Jarek2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Cześć, mam dosyć nietypową prośbę otóż na studiach będę realizował projekt, który zakłada stworzenie systemu oceny stopnia zużycia kół zębatych kasety rowerowej. Nie wdając się w szczegóły tego projektu, rezultatem ma być program, który będzie przetwarzać zdjęcie kasety rowerowej i określać jej zużycie lub też nie. Jednakże, aby zaprojektować taki system potrzebuję stworzyć bazę zdjęć kaset rowerowych. Baza ta powinna zawierać zdjęcia kaset z zużytymi zębami oraz kaset, którym "nic nie dolega", a także kaset, które są w stanie powiedzmy pośrednim (nie ma tragedii, ale szału też nie) A więc zwracam się do Was z wielką prośbą, jeśli ktoś posiada dobre lub też zużyte kasety (albo takie i takie), aby wrzucił zdjęcie tej/tych kaset w tym wątku wraz z dopiskiem informującym o stopniu zużycia tej kasety. Prosiłbym, aby zdjęcia były ostre, wyraźne, jasne i zrobione prostopadle do zębatek. przykład zdjęcia, na którym mi zależy (oczywiście tło nie musi być białe, ale dobrze byłoby gdyby kontrastowało z kasetą) przykład zdjęcia, z którego nic nie wyciągnę zdjęcia gdzie widoczna będzie połowa kasety też będą w miarę ok (jeśli będą zrobione prostopadle), ale preferowałbym zdjęcia całości. Z góry dzięki Jarek
The Sneaky Snail Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Możesz wejść do każdego serwisu w okolicy i zrobić zdjęcia złomu. Na pewno coś mają. Jeżeli nie zapomnę to mogę coś przysłać w środę
Accent_Szaj Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Klasyka Studenta .Może jeszcze program za Ciebie skrobnąć? Jak nie masz bladego pojęcia co znaczy zużyta kaseta, to po co się do tego zabierasz? Nawet nie potrafisz użyć wyszukiwarki na forum, a my potem psioczymy ,że kiedyś to byli inżynierowie, a teraz..... Chłopie wysil się trochę i poczytaj sobie tu:
nctrns Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Accent ty to czasem jak coś napiszesz... Autor potrzebuje zdjęć kaset w różnym stopniu zużycia żeby mieć dane wejściowe dla algorytmu. Potrzeba takich zdjęć dużo, żeby mieć odpowiednio dużo punktów danych. Samemu, jak się nie pracuje w serwisie, raczej trudno mieć dostęp do tylu kaset w różnym stanie. Jasne, może chodzić po serwisach, ale jak nie jest teraz w dużym mieście, to raczej problem, bo mało serwisów, mały (względnie) ruch. Poza tym jesteśmy też poza sezonem. A zdjęcia muszą być robione prostopadle do osi, bo każda odchyłka będzie zaburzać działanie algorytmu. Jak masz jakiś inny pomysł jak zebrać kilkadziesiąt albo kilkaset zdjęć kaset, to zaproponuj.
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 17 godzin temu, nctrns napisał: czasem jak coś napiszesz... Przecież dobrze napisałem Autor nawet nie zadał sobie minimum trudu żeby poszukać na forum, temat istnieje To jest praca inżynierska, a nie jakaś wyprawka. Wystarczy pomyśleć,bo wcale nie potrzebuje zdjęć zużytych kaset do algorytmu
Motke Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 10 minut temu, Accent_Szaj napisał: Autor nawet nie zadał sobie minimum trudu żeby poszukać na forum, temat istnieje Przecież tam nic nie ma. Może jedno albo dwa zdjęcia spełniają kryteria. Jak nie chcesz pomóc to nie pomagaj. Tak trudno zignorować jakiś temat?
kaido2 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Tu nie trzeba nie wiadomo jakiej ilości zdjęć, bo zęby kasety mają duży zakres tolerancji jeżeli chodzi o pracę. Przywracam je do życia więc co nieco wiem. Tak na prawdę wystarczą 2 porównawcze zdjęcia zębów kasety do tego by można było stwierdzić ( czy to program, czy człowiek ) dany stan użytkowy, kasety nowej ( wejściowej) i kasety ze stanem zębów 1% zużycia ( wyjściowej) , kiedy to już istnieje prawdopodobieństwo przeskakiwania łańcucha i nic więcej. Polecam wstępnie zaznajomić się z tym, by mieć pewien obraz rzeczy: http://rowery.zbooy.pl/szlif.html Edytowane 7 Grudnia 2020 przez kaido2 1
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Teraz, Motke napisał: Może jedno albo dwa zdjęcia Jest regulamin, gdzie masz jak wół napisane: IV.3. NAJPIERW wyszukiwarka! Odpowiedź na swoje pytanie często uzyskasz znacznie szybciej, korzystając z wyszukiwarki PRZED powieleniem pytania na Forum. To nie chodzi o ignorowanie, czy nie, bo nic takiego strasznego nie napisałem. Chłop zabiera się do tej pracy od du..y strony. Do algorytmu wystarczy mu nawet jedno zdjęcie, a tak prawdę powiedziawszy nawet gdyby nie miał zdjęć, to też by sobie poradził. Wystarczy ogarnąć zasadę zużycia 22 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Wystarczy pomyśleć,bo wcale nie potrzebuje zdjęć zużytych kaset do algorytmu 5 minut temu, kaido2 napisał: Tak na prawdę wystarczą 2 porównawcze zdjęcia zębów kasety do tego by można było stwierdzić ( czy to program, czy człowiek ) dany stan użytkowy, kasety nowej ( wejściowej) i kasety ze stanem zębów 1% zużycia ( wyjściowej) O tym pisałem powyżej, tylko nie chciałem mu aż tak wykładać na tacy , bo teraz chłopak musi Kido2 uwzględnić w bibliografii . Autor zamiast pomyśleć, albo nawet zapytać Promotora, to woli pójść na łatwizne. @Motke przy ocenie pracy przyszłego inżyniera, nawet nie chodzi o to żeby ten program działał idealnie, ale o sposób myślenia i podejścia do pracy studenta. Tu chłopak poszedł moim zdaniem totalnie po bandzie i podtrzymuje co napisałem w pierwszym poście 21 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Może jeszcze program za Ciebie skrobnąć?
nctrns Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Jeśli podwalinami projektu jest na przykład uczenie sieci neuronowych, co jest teraz mocno na czasie, to jak najbardziej potrzebuje zdjęć kaset w każdym stanie. Projektowanie tego typu algorytmów polega właśnie na tym - wsadzasz im tonę danych, określasz warunki brzegowe i spodziewane wyjście, algorytm sam się "uczy". No ale jasne, lepiej żeby OP napisał w praktycznie niezwiązanym wątku, bo jest i "pasuje", bo jest regulamin. Lepiej zmieszać kogoś z błotem, bo się wie lepiej, jak ma student zrobić swój projekt, jakich danych potrzebuje, nic nie wiedząc tak na prawdę o temacie, założeniach, stosowanych technikach 👍
Accent_Szaj Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 38 minut temu, nctrns napisał: im tonę danych, W życiu nie będę się z tobą sprzeczał w tym temacie. Powiem tylko, że Kido2 napisał wszystko w temacie.
komandosek Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 W życiu nie będę się z tobą sprzeczał w tym temacie. Powiem tylko, że Kido2 napisał wszystko w temacie.Tak ja tez sie dzis nudze w pracy i doskonale wiem ze starczą tylko 2 zdjeciastrony do wysyłania zdjęćKaseta zużyta, przynajmniej jedna koronka nie przyjmuje nowego łańcucha
Rekomendowane odpowiedzi