Skocz do zawartości

Smary na bazie wosków

m-peter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Postanowiłem zrobić odrębny temat na temat smarowania łańcuchów smarami na bazie wosków. Zachęcony kilkoma opiniami, stwierdziłem, że wypróbuję jeden z popularnych smarów czyli Squirt Lube. Mam jednak kilka pytań do użytkowników takiego smarowania. 

Podstawy użytkowania jakie są w instrukcji tego smaru / znalazłem w różnych innych tematach:

• przed nałożeniem należy bardzo dokładnie odtłuścić i wyczyścić łańcuch i cały napęd 
  • nakładamy smar, wg Squirt Lube należy to wykonać za pierwszym razem dwukrotnie z odstępem czasu tak by pierwsza warstwa dobrze wyschła
  • po nałożeniu wycieramy lub nie łańcuch na zewnątrz - wg Squirt Lube wycieramy na warunki suche (szosa), zostawiamy nietknięte na warunki bardziej mokre (mtb)
  • po każdej jeździe nakładamy kolejna warstwę tak by wyschła przez noc, przed kolejną jazdą wycieramy lub nie.

I tutaj kilka moich wątpliwości:

• co z czyszczeniem łańcucha? niektóre źródła podają by np. co ok. 300km wymyć łańcuch (np. przelewając ciepłąwodą) i powtórzyć procedurę nakładania. Inne źródła, jak np. Squirt Lube w ogóle nie podają informacji nt. czyszczenia
  • czy ktoś próbował smarować tym kółka w przerzutce? Wg zaleceń z różnych źródeł, podstawowe kółka Shimano smaruję od czasu do czasu zielonym Finish Line'm. Smar na bazie wosku ma trochę mniejszą trwałość co wiązałoby się z częstszym smarowaniem kółek.

Nie chciałbym wywoływać dyskusji nt. wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Zdaję sobie sprawę, że smary na bazie wosków mają raczej mniejszą trwałość niż oleje i należy dosyć często je nakładać. Obiegowe źródła podają, że aplikacja wystarcza na ok 100km w suchych warunkach co mi osobiście odpowiada. Z racji tego, że często jeżdzę w domu na trenażerze, wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem by mieć "suchy", małobrudzący łańcuch a aplikacja po każdej jeździe mi nie przeszkadza.

Może ktoś ma swoje doświadczenia z takim systemem i chciałby się nimi podzielić?

Opublikowano

Ja używam od niedawna i faktycznie te 100km wydaje się rozsądnym interwałem. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest stosować go przy aktualnych temperaturach czyli 10 stopni i mnie. Jest on w postaci praktycznie stałej więc niższa temperatura może go jeszcze bardziej utwardzać i szybciej może się kruszyć.

Odnośnie brudu to jest bardzo pozytywnie zaskoczony. Mam nałożony na gravela i od momentu rozpoczęcia aplikacji ani razu nie myłem łańcucha i zębatek bo jest on względnie czysty. Nie robią się czarne osad na zębatkach jak przy smarze i łańcuch jest czystszy.

Nakładam tak jak napisałeś na wyczyszczony łańcuch i nie wycieram po wyschnięciu bo tworzy dosyć twardą powłokę do której nie przywiera brud. Przed ponowną aplikacją nic nie robiłem po prostu nałożyłem.

Plusy to względnie czysty łańcuch i mniej czasu spędzonego nad konserwacją. Minus to koszt który raczej będzie większy bo częściej smaruje, a przez konsystencje więcej jednorazowo aplikuje.

• Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Yan napisał:

Nie wiem czy dobrym pomysłem jest stosować go przy aktualnych temperaturach czyli 10 stopni i mnie.

Z tego co zauważyłem, jest osobna wersja Squirt Lube na niskie temperatury. Ja na razie i tak przetestuję go w warunkach domowych.