Krzychu1 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Witam Szanowne Grono klubowiczów. Mam następujący problem, nabyłem rower z napędem NX 1x12, wydawało się że w całkiem niezłym stanie technicznym, przejechałem nim ok 200km (oczywiście nie wiem ile miał najechane wczesniej), łańcuch regularnie smarowałem i czyściłem. Po pewnym czasie łańcuch zaczoł hałasować na środkowych przełożeniach, więc zakupiłem przymiar i sprawdziłem łańcuch(do wymiany wpadł na 1.0).Nabyłem łańcuch cn-m6100 z nadzieją że kaseta przyjmie... I teraz mam w zasadzie 2 problemy. 1. nie wiem czy kaseta przyjmie(to na później ) 2.zasadniczy problem wygląda tak: podczas zmiany biegów(na sucho) łańcuch dobrze chodzi po kasecie ale na korbie strasznie hałasuje i zastanawiam się czy blaty sram-a przyjmują łańcuchy Shimano? Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi! Czy koronka jest już mocno zużyta i łańcuch wpada za głęboko czy po prostu nie jest kompatybilny z nią jak np. z niektórymi NW? Ps pacjent Chisel ekspert na NX, przedni blat 32T sram.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 19 godzin temu, Krzychu1 napisał: nie wiem czy kaseta przyjmie(to na później ) Co do kompatybilności, to są. Gorzej z tym że wpadł przymiar 1.0. 19 godzin temu, Krzychu1 napisał: czy blaty sram-a przyjmują łańcuchy Shimano? Jak nie przyjmą, to kaseta do wymiany
Krzychu1 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2020 Właśnie porównałem oba łańcuchy, pomimo że stary łańcuch od srama jest wyciągnięty o prawie całe ogniwo (przy 116)😅, to na blacie korby układa się jak by wyżej na zębach... natomiast nowy łańcuch cn-m6100 zauważalnie wpada jak by głębiej, przyjżałem się obu i gołym okiem widać że w Shimano zewnętrzne ogniwa mają znacznie wyższą płytkę.... Blat jest stalowy i nie widać jakiś wielkich ubytków w zębach, myślicie że kupić łańcuch od Sram-a? Czy inwestować w blat? Może faktycznie się skończył, ale z drugiej strony dlaczego stary łańcuch nie wpada głębiej? Pomoże ktoś?
Accent_Szaj Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 21 minut temu, Krzychu1 napisał: dlaczego stary łańcuch nie wpada głębiej? Bo 22 minuty temu, Krzychu1 napisał: jest wyciągnięty o prawie całe ogniwo (przy 116)😅, Jak masz tak wyciągnięty łańcuch to tak właśnie się układa 24 minuty temu, Krzychu1 napisał: myślicie że kupić łańcuch od Sram-a? Shimano'wski wystarczy.
Krzychu1 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2020 Właśnie porównałem oba łańcuchy, pomimo że stary łańcuch od srama jest wyciągnięty o prawie całe ogniwo (przy 116)😅, to na blacie korby układa się jak by wyżej na zębach... natomiast nowy łańcuch cn-m6100 zauważalnie wpada jak by głębiej, przyjżałem się obu i gołym okiem widać że w Shimano zewnętrzne ogniwa mają znacznie wyższą płytkę.... Blat jest stalowy i nie widać jakiś wielkich ubytków w zębach, myślicie że kupić łańcuch od Sram-a? Czy inwestować w blat? Może faktycznie się skończył, ale z drugiej strony dlaczego stary łańcuch nie wpada głębiej? Pomoże ktoś? Więc idąc tym tokiem rozumowania, blat korby do wymiany ponieważ nowy łańcuch za bardzo wpada(hałasuje i obciera, można nawet zauważyć delikatne podbieranie go na dole zębatki) a stary opiera się wyżej z powodu wyciągnięcia. Jutro postaram się zrobić zdjęcia stanu zębów blatu, ocenisz fachowym okiem 🙂.
