kosmiel Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Siema dobrzy ludzie. Rockrider st520 szybko i zwięźle: Nowa korba SRAM S600 42/32/22 nie chce wejść do końca na kwadrat. Próbowałem gumowym młotkiem- bez efektu Miałem bardzo duże problemy ze ściągnięciem poprzedniej korby, ściągacz zerwał gwint w korbie i dopiero 20-minutowa jazda bez śrub z 15-minutowym napieprzaniem młotkiem udało się to dziadostwo bez nazwy ściągnąć. Pytania: Czy potraktować kwadrat szlifierka kontową lub pilnikiem, czy wymienić support co załatwi sprawę? Nie jestem "miszczem" serwisu więc mogłem popełnić jakiś błąd , lub ma wiedza jest niewystarczająca i o czymś nie wiem. Proszę o wasze rady. Z góry dziekuję
elmapeto Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Wymień suport . Przyznaje , że nigdy się z takim problemem nie spotkałem. Dokrecając śrubę nie wciska się do końca?
GrzesiekNowak Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Są 2 rodzaje kwadratu. Wymiana suportu nic nie da bo nie wiesz jaki kwadrat dostaniesz nigdzie nie jest to opisane. Lekko szlifnij diaxem albo pilnikiem i będzie chodzić.
kosmiel Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2020 6 godzin temu, elmapeto napisał: Wymień suport . Przyznaje , że nigdy się z takim problemem nie spotkałem. Dokrecając śrubę nie wciska się do końca? Dokładnie tak, z jednej wchodzi więcej z drugiej mniej, możliwe że to fabryczny defekt.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 15 godzin temu, elmapeto napisał: są różne kwadraty? Też pierwsze słyszę
Danuel Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jest "jeden" standard suportu na kwadrat. Po prostu kosmiel ma support z dłuższą ośką niż potrzebuje i stąd wrażenie "niewchodzenia" i odstawania od muffy. Jeśli tak było oryginalnie, to widocznie tak ten rower potrzebuje do linii łańcucha.
GrzesiekNowak Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Są nawet 3 https://www.sheldonbrown.com/bbtaper.html
Danuel Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) 4 minuty temu, GrzesiekNowak napisał: Są nawet 3 https://www.sheldonbrown.com/bbtaper.html Wszystko pięknie ale wątpię, żeby do rockridera z deca pakowali kwadrat ze starych azjatyckich rowerów albo starej szosówki. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Danuel
GrzesiekNowak Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Chińczyki robią jaki im pasuje, jedne suporty mają taki standard a drugi taki, między innym stad ten problem z odkręcaniem się korb na kwadrat.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Dlatego to będzie raczej niedoróbka, niż inny support.
elmapeto Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 3 godziny temu, GrzesiekNowak napisał: Są nawet 3 https://www.sheldonbrown.com/bbtaper.html Teraz już będę wiedział. W prawdzie nigdy nie spotkałem. Skoro z jednej wchodzi ,a z drugiej nie to jaki jest? Nigdy mi się jeszcze korba nie odkręciła.
kosmiel Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2020 Dziekuję za podpowiedzi. Problem rozwiązany za pomocą szlifierki kątowej i pilnika. Zakładam, że winą zamieszania jest błąd produkcyjny supportu jak i może korby. Nie mam lepszej jakości podzespółów, by być pewnym co tak naprawdę powodowało ten problem. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc !!!
elmapeto Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 27 minut temu, kosmiel napisał: Dziekuję za podpowiedzi. Problem rozwiązany za pomocą szlifierki kątowej i pilnika. Zakładam, że winą zamieszania jest błąd produkcyjny supportu jak i może korby. Nie mam lepszej jakości podzespółów, by być pewnym co tak naprawdę powodowało ten problem. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc !!! Dziękujemy na forum serduszkiem.
kaido2 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 W dniu 14.12.2020 o 11:28, GrzesiekNowak napisał: Są nawet 3 https://www.sheldonbrown.com/bbtaper.html Chciałeś napisać były i to na przełomie lat 70/80. Obecnie jest tylko JIS co nie oznacza, że ISO było jakieś zupełnie inne , korby z tych 2-ch systemów pasowały naprzemiennie. Natomiast do Dura Ace Shimano na początku lat 80-tych celowo zastosowało taki profil. Tak, że proszę nie wprowadzać ludzi w błąd wklejając info o obiektach już muzealnych. Jeżeli korba nie wchodzi: Zdarza się, ze gniazdo jest za ciasne, spowodowane jest to nieraz zadziorami na końcu, bądź rzeczywiście sztanca tak wybiła ( zużyta matryca) i w przypadku gdy zaistnieje sytuacja iż ramie nie chce wejsć do końca, to gniazdo można poprawić odpowiednim narzędziem.
elmapeto Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 3 godziny temu, kaido2 napisał: Chciałeś napisać były i to na przełomie lat 70/80. Obecnie jest tylko JIS co nie oznacza, że ISO było jakieś zupełnie inne , korby z tych 2-ch systemów pasowały naprzemiennie. Natomiast do Dura Ace Shimano na początku lat 80-tych celowo zastosowało taki profil. Tak, że proszę nie wprowadzać ludzi w błąd wklejając info o obiektach już muzealnych. Jeżeli korba nie wchodzi: Zdarza się, ze gniazdo jest za ciasne, spowodowane jest to nieraz zadziorami na końcu, bądź rzeczywiście sztanca tak wybiła ( zużyta matryca) i w przypadku gdy zaistnieje sytuacja iż ramie nie chce wejsć do końca, to gniazdo można poprawić odpowiednim narzędziem. A jednak kwadrat jest jeden. @kaido2 wielki szacun za wiedzę w temacie rowerów.
Rekomendowane odpowiedzi