FFFFF Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Wie ktoś coś więcej o tym liczniku. Opłaca się go kupić? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez FFFFF
Tomorrows Production Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zależy za jaką kwotę i czego oczekujesz od takiego urządzenia. Ja osobiście uważam, że to urządzenie jest warte rozważenia poniżej 500 zł, a nawet bliżej 400. Zdecydowane minusy to czas pracy na baterii, w temperaturach poniżej 10°C to ok. 5-6 h bez dodatkowych czujników. Nawigacji nie ma, jest prowadzenie po wcześniej zaplanowanym śladzie (można go utworzyć w Garmin Connect, Strava, Komoot, itp.). Dodatkowo jest sama kreska, nie ma żadnej mapy. Da się z tego korzystać, ale trzeba się nauczyć i raczej od święta niż codziennie. Jeśli ktoś tego oczekuje, zdecydowanie polecam dopłacić do czegoś co posiada już mapę. Wskazówki o skręcie wyświetla około 100 m wcześniej i odlicza aż do komunikatu o skręcie, któremu towarzyszy dźwięk. U mnie ten komunikat wyświetla +/- 10 m po jego wykonaniu. Dziwne, ale jakieś opóźnienie pewnie zawsze będzie. Ja swojego nie odsyłam, da się z tym żyć. Na plus, dość szybko łączy się z GPS. Połączenie z telefonem działa różnie, nieraz dłużej, nieraz krócej, ale łączy się zawsze. Ślad zapisuje poprawnie. Mi podoba się obecność profilu wysokości (podczas jazdy wyświetla tylko gdy mamy wgraną trasę). Jest też procent nachylenia terenu, ale jest brany z mapy, nie jest liczony na bieżąco. Na plus wirtualny przeciwnik, dla początkujących ciekawa sprawa, ale nie zawsze się sprawdza. Jest też możliwość podłączenia czujników, ja nie korzystam, nie wiem z czym dobrze współpracuje. Jakość ekranu bardzo fajna, nie mam porównania z niczym więcej. Przy 7 polach da się raczej bez problemu odczytać parametry, ale na pewno trwa dłużej niż "rzut okiem". Osobiście polecam osobom, które już siedzą w ekosystemie Garmina, a oprócz zegarka chcą miec coś postawowego na kierownicy (tutaj plus za możliwość współpracy licznika z zegarkiem poprzez rozszerzony ekran). Dodatkowo osobom, które po prostu szukają podstawowego licznika, ale na przykład wolą postawić na markę Garmina godząc się np. ze słabą baterią, która moim zdaniem jest największym minusem. Ja kupiłem z okazji z Amazonu ~450 zł i tą cenę uważam nie za okazję, a cenę adekwatną do tego co oferuje. Najbliższą konkurencje przedstawił bym w postaci liczników Lezyne i Bryton. Ciężko powiedzieć które z tej trójki byłoby najlepsze. Garmin w tej cenie ma chyba odrobinę więcej ciekawych funkcji, ale na pewno działa 2-3 razy krócej na baterii i porównując z konkurencją ma mały ekran.
DarekH Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Używam od jakiegoś roku... początkowo jako upgrade do pomiaru mocy, przyciągnął mnie monochromatyczny wyświetlacz, prostota. Generalnie można powiedzieć, że to na krótkie wypady jest ok, mi akurat GPS dosyć długo łapie... a telefon szybko łączy to tak dla odmiany ale jeżeli myślisz o dłuższej jeździe to dramat, przy podłączeniu czujników bateria jest tak słaba, że aż żal... 4 litery ściska. Generalnie na dniach pewnie przesiąde się na 520+
KorasV Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Cześć, szukam informacji czy garmin 130 ma stałe podświetlenie? Wszędzie piszą o widoczności w dużym słońcu, ale przez najbliższe kilka miesięcy będę jeździł po zmroku i miło by było gdybym coś widział na liczniku. Wiem, że można włączyć podświetlenie chwilowe, ale czy jest opcja ciągła?
KrzysiekMTB Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Możesz ustawić jak długo ma świecić, jest też opcja "ciągle". Tylko uwaga ja mam 130 plus, ale wydaje mi się, że w normalnym 130 powinno być tak samo. Drugie pytanie jest, jak długo wytrzyma bateria, ona nie jest jakaś super, ale na krótsze trasy powinno być ok.PozdrawiamKrzysiek
KorasV Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Dzięki. Mam nadzieję, że w 130 też tak jest. A co do baterii, godzinę chyba wytrzyma, bo takie mam treningi w tygodniu?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
KrzysiekMTB Opublikowano 17 Grudnia 2020 Opublikowano 17 Grudnia 2020 11 minut temu, KorasV napisał: godzinę chyba wytrzyma Nie no aż tak źle nie jest z tą baterią, godzinę spokojnie wytrzyma. Pozdrawiam Krzysiek
Dawid_eM Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witajcie, czy w waszych E130 też tak wariuje wskaźnik baterii? Mam go od 2 mcy (czyli temp niskie) ale potrafi pokazywać w cały świat, np. po odłączeniu od ładowania połowę po czym za chwilę jest znów pełna. Trochę mnie to przeraża, bo nie wiem do końca czy bateria się wyczerpuje czy wskaźnik szwankuje i zapobiegawczo ładuję po każdych 2-3 h jazdy. Docelowo potrzebny jest na wyprawy, ale nie chcę permanentnie podłączać go do powerbanka.
