lopez Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 witam, Posiadam 2 komputery Garmina, 25 (niedługo będzie sprzedany) i 530. Oba łączą się z tymi samymi czujnikami prękości, kadencji tętna. Jadąc dzisiaj na trenażerze zauważyłem, że kadencja na 530 skacze bardzo często i to o 2-5 obrotów, a 25 pokazuje albo stałą albo +/- 1. Sprawdzałem to i na kadencji 90 i na 100 i nie wiem skąd taka rozbierzność, i szczerze zaczęło mnie to w 530 denerwować. Jest to może jakieś konkretne ustawienie w 530? Mam ustawienia zapisywania (Data Recording -> Recording Interval ) na 1 sekudnę zamiast smart, ale sprawdzilem smart i było podobnie. Pomysły?
Krystiano Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jedyny pomysł jaki mi przychodzi, to ciesz się jazdą Posiadam 530 i co prawda skoków u siebie nie zauważyłem, ale nawet gdybym odkrył że się myli o te 2 obroty to nic by to w mojej amatorskiej jeździe nie zmieniło
lopez Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2020 11 minut temu, Krystiano napisał: Jedyny pomysł jaki mi przychodzi, to ciesz się jazdą Posiadam 530 i co prawda skoków u siebie nie zauważyłem, ale nawet gdybym odkrył że się myli o te 2 obroty to nic by to w mojej amatorskiej jeździe nie zmieniło Hehe Wiadomo, nic nie zmieni. Jest to tylko po prostu trochę uciążliwe jeśli chciałbym trzymać kadencję na konkretnym poziomie i w ciągu sekundy widzę 3-4 różne wartości. Spytałem też o to na forum Garmina, wysłałem pliki FIT z 25 i 530, i okazuje się, że 25 ma zakodowane rejestrowanie danych jako Smart, a 530 po podłączeniu do czujnika mocy (trenażera w tym przypadku) to ustawia rejestrowanie na 1 sekundę (nawet jeśli w ustawieniach jest to smart) - w 25 ta zmiana nie wystąpi, ponieważ nie łączy się on z czujnikami mocy. Poza tym grawitacyjne czujniki kadencji są bardzo wrażliwe, jeśli cykl pedałowania nie jest płynny na całych 360 stopniach, jak w moim przypadku najwyraźniej. Dla zainteresowanych link to forum: https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-530/248724/edge-530-cadence-inaccurate
Krystiano Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 To u mnie takie sekundowe wahania nie występują. Jedyny parametr, który czasem mnie zastanawia do maksymalna kadencja. Po powrocie do domu jak przeglądam zapis to trudno mi uwierzyć że tak szybko mogłem przebierać nogami. Co prawda ja jeżdżę kadencyjnie i mam wyższą niż średnia, ale też bez przesady. Tylko za bardzo nie mam jak tego porównać, bo bym musiał mieć dwa różne urządzenia i czujniki aby wyłapać ten błąd - o ile istnieje.
lopez Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2020 18 minut temu, Krystiano napisał: To u mnie takie sekundowe wahania nie występują. Jedyny parametr, który czasem mnie zastanawia do maksymalna kadencja. Po powrocie do domu jak przeglądam zapis to trudno mi uwierzyć że tak szybko mogłem przebierać nogami. Co prawda ja jeżdżę kadencyjnie i mam wyższą niż średnia, ale też bez przesady. Tylko za bardzo nie mam jak tego porównać, bo bym musiał mieć dwa różne urządzenia i czujniki aby wyłapać ten błąd - o ile istnieje. Na moim 25 też występowały takie jednostkowe skoki, np do 150, u znajomego na 830 do 201 (co ciekawe Garmin Connect wziął to pod uwagę przy średniej, i mimo że znajomy miał średnią ok 60-70 to wyszła mu 169 ). Wydaje mi się, że musiało to być np. gdy podczas zjazdu było mocne naciśnięcie na pedał, które wpadło pod koniec interwału pomiarowego na czujniku, i stąd taka nieosiągalna wartość.
lopez Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2020 W dniu 21.12.2020 o 16:15, Krystiano napisał: To u mnie takie sekundowe wahania nie występują. Tak mnie naszło co do powyższego, jeździsz z czujnikiem mocy czy bez? Bo jeśli bez to by wychodziło na to, że 530 jest ustawiony na Smart i wyświetlałby podobnie to 25. Ja dzisiaj jechałem na trenażerze interwały z kadencją 50-110, i muszę przyznać, że jak jechałem w zakresie 50-70 i skupiłem się na płynnm pedałowaniu to trzymałem ten sam numer na 530 co na 25 dłużej niż sekundę - albo +/- 1-2, czyli w miarę ok. W przedziałach 80-110 już nie było tak płynnie i skoki wynosiły 3-5. Z ciekawości zobaczyłem co się dzieje przy kadencji 90 z bardzo nieregularnym pedałowaniem: 25 trzymał 90-91, 530 wykrywał skoki 69-108 Tak więc jak wcześniej, trzeba poprawić technikę
Krystiano Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 W dniu 23.12.2020 o 23:46, lopez napisał: Tak mnie naszło co do powyższego, jeździsz z czujnikiem mocy czy bez? Bo jeśli bez to by wychodziło na to, że 530 jest ustawiony na Smart i wyświetlałby podobnie to 25. Jeżdżę bez miernika mocy. Mam tylko czujnik prędkości na koło + kadencja na ramię korby + tętno na klatę. Wszystkie czujniki garmina kupione w zestawie z 530. Ja jeżdżę MTB w 90% po lesie i to całorocznie więc trudno mi zauważyć takie wahania o których piszesz. Zmiana kadencji jest dość częsta a patrząc na wyświetlacz wydaje mi się wszystko ok. Jedyne co właśnie zauważyłem to czasem takie pojedyncze wysokie piki, gdzie wątpię abym akurat tak szybko zapedałował przez 2 sekundy
Rekomendowane odpowiedzi