty tej kasety okazały się prawie niezauważalne.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
11 godzin temu, Chrismel napisał:

Albo choćby Shimano 9s 11-36 gdzie jest 11-13-15-17-20 itd. Miałem ją w MTB i skok 17-20 jest mniejszy a poza tym występuje przy mniejszej prędkości więc jeszcze mniej się go odczuwa.

Właśnie podsunąłeś mi pomysł podmianki koronek 18 i 21 na 17 i 20... to jest warte przetestowania :)

bylo by wtedy: 11-13-15-17-20-24-28-33-39-45-51

Swoją drogą, kasety garbaruka mają własnie taki początek, tylko pozniej jest inna góra.

Tu pojawia się znowu przeskok pomiędzy 20 i 24 ale jak sam pisałeś, tu są już niskie prędkości i bieg już raczej terenowy.

Ja jeżdżę głownie ścieżkowo, nie uprawiam żadnego pseudo XC. Miałem już kasety z tym (15 18 21), między innymi ta deore 11 42. Najbardziej odczówalne było to na dojazdówkach, bo w terenie to twardych przełożeń używam w zasadzie jedynie do dokręcania przed np. Dropem.

Opublikowano (edytowane)

Prowadziłem kiedyś dyskusję na temat podmiany koronek z ogarniętym serwisantem. Ponieważ są ponacinane pod konkretny model włożenie ich od innej kasety to loteria. Szanse na prawidłowe działanie trudno ocenić bo takie operacje wykonuje się rzadko. Pytałem czy jest to na przykład 50/50 ale nie potrafił odpowiedzieć. Generalnie raz działa dobrze, innym razem średnio a kiedy indziej tragicznie. Natomiast różnica pomiędzy 46 a 51 to 3/4 przełożenia. Jest sens się bawić w takie eksperymenty ? Zwłaszcza że napisałeś:

W dniu 23.12.2020 o 15:39, PiotrekGT napisał:

kasety shimano 11s 11-46 posiadają najcudowniejsze stopniowanie

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

Właśbie zakresu mi zaczyna nieco brakować, nie brakowało kiedy mialem HT, tak jak już pisałem. W fullu przydaje się większy bo po korzeniqch leci sie szybciej i mozna dokrecać. A tu ni ma czym dokręcić...

Opublikowano
47 minut temu, PiotrekGT napisał:

A tu ni ma czym dokręcić...

Tu bym bardzo mocno polemizował. Mi też się tak wydawało po przesiadce na 1x. Ale zacząłem systematycznie pracować nad kadencją. Na początku problemy pojawiały mi się już przy kadencji 110. W tej chwili bez problemu dokręcam do 130 a max jak osiągnąłem na przełożeniu 11/30 to 53 km/h co daje kadencję prawie 142. No ale może już jesteś w stanie jechać z wysoką kadencją wtedy faktycznie taka zmiana jest jedynym wyjściem.

Opublikowano

Nie wiem jak jeździsz, ale przed dropem, hopką gdzie trzeba przyspieszyć lub na singlu nie ma mowy ok kręceniu 110rmp. To ma być jeden obrót korbą, max dwa. Taki młynek może się źle skończyć kiedy lecisz sobie korzeniami w dół i chesz się wstrzelić w jedyny płaski fragment podłoża

Swoje doświadczenie z 1x mam, troche żałuje teraz, że przy wyborze piasty nie zdecydowałem się na zakup microspline ;). Kupiłbym po porstu deorkę 10-51 i było by fajnie.

Trafiłem na allegro koronke 20 i 23 za 21zł z wysyłką, używane, na testy będą. 

Zanim kupie kasete, włoże je do mojej i zobacze, czy w ogółe fajnie przerzucają.

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Nie wiem jak jeździsz

He, he, trekkingiem po mieście i wsi, czasami się zapuszczę na jakąś traskę MTB ale w tempie spacerowym :)

Dobry pomysł z tym przetestowaniem, koszty niewielkie a może będziesz zadowolony i problem się rozwiąże czego Ci życzę.