Skocz do zawartości

Licznik do czujników kadencji, prędkości.

Smrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Proszę Was o pomoc.

Posiadam licznik Sigma 16.16 przewodowy.

Ponieważ chciałem się "rozwinąć:)" ostatnio na promocji w Ali kupiłem czujniki Magene:

Czujnik pulsu:

https://pl.aliexpress.com/item/4000570210358.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fn2hP7O

oraz czujniki:

https://pl.aliexpress.com/item/4001008082955.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fn2hP7O

Z telefonem S20+ - android, aplikacja BikeComputer Pro łączy się bez problemu z czujnikami. Ale telefon musiał by być cały czas włączony aby wyświetlać dane, co szybko go rozładuje.

Dlatego postanowiłem wymienić licznik na inny, który obsługuje czujniki przez ANT+.

Dlatego proszę Was o poradę, jaki licznik rowerowy byście polecili?

Jeżdżę głównie rekreacyjnie, lasy, góry, pola, asfalt, bezdroża.

Wymagania:

-Obsługa ANT+ aby podłączyć w/w czujniki

- wyświetlanie(jeśli to możliwe) na głównym wyświetlaczu prędkości, przebytych km, kadencji, pulsu.

-GPS czy potrzebny? Mapy chyba nie,  ślad trasy zapisuję w telefonie (telefon ma wyłączony wyświetlacz ale zapisuje ślady) na BikeComputer Pro, teraz na MapMyRun. Na telefonie sprawdzam też mapy gdzie jestem. Jeśli jest licznik, który zapisuje precyzyjnie ślad GPS w swojej aplikacji to będzie mile widziany:)

Budżet:

+/- 600zł w razie czego mogę coś dołożyć

Na razie patrzyłem na:

- Sigma 23.16 STS

- Lezyne Super GPS

- Garmin ale nie mam wypatrzonego modelu

Albo z Ali:

Meilan M4

- GPS BRYTON Rider 320E

- Bryton Rider R420 GPS

Ale ponieważ macie dużo większą wiedze ode mnie, może coś innego polecicie, czekam na propozycje i pomoc.
Pozdrawiam

Opublikowano

Na razie z listy skreśl Sigmę, do STS to własny system komynikacji z czujnikam. ANT+/BT pod to nie podepniesz.

Jaki masz budżet?

Opublikowano
55 minut temu, mareq napisał:

Jaki masz budżet?

Budżet:

+/- 600zł w razie czego mogę coś dołożyć

Opublikowano

Wydaje mi się że jeśli jeździsz tylko rekreacyjnie to warto byłoby zastanowić się czy poprostu nie dokupić powerbanku 10 - 20 000 i poprostu ładować telefon. Ja używam tego samego programu w telefonie zamocowanym do guba i szczerze mówiąc nie potrzebuję żadnego komputera rowerowego. Oczywiście to indywidualna sprawa każdego cyklisty także może warto to rozważyć. Jeśli nie to koledzy na forum na pewno coś doradzą.

Opublikowano

Ja od siebie mogę polecić z czystym sumieniem Sigmę ROX 11.0. Licznik kompaktowy, bateria trzyma ok 14h (w moim przypadku), ładowanie jest ekspresowe, prowadzenie po śladzie - na szosę idealne. Z licznikiem przejechałem łącznie ok 7 kkm i nigdy nie miałem z nim problemów. Posiada ANT+ oraz BT. Nigdy również nie miałem problemów z połączeniem czy to telefonu czy zewnętrznego czujnika na ANT+

Opublikowano

Ja posiadam Bryton Rider 420, 550zł z decathlonu, podstawowa nawigacja po śladzie, wiele ekranów z parametrami, funkcje treningowe, bardzo sprawny GPS, trzyma cholernie długo na baterii, ekran dobrze widoczny w słońcu. Wg mnie w tej cenie nie ma konkurencji. Również mam go sparowany z czujnikami Magene (kadencja i predkość) oraz pomiar HR (decathlon).

Opublikowano

A co powiecie o :

- Garmin Edge 520 Plus GPS

- Garmin 130   - ponoć bateria krótko trzyma

- Bryton Rider 420

Opublikowano (edytowane)

Mam Bryton rider 420 i polecam. Teraz do wyrwania za ok 450zł jak dobrze poszukasz, a powinien spełnić wszystkie twoje oczekiwania, dodatkowo nie będąc wąskim gardłem na przyszłość, gdy zechcesz zakupić np. pomiar mocy.

Tutaj masz fajne porównanie liczników Lezyne i Brytona oraz recenzja 420: 

Edytowane przez andy122
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No, ceny fajne. Nawet 1030 jest w cenie niższej niż niedawno kupowałem 830 :( . Może to kwestia spadku kursu dolara.