Skocz do zawartości

Demontaż tylnego koła i mycie pod prysznicem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Z góry bardzo przepraszam jeśli wybrałem nieodpowiedni dział. Ale za cholerę nie wiedziałem gdzie to dodać. Do żadnego innego działu to pytanie nie pasuje.

Do sedna. Zdemontowałem tylne koło. W tym konkretnym przypadku rower przymocowałem do trenażera. No i aż mnie kusi by umyć całe tylne koło pod prysznicem. Natomiast obawiam się, że woda, która naleci do środka... w miejsce gdzie wchodzi ośka - narobi szkód.

1. Czy jest się czym martwić? Czy po prostu idę z kołem pod prysznic i myję :)
2. Czy są jakieś "nakładki" by nakręcić je na miejsca gdzie wchodzi ośka. Co by dało pewność, że mycie pod prysznicem nie spowoduje zbędnych szkód.

Opublikowano (edytowane)

Zależy co to za piasta. Niektóre Shimano są bez uszczelnień i takich lepiej nie moczyć (aczkolwiek i tak trzeba serwis hej robić po pół roku więc przed serwisem nie ma problemu). Jeśli to coś przyzwoitego (dt, novatec lub wyżej) to woda nic jej nie zrobi.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

@vdcmikeW jaki sposób mogę to sprawdzić? Chyba, że zrobienie zdjęcia pomoże?

Znalazłem też taką informację:
Wheelset: Mavic Crossride FTS-X 29, 100/135mm

Ale nie wiem czy to coś pomoże.

Opublikowano

Piasty Mavic są dość dobrze zabezpieczone więc nie ma się czego obawiać 

No chyba że zamoczysz całe koło pod wodą wtedy woda dostanie się wszędzie  

Opublikowano

@piter614Nie, nie. Nie chcę koła zanurzać w wannie.

Planowałem wziąć po prostu gąbkę, trochę mydła i umyć opony, felgi. Piasty ewentualnie tak po prostu z zewnątrz wilgotną szmatką przetrzeć.

A nie ma takich elementów, nakładek, ochraniaczy na te piasty? Pewnie zamocowanie samej ośki to i tak nic nie da, bo pewnie gwinty są na tyle płytkie, że nie dociągną mi nakrętek do samej piasty?

Opublikowano

Jestem po myciu. Mam nadzieję, że nigdzie woda zbytnio nie naleciała i nie narobi szkód. Swoją drogą może pokuszę się o serwis tych piast skoro i tak koło zdemontowane będzie leżało.

Opublikowano

Nic trudnego
Jak to piasta mavik to na ich stronie znajdziesz jak jest zbudowana