Andrzejfreestyle Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Jak obliczyć internal diameter of the rim na założonym kole? Mam koła 29 cali czyli external diameter of the rim u mnie to 622mm. Wysokość obręczy u mnie to 18-20mm.
nctrns Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 622mm to powinna być właśnie średnica wewnętrzna, dokładnie tire bead seat diameter, jeśli mówimy o kole 28 cali / 29 cali / szosowym. https://www.sheldonbrown.com/tire-sizing.html#isoetrto
Andrzejfreestyle Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zapomniałem doprecyzować. Jest to koło mtb. A wysokość obręczy wynosi dokładnie 20mm.
nctrns Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Dalej - jeśli jest to koło 622, to to właśnie 622 oznacza średnicę wewnętrzną obręczy. EDIT: Chyba że mówimy o innej średnicy wewnętrznej. Jeśli nie chodzi ci o BSD, tylko o to, co zaznaczyłem na czerwono d, to musisz sobie suwmiarką zmierzyć ile jest od BSD do zewnętrznej krawędzi obręczy H, dodać to do 2H + 622, a potem odjąć 40 (2x20mm czyli wysokość obręczy). Edytowane 4 Grudnia 2020 przez nctrns
Rekomendowane odpowiedzi