Skocz do zawartości

DT Swiss P 1800 Spline 23/32 DB czy Bontrager Paradigm DB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Czekam właśnie na Treka Domane SL5 2021. Są w nim zamontowane standardowo koła Bontrager Affinity, które ważą ok. 2150 gr. To bardzo dużo i wiadomo, chcę je wymienić. Najbardziej pod uwagę biorę następujące modele:

- Bontrager Paradigm waga ok. 1780 gr https://www.trekbikes.com/us/en_US/equipment/cycling-components/bike-wheels/road-bike-wheels/bontrager-paradigm-tlr-disc-road-wheel/p/22313/

- DT Swiss P 1800 Spline DB profil 23 ewentualnie 32, które są na piastach DT Swiss 370. Waga kół z profilem 23 to ok. 1670 gr a z profilem 32 to ok. 1750 gr.

Wszystkie w/w koła są w podobnej cenie tj. Bontrager ok. 1200 zł a DT Swiss max 1300 zł.

I mam do Was 2 pytania:

1. Czy wg Was: Bontrager czy DT Swiss, a jeżeli DT Swiss to z profilem 23 czy 32 ? 

2. I kwestia techniczna dot. piast. Czy piasty w tych Bontragerach i DT Swiss można jakoś zmodyfikować by zeszły one z wagi i by była lepsza ich jakość? Z tyłu, w jednym i drugim przypadku, są 3 zapadki. Mam na myśli modyfikację nie rujnującą funduszy i nie wchodzi w rachubę żadne rozplatanie kół.

Edytowane przez inicjator
Opublikowano

Z tych dwóch, ja wziąłbym DT. Generalnie jestem przeciwnikiem kół systemowych, które w większości są jednorazowe. Jeżeli ktoś może wydać na koła 1200-1500 zł to znaczy, że niechętnie wyda na nową obręcz 800zł czy piastę. Koła DT są w pełni serwisowalne.

Jednak w tym budżecie może złóż sobie koła u np. Daveo. Na przykład na obręczy DT i jakichś fajnych piastach Novatec. Sa tańsze od DT, nieco lżejsze, a jakościowo naprawdę niezłe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie idzie do mnie paczka z kołami DT Swiss P 1800 Spline 23 DB. Zostały zdjęte z nowego Canyon Ultimate Ultegra. W ogóle nie jeżdżone. Dałem za nie łącznie z kosztami przesyłki 900 zł. Także wg mnie to super cena. Ich waga z naklejonymi taśmami DT Swiss to 1660 gr. I tak jak piszesz Argi, ich serwis ze względu na powszechną dostępność części powinien być względnie prosty i tani.

Myślę, że to dobry wybór. Założę na nie opony Bontrager R3 i dętki Schwalbe Extra Light. Całość tego zestawu będzie ważyła 2260 gr. Nie jest to zły wynik. Liczę na to, że mój Domane nabierze trochę werwy. Bo te koła + ogumienie, które zakłada do niego Trek fabrycznie ważą łącznie prawie 3400 gr. Oznacza to, że rower zejdzie z wagi na samych kołach minimum 1100 gr. Procentowo na kołach będzie to ok. 33% mniej!!!