Krzychu1 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2020 22 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Bo Jak masz tak wyciągnięty łańcuch to tak właśnie się układa Shimano'wski wystarczy. Tak jak pisałeś stary łańcuch nie wpada bo rozciągnięty, zrobiłem foty... 22 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Bo Jak masz tak wyciągnięty łańcuch to tak właśnie się układa Shimano'wski wystarczy. A tutaj, tak układa się Shimano... 21 godzin temu, Krzychu1 napisał: Jutro postaram się zrobić zdjęcia stanu zębów blatu, ocenisz fachowym okiem 🙂.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 9 minut temu, Krzychu1 napisał: bo rozciągnięty, Dobrze że mnie zdecydowałeś,bo wiem że coś piszesz Ten łańcuch,to złom. Co do blatu, to zrób zdjęcie bez łańcucha. 21 godzin temu, Krzychu1 napisał: hałasuje i obciera, można nawet zauważyć delikatne podbieranie go na dole zębatki Shimano są głośniejsze. Co do podbierania spróbuj go jeszcze wyregulować. Jak z długością?
Krzychu1 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2020 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Co do blatu, to zrób zdjęcie bez łańcucha. Foty blatu masz po niżej tych z łańcuchem...jeśli chodzi o długość to tak jak poprzedni 116 ogniw...A co do regukacji, to co masz na myśli?
Accent_Szaj Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 5 godzin temu, Krzychu1 napisał: blatu masz po niżej tych z łańcuchem Moim zdaniem korba wygląda bardzo dobrze 5 godzin temu, Krzychu1 napisał: A co do regukacji, to co masz na myśli? Regulacja przerzutki
Krzychu1 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2020 52 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Regulacja przerzutki Przerzutka jest ok....chodzi o blat korby jak by łańcuch był za ciasny i go lekko podrywało do góry...podczas ruchu korby strasznie głośno słychać łańcuch ....Z tylu cichutko jest...W sobotę użyje gęstej oliwki i zobaczę jaki efekt...
Krzychu1 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2020 W dniu 9.12.2020 o 19:47, Accent_Szaj napisał: Moim zdaniem korba wygląda bardzo dobrze Hej...W sobotę trochę pojeździłem....łańcuch trochę słychać ale jakoś mi podczas jazdy nie przeszkadza (Koła bardziej szumią), Po kasecie ładnie śmiga pod obciążeniem, wcześniej słabo bez obciążenia zmieniał....widocznie taki jego urok... Podsumowując jest ok... korba srama przyjmuje łańcuch shimano ale jest głośniejsza, Z kaseta nie ma żadnych problemów....zobaczymy jak z trwałością łańcucha ? Kupię jeszcze łańcuch NX i będę na zmianę jeździł....oczywiście podzielę się wynikami ... Jeszcze raz dzięki i do nastepnego:)
bdziuba Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 @Krzychu1 i jak wypada porównanie pracy łańcuchów SRAM i Shimano? Ja właśnie przed chwilą zmieniłem SRAMowski łańcuch na Shimano i mam podobny "problem" z dźwiękiem przy mocniejszym depnięciu na pedały. Korbę mam Praxis'a z zębatką DM, więc ten sam patent co SRAM. Poprzedni łańcuch nie był wyciągnięty nawet na 0,7 ale przejechał już 900 km i postanowiłem zmienić. Zakładam i tu taka nie miła niespodzianka ze zgrzytaniem...
vdcmike Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Łańcuchy Shimano 12s są ciaśniejsze wewnętrznie od całej konkurencji.
Krzychu1 Opublikowano 11 Października 2021 Autor Opublikowano 11 Października 2021 W dniu 3.10.2021 o 09:54, bdziuba napisał: @Krzychu1 i jak wypada porównanie pracy łańcuchów SRAM i Shimano? Ja właśnie przed chwilą zmieniłem SRAMowski łańcuch na Shimano i mam podobny "problem" z dźwiękiem przy mocniejszym depnięciu na pedały. Korbę mam Praxis'a z zębatką DM, więc ten sam patent co SRAM. Poprzedni łańcuch nie był wyciągnięty nawet na 0,7 ale przejechał już 900 km i postanowiłem zmienić. Zakładam i tu taka nie miła niespodzianka ze zgrzytaniem... Siemka. Jeśli chodzi o porównanie pracy obu łańcuchów to sram jest trochę cichszy...Mi nie zgrzyta w rządem sposób na przedniej tarczy...tylko słychać go podczas pracy bez obciążenia ( na stojaku serwisowym) podczas jazdy nie ma różnicy.... I tak mnie czeka wymiana kasety bo przeskakuje na 3 małych tarczach...niby teraz trochę mniej bo łańcuch się ułożył ale do wymiany na przyszły sezon ....chyba że ktoś by miał te 3 małe zebatki?😉😁
Rekomendowane odpowiedzi