Skocz do zawartości

Jakie bloki do SPD

Zgred

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pedały SPD SL marki Shimano oraz Kéo Look. Szukam teraz pasujące bloki w związku z czym mam do was pytania i będę wdzięczny za oświecenie mnie.

1. Marka ma znaczenie czy pasują zamiennie?

2. Czy regulacja 0°, 4,5° lub 9° to tylko możliwość zmiany kąta ustawienia bloków czy coś jeszcze? Przydatne czy niekoniecznie?

Dziękuję z góry.

Opublikowano

He, jeżeli Look Keo to już nie SPD SL które jest systemem shimano.

1. Zamienniki ( pod Looka) mogą być tylko pytanie o ich trwałość.

2. To są stałe wartości wypięcia i są zależne od bloków ( są stałe). Im większa wartość tym mocniej trzeba skręcić stopę aby się wypiąć. 

Opublikowano

Nie wiem jak z samymi pedałami Keo, ale przy moich Favero Assioma, które przyjmują właśnie bloki z Look’a przy niektórych podróbach mam problem z wpięciem i muszę pilnikiem je lekko zeszlifować. Te akurat były ok:

https://allegro.pl/oferta/look-keo-bloki-pedalow-szosowe-czarne-sztywne-0-st-8005188111?snapshot=MjAyMC0xMC0wMlQxOTo1NzowMy4zNzdaO2J1eWVyO2Y1NjI1NzIzZDNjYWE5MGZjNTM3NjcxMzgxMGM5NWYzZThlOTcwZjA3NTFhMjllYmY5ZmI1YmZmMjhkNTI4YTk%3D

I tak jak Nemrod napisał, albo masz SPD-SL albo Look Keo.

I stopnie, o których piszesz, to nie tyle wartości wypięcia, co stopnie swobody. Chodzi tu o to jak chcesz mieć sztywne połączenie pedał-blok. Przy tych 4,5 czy 9 noga może lekko pracować lewo-prawo. Przy zerówkach masz połączenie „na stałe”. 

Plusem 0 st. jest pewniejsze przełożenie mocy i brak „uciekających” watów. Minusem natomiast to, że jak masz źle ustawione bloki, to łatwiej o kontuzję, bo taki blok nie wybacza błędów. Dla mnie osobiście 4,5 stopnia, to latająca noga, a o 9’tkach już nawet nie mówię. Shimano ma to trochę lepiej rozwiązane, bo ma stopniowanie 0, 2 i 6 stopni. 

Opublikowano

Może rozwinąć? Jaka jest przewaga oryginałów, żeby płacić za nie 3x więcej?

Opublikowano
19 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Dla mnie osobiście 4,5 stopnia, to latająca noga, a o 9’tkach już nawet nie mówię. Shimano ma to trochę lepiej rozwiązane

Masz może porównanie, które bloki Looka są najbliższe do niebieskich Shimano? Te niebieskie najbardziej mi pasują, ale przesiadam się na Favero. 

Opublikowano
26 minut temu, Argi napisał:

Masz może porównanie, które bloki Looka są najbliższe do niebieskich Shimano? Te niebieskie najbardziej mi pasują, ale przesiadam się na Favero. 

Idź w czarne zerówki. Ja też jeździłem na niebieskich SPD-SL i dla mnie szare 4,5 stopnia Keo były bardzo luźne. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Przez "zamiennie", nie miałem na myśli zamienników a to, czy bloki KEO pasują do pedałów Shimano i odwrotnie. A pytam bo mam zarówno pedały KEO Sprint (0°/2,25°/4,5°) jak i Shimano PD-R600(+/-3°). Zamienniki oryginalnych bloczków wartych ledwie kilka € to już byłby szczyt oszczędności.

Z tym kątem to tak jak myślałem. Przyznam że te kąty (0°, 4,5° i 9°) są znormalizowane a patrzyłem tylko na KEO(bo pasują lepiej kolorem ale widzę że i inne kąty są) a co do jakości nie mam wiedzy by porównać. Przypięty zrobiłem póki co kilka tras ale na pedałach MTB i nie wiem czy zerówki byłyby dobre na początek. Jeśli dobrze szacuję, to one nie mają tej mobilności, chyba że regulowana siłą skrętu sprężyny.

Byłem wczoraj oglądać rowerek na sprzedaż i naocznie obejrzałem sobie bloczki Look oraz Shimano na takich samych butach. Na żywo od razu widać różnice z kształcie i od razu wiadomo że nie pasują naprzemiennie.

Dzięki ;)

Edytowane przez Zgred