Skocz do zawartości

Łańcuch KMC X11 do kasety 9 rzędowej ??

mirekderdzinski@wp.pl

Rekomendowane odpowiedzi

mirekderdzinski@wp.pl
Opublikowano

Witam 

Mam łańcuch KMX x11 wyciągnięty około 1% i chciałbym go zamontować do starego roweru o kasecie 9 cio rzędowej - co myślicie ?? będzie działało, nie będzie komplikacji ??

W starym rowerze jest napęd już w "dość" opłakanym stanie zamontowany łańcuch jest bez spinki więc do cięcia ( rozkucia ) i raczej do wyrzucenia - ( wyciągnięty z 1,5 do 2 % ) i wpadłem na "chytry" plan aby podmienić łańcuchy i jeszcze troszkę dojeździć napęd 9 rzędowy. Dodam, iż rower jest już dość leciwy, nie chcę w niego inwestować, a jedynie służy mi do sporadycznej jazdy na wyjazdach autem ( nie szkoda go obijać w bagażniku auta :)  ) 

Z tego co doczytałem łańcuch jest węższy od 9 tki o około 1,1 mm i nie powinno być problemu z jego pracą 

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Opublikowano (edytowane)

Przymierz ten 11s do obecnego 9s i załóż ten, który jest krótszy na 10 czy 20 ogniwach. W każdym razie kmc x9 vs. x11 jest 4-5x trwalsze.

Edytowane przez vdcmike
mirekderdzinski@wp.pl
Opublikowano

Łańcuch został wymieniony i wszystko działa perfekcyjnie, według mojej oceny zdecydowanie lepiej niż na starym łańcuchu. Przełożenia zmieniają się bezproblemowo, szybko, a łańcuch pracuje  bardzo cicho. 

Dziękuję za odpowiedzi !!! :)