Wojtek O. Opublikowano 19 Grudnia 2020 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Witajcie. Mam juz serdecznie dosc bujania kanciatego supportu. I chcial bym w trekkingu przejsc z 3x na 2x. Jednoczesnie w zabytku pozbyl bym sie wolnobiegu gdzie mam najmniejsza koronke 13 lub nawet 14. To pozwolilo by mi w korbie przejsc z 48 na mniejsza ilosc. A jednoczesnie kasete dal bym 10 lub 11 co zalatwilo by problem doboru przelozen. Czy znacie wiec jakies w miare tanie hollowtech 2x z duzym blatem 40-44? Bo mam problem ze znalezieniem czegos ponizej slx.
PiotrekGT Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Mejbi 1x? Powiedzmy 40T z kasetą 11 46, naped 11s
Wojtek O. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Patrzac na sam zakres min-max przelozen i osiaganych predkosci bylo by nawet lepiej niz obecnie. Przeszlo mi przez mysl 12s. Jednak w trekkingu wolal bym miec jak mialem w scocie na tyle max co 1-2 zeby. Pięknie sie wtedy kreci. A przy wiekszych przeskach to zawsze kompromis. Tym bardziej ze czasem nim jade sam bez niczego. A bywa ze wazymy ponad 120 kg. Chyba musze poswiecic jakies popoludnie na dokladne przeliczenie sensu i oplacalnosci konwersji. Chcialem jak zwykle w miare tanio to dlubnac. Wiec polowal bym na uzywki niektorych elementow. Pomysl byl by kupic sama korbe i dopasowac blaty. Jednak ciezko 2x mi ogarnac. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Wojtek O.
PiotrekGT Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Można wywalić młynek z korby 3x i już jest 2x, korba 40-30 np. Do tego dasz przerzutke 2x z zakresem 10T taką jak do korb 26-36 przykładowo i powinno śmigać. Problem z 11s moe by.ć taki, że kasety 11s 11-36 są szosowe i prawdopodobnie będzie robić szachu machu z bębenkami, dopiero 11-40 jest typowo MTB i pasuje na bębenek MTB
Wojtek O. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2020 A linia lancucha nie bedzie d... Cs hg 50 to nie mtb?
PiotrekGT Opublikowano 20 Grudnia 2020 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) mtb, tylko że 10s a coś pisałeś o 11 No i weż pod uwagę, kasety shimano 11-46 to to samo co hg50 z dołożonym blatem 46, więc stopniowanie takie samo Edytowane 20 Grudnia 2020 przez PiotrekGT
Wojtek O. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Nie rozgladalem sie jeszcze dokladnie. Poczatkowy plan byl wogole 2x9. Ale ewoluuje. Jako ze stopien zagmatwania problemu rosnie z kazda godzina. Napisalem na forum😁 A moze i potem komus wybije to z glowy takie mieszanie Chyba jednak pozostane przy 3x7. Tylkomanetke i korbe zmienie na hollow powiedzmy mt300 lub nawet 200. Malo nim i tak jezdze. A i trasy krotkie. Stan wszystkiego jest bdb. A kosztow nie narobie. Tylko satysfakcji z dlubania bedzie malo. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Wojtek O.
Rekomendowane odpowiedzi