Skocz do zawartości

Merida Cyclo Cross 300 zamiast projektu „bicykl”.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas na kryzys wieku średniego 
Mam ja sobie starutki rower marki Romet Viking. Produkcja: około połowy lat 90 XX wieku. Wagi: ponad 17kg. Osprzęt Shimano bez grupy (na przerzutkach napisane jest Topurney). Z przodu 3 blaty, z tyłu 7-rzędowy wolnobieg. Koła z „amelinium” z przodu prostokąt, z tyłu stożek (nie wygląda to źle, ale dobrze też nie), 26 cali.

Czas na zmianę.
Projekt zakłada zmieszczenie się w 4700 polskich cebulionów i „wyprodukowanie” Frankensteina do jazdy po szosie, lesie i niezbyt wymagającym terenie innego typu, czyli coś pomiędzy gravelem, CX, enduro, czy inną szosą. Rower ma mnie wozić do pracy i pozwolić na spokojne zrobienie 60km bez wypluwania płuc.
Zakładam, że uda mi się wsadzić pełną Sorę i ramę od Accenta - chyba, że komuś znudzi się Romet Boreas - te ramy są ładniejsze.
Sprzęt zaczyna się kompletować:

ED

niechcący usunąłem zdjęcia z chmury :)

I takie tam od „majfrienda”

y4mqanOUiysp0UC-8yh8wKa0XTDKobdYgfofjYf-

Potrzebuję ramy, ale ram nikt nie sprzedaje i zaczynam powoli powątpiewać w sukces projektu... Bardzo mi się podobają ramy Rometa Boreas, ale Romet nie sprzedaje samych ram i już. Ale mam nadzieję, że na wiosnę będzie już jeździł :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cóż, projekt upadł. Nakupiłem trochę sprzętu (obie przerzutki, klamki i jakieś siodło z Decathlonu w promocji). I trafiła się Merida Cyclo Cross 300 na Tiagrze z mechanicznymi hamulcami w przyzwoitej cenie. Po przesiadce z potwora ten jeździ jak szalony.

y4m4KIcYhq1eJXNVFuga3kh_iq1Aan1zSCoi9j3Y

Objeżdzany od początku roku. Rama podobna do Rometowskiej, tylko widelec aluminiowy.

Muszę się jeszcze porządnie nauczyć na nim jeździć. Z początku ręce leciały mi do „górskich” klamek do hamowania, od pewnego czasu już się przyzwyczaiłem. Ale do tej pory nie mogę dobrać przełożeń i kadencji.

Ale! ponieważ budowa roweru została „zakończona” w sposób nieoczekiwany, to biorę się za treningi, bo ze składania roweru wyszło mi zgłoszenie na Wanoga Gravel Race :) i muszę nabrać formy. Tak że, tak: trzymajcie kciuki.

Tu pierwszy, dłuższy przejazd od miesiąca (gdzieś mi powietrze w tylnym kole uszło i spuchłem po 30km
https://www.strava.com/activities/4852663054

Edytowane przez fil