Skocz do zawartości

Naped Sram do kasety shimano

morior11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Kupilem rower, ktory wyposażony jest w naped sram force etap axs 2x12. Jest to pierwsza moja styczność z elementami sram, dotąd tylko shimano. Moje pytanie brzmi, czy w ogóle jest możliwość kompatybilności tego napedu z kasetą shimano 2x11, którą mam zamontowaną do trenażera? Mam kilka rowerów na shimano wiec przekladanie kasety kilka razy w tyg to spory klopot. 

Opublikowano

2x12 nie jest kompatybilny z 2x11 - inne łańcuchy...

Tak z ciekawości zapytam - jak masz kilka rowerów to nie możesz jednego zostawić w trenażerze na dłużej? Po co te przekładki?

Opublikowano
1 godzinę temu, jaro0011 napisał:

inne łańcuchy

Ale łańcuch 12s jest OK do kasety 11 ;)

2 godziny temu, morior11 napisał:

Moje pytanie brzmi, czy w ogóle jest możliwość kompatybilności tego napedu z kasetą shimano 2x11

Powinno być OK. Nie zapomnij śrubką L skręcić jednego biegu 

Opublikowano

Zle się wyrazilem co do rowerow. Mam 2 szosowki w domu, moja i żony i są idealnie poustawiane pod nas no i różne wielkosci ramy. Dla tego nie mogę zostawic jednej. A juz sprawdzilem i chodzi to przyzwoicie. 

Opublikowano
6 godzin temu, morior11 napisał:

Zle się wyrazilem co do rowerow. Mam 2 szosowki w domu, moja i żony i są idealnie poustawiane pod nas no i różne wielkosci ramy. Dla tego nie mogę zostawic jednej. A juz sprawdzilem i chodzi to przyzwoicie. 

Kiedyś próbowałem 11 rzędowe koło (kasta 11-stka SLX M7000) włożyć do roweru gdzie było standardowo 12 rzędów (XT M8100) - jakoś tam to przerzucało ale na niektórych biegach był problem i ogólnie średnio mi to działało. No i 1 biegu nie było więc trzeba było podregulować żeby łańcuch nie spadł za daleko.

Czyli na siłę da się ale nie działa to za dobrze.

Opublikowano

Wczoraj pojeździłem 2h w ten sposób i bylo naprawdę ok, oczywiscie mniejsze możliwosci no ale trenażer to co innego.