m-peter Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Witajcie, Zacząłem poszukiwania mocnej tylnej lampki z mocowaniem do torby. Jeżdżę przeważnie z podsiodłówką Topeak Mondopack lub Topeak Backloader, obie mają pasek do montażu tylnej lampki. Bardzo szybko udało mi się zgubić lampkę Lezyne Femto, która była wsunięta (wbudowany klips) na pasek. Teraz jeżdżę z Knog Plus, która dzięki długiemu klipsowi trzyma się bardzo dobrze. Jedyny problem z nią to dosyć słaby akumulator, który w trybie pulsowania (nie tym najbardziej eko) wytrzmuje ok. 2h. Na dojazdy po mieście ok ale na dłuższą wycieczkę już brakuje prądu. Zacząłem się zastanawiać nad czymś lepszym, na radarze pojawił się Knog Blinder niestety nie ma dedykowanego sposobu montażu do toreb a boję się, że zaczepiając za pasek uchwytem do sztycy dość szybko pożegnam się z lampką. Rozwiązaniem jest Bontrager Flare RT z dodatkowym klipsem do montażu na torbach. Czy ktoś to testował? A może ktoś ma doświadczenia z montażem Blinder'a do torby albo innymi lampkami, które są warte uwagi i mają przemyślany uchwyt do torby?
Motke Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Może to https://www.cateye.com/intl/products/parts/5342460/ plus jakaś lampka np https://www.cateye.com/intl/products/safety_lights/TL-LD635-R/ 1
m-peter Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2020 Jest to jakaś opcja. Jeszcze znalazłem nową lampkę Topeak'a, która też ma klips w komplecie. 100 lumenów spełnia moje oczekiwania. Niestety na razie słabo z dostępnością.
RadS Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Niedawno również szukałem lepszej tylnej lampki odpowiadającej na wymogi wypisane w tym wątku (w tym klips): Po przejrzeniu wszystkich modeli, jakie byłem w stanie znaleźć w internecie - a uwierz mi, spędziłem na tym trochę czasu - ostatecznie poddałem się. Najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o klips i czas pracy na baterii jest moim zdaniem wciąż Mactronic Wall-E 1. Serio. Do tego trzyma się bardzo dobrze. A jeśli po prostu chcesz mieć lampkę z tyłu i niekoniecznie zamocowaną na klipsie, to kup taką, którą da się zamontować na tylnych widełkach (jak np. mój Moon Cerberus). Na początku byłem sceptyczny, ale w bikepackingu spisuje się to całkiem nieźle. Na co dzień mocuję ją na sztycy. 1
m-peter Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2020 O mocowaniu na tylnym widelcu też myślałem. Wydaje mi się, że poczekam na dostępność tego Topeak. Na papierze wygląda nieźle, zobaczymy jak w rzeczywistości. Jak uda mi się go dostać to zdam relację.
Pracislaw Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Ja rozwiązałem ten problem poprzez zastosowanie kątownika do półek, który zamontowałem pod siodełkiem, do śrub sztycy. Do niego przykręciłem gniazdo światła, w tym przypadku garmina.Trzeba mieć tylko odpowiednią szycę (chodzi o te śruby którymi dokręca się siodełko - ustawione wzdłuż roweru na środku). Tak mam to zamontowane w gravelu. W szosie, z uwagi na inną sztycę, będę dopiero myślał nad podobnym rozwiązaniem. 1
RadS Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 @Pracislaw, niestety ten patent nie spisze się przy dużej bikepackingowej podsiodłówce.
Pracislaw Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgadza się, to jest rozważanie do tej mniejszej torby. Ja przy większych montuje światła do tylnego widelca lub ośki, na trytytki. Poniżej prox 2
Fimala Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Mactronic Wall-e, ma klips, wymienne baterie i jest mocny jak cholera. 1
m-peter Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2020 To dorzucę moje najświeższe znaleziska w temacie. Blackburn wyposaża swoje lampki w metalowe klipsy, poza mocowaniem do sztycy i/lub tylnejgo trójkąta. Wyglądają obiecująco. Starsza wersja (do dostania w polskich sklepach w dobrej cenie), niestety nie wszystkie są już dostępne na stronie producenta: Central 50 (najmnocniejsza) akumulatorowa Central 20 akumulatorowa Local 20 baterie AAA Nowsza wersja, akumulatorowa. Dodatkowo możliwość montażu do tylnego widelca, poprawiona widoczność boczna w stosunku do Central i Local: Dayblazer 125 (najmnocniejsza) Dayblazer 65
RadS Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) ^ Niestety te najmocniejsze mają bardzo słaby czas pracy na baterii. 3-9h to mało, zwłaszcza jeśli chciałoby się tego używać jako światło dzienne. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez RadS
chilika Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 prox wega, ma klips i przyzwoity czas pracy na baterii, poza tym jest tania.
Rekomendowane odpowiedzi