Tomorrows Production Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Ja akurat takiej sytuacji nie miałem, po odłączeniu od ładowania (do pełna) częściej zdarzało się, że pokazywało mi bez jednej kreski. Aczkolwiek często, jest tak, że od razu po włączeniu wskaźnik baterii pokazywał zaniżony poziom, a po chwili wracało mniej więcej do poziomu, który powinien być. Niestety, ten licznik na pewno nie jest jednym z lepszych pod kątem czasu pracy. Realnie w zależności od temperatury zewnętrznej, waha się mniej więcej między 5, a 8 godzin. Możesz spróbować zgłosić ten problem na gwarancję jeśli masz możliwość. Jeśli nie ma takiej możliwości, to sprawdź sobie po prostu kiedyś testowo, ile rzeczywiście Ci wytrzyma nie patrząc na wskazania poziomu baterii z licznika.
KorasV Opublikowano 21 Stycznia 2021 Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Również mam problem ze wskaźnikiem baterii. Wczoraj jak go włączyłem nie miał na wskaźniku nawet jednej kreski, chociaż powinien być naładowany na jakieś 80%. Po godzinie jazdy z ciągłym podświetleniem, wskaźnik pokazuje full bez jednej kreski. Jest to strasznie irytujące, chyba zacznę ładować go przed każdym treningiem, tylko ciekawe jak wpłynie to na baterię. A co do gwarancji, licznik kupiłem na bikeinn. Nie wiecie czy gwarancja obowiązuje w Polsce? Edycja: Odnośnie gwarancji - dzwoniłem na infolinię i bez problemu przyjmą w Polsce. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez KorasV
Tomorrows Production Opublikowano 22 Stycznia 2021 Opublikowano 22 Stycznia 2021 W dniu 21.01.2021 o 11:34, KorasV napisał: Również mam problem ze wskaźnikiem baterii. Wczoraj jak go włączyłem nie miał na wskaźniku nawet jednej kreski, chociaż powinien być naładowany na jakieś 80%. Po godzinie jazdy z ciągłym podświetleniem, wskaźnik pokazuje full bez jednej kreski. Jest to strasznie irytujące, chyba zacznę ładować go przed każdym treningiem, tylko ciekawe jak wpłynie to na baterię. A co do gwarancji, licznik kupiłem na bikeinn. Nie wiecie czy gwarancja obowiązuje w Polsce? Edycja: Odnośnie gwarancji - dzwoniłem na infolinię i bez problemu przyjmą w Polsce. Koniecznie daj znać po wysłaniu na gwarancję, jaką dostaniesz odpowiedź serwisu. Czy ta przypadłość podlega gwarancji, a jeśli ją uznają, to w jaki sposób jest to naprawiane.
Cyslavv Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Witam, Czy w dalszym ciągu z Garminem Edge 130 są problemy z baterią ? Planuję zakup, ale będę używał bez żadnych czujników itp... kiedyś coś czytałem o jakimś update, ale widzę na forach, że niektórym trzyma ok 13h a niektórym 5h. Podoba mi się bo jest idealnych gabarytów jak dla mnie i nie ma kolorowego wyświetlacza/ pozdrawiam,
BeBe Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Witam, Mam pytanie odnośnie funkcji automatycznego wyłączania po upływie 10min. bezczynności, czy po ponownym włączeniu urządzenia kontynuuje rozpoczęty trening.
Cyslavv Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 W dniu 30.03.2021 o 11:17, Cyslavv napisał: Witam, Czy w dalszym ciągu z Garminem Edge 130 są problemy z baterią ? Planuję zakup, ale będę używał bez żadnych czujników itp... kiedyś coś czytałem o jakimś update, ale widzę na forach, że niektórym trzyma ok 13h a niektórym 5h. Podoba mi się bo jest idealnych gabarytów jak dla mnie i nie ma kolorowego wyświetlacza/ pozdrawiam, a ja sobie sam odpowiem - po dwutygodniowym użytkowaniu bateria trzyma ok. 12-13h. Przy "średnim" oświetleniu. Bez żadnych podłączonych akcesoriów. 1
Rekomendowane odpowiedzi