Skocz do zawartości

Kupno wolnobiegu

dzejdzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie co do wolnobiegu. Chciałbym go wymienić łącznie z łańcuchem, natomiast mam dwie wątpliwości co do samego osprzętu:

1. Mam w rowerze wolnobieg shimano mftz5007. Jest to ten model: https://www.olx.pl/oferta/wolnobieg-nakrecany-shimano-mf-tz500-7-7-rz-14-28t-CID767-IDFrFHM.html#f318579817 - natomiast wolę kupić go na allegro, gdzie obecnie nie ma na niego aukcji. Czy więc po prostu w takim razie najlepiej wziąć jakikolwiek wolnobieg 7 rzędowy o takich zębatkach, czy jeszcze na coś trzeba zwrócić uwagę przy zakupie?

2 (przy okazji). Czy znajdę gdzieś ile ogniw ma mój łańcuch (poza liczeniem)? Doszukałem się na napisach na łańcuchu jedynie jego marki, natomiast nie znalazłem dokładnego modelu łańcucha dla tego roweru w internecie - jest to rower Kross Transatlantic 2014.

Chętnie posłucham mądrzejszych od siebie na ten temat, bo jestem trochę laikiem ;)

Opublikowano
2 godziny temu, dzejdzi napisał:

Czy znajdę gdzieś ile ogniw ma mój łańcuch (poza liczeniem)? Doszukałem się na napisach na łańcuchu jedynie jego marki, ...

Nie bo łańcuch zawsze kupuje się dłuższy a potem się skraca.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Kupujesz wolnobieg 7 jaki sobie wybierzesz. Do tego łańcuch  pod ilość rzędów. Łańcuch skracasz we własnym zakresie. 

Edytowane przez elmapeto
  • Pomógł 1