Skocz do zawartości

Rower stacjonarny - zakup on-line

sowson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór Wszystkim!

To mój pierwszy post - mam na imię Michał.

Ponieważ pogoda nie dopisuje, planuję zakup rowerka stacjonarnego (od czasu do czasu dla żony też).

Moje warunki: wzrost 181 cm, wczoraj było 99 kg na wadze...

Główny cel: schudnąć i być gotowym na wiosnę na jakieś wycieczki rowerowe (samotne, do kolegi itp. średnio 25 - 30 km w jedną stronę, teren górzysty niestety...).

Planowany zakup rowerka pionowego, elektromagnetycznego, budżet ok. 1500 PLN (ale elastyczny w obie strony :)).

Wstępnie wydają się ciekawe modele to:

1. HopSport model HS-005H, opis np. tu: https://allegro.pl/oferta/rower-magnetyczny-stacjonarny-treningowy-hop-sport-9790530031

2. York model C415, opis np. tu: https://allegro.pl/oferta/york-fitness-rower-pionowy-c415-9983345879

3. Zipro Flame Iconsole, np tu: https://allegro.pl/oferta/zipro-rower-elektryczny-magnetyczny-iconsole-flame-9456368813

Myślicie że warto mieć sprzęt z Iconsole (rozumiem że połączenie np. do tabletu i np. trasy jak w realu wg. mapy google typu górki itp.)?

Może jakieś inne typy, albo coś na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze? Wszyscy mówią o kole zamachowym i jego masie, choć dla mnie można zrobić koło 5 kg. co będzie miało większą energię (bezwładność) niż koło 10 kg więc jak to jest naprawdę?

Mogę kupić rowerek on-line czy bez przymierzenia (jak kupowałem swojego Unibike Viper to był obowiązkowy punkt) się nie obędzie?

Dzięki Wszystkim z góry,

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jedno na co na pewno powinieneś zwrócić uwagę to wysokość siodełka. Miałem kiedyś tego typu zabawkę tylko tańszą i dla mnie to był komunijny rowerek a mam tyle wzrostu co ty. Wczytałem się tylko w ostatni i on z opisu powinien wystarczyć.
Czy warto dopłacić? To zależy od ciebie i twojego samozaparcia ale lepiej mieć niż nie mieć. Tym bardziej, że różnica w cenie jest dość mała. Nie znam się na tego typu sprzętach ale dopytaj czy można podłączyć do niego własny czujnik HRM. To po to aby mieć stały odczyt podczas treningu a nie tylko w jednej pozycji.

Opublikowano

Hej,

dzięki za uwagę dot. zewnętrznego czujnika HRM - niestety żaden z tych modeli nie posiada i na razie nie znalazłem nic markowego co by posiadało w danym zakresie cenowym... Za to w międzyczasie doczytałem że rowerek z poz 1 (Hop - Sport) nie mierzy kadencji więc też odpada, pozostałe dwa tak. Szukam dalej sprzętu z zewn. HRM i czekam na dalsze uwagi i oczywiście propozycje alternatywne, oraz wasze zdanie co do zakupu bez "macania" (przez internet).

Pozdrawiam!

Opublikowano

OK - ryzyk fizyk - zamówiłem baz "macania" ZIPRO FLAME (poz. 3 z pierwszego postu). Mam nadzieję że będę zadowolony.

Pozdrawiam!