Skocz do zawartości

Rockshox Pike select vs Ultimate

wrdom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam do wyboru 2 amortyzatory z roku modelowego 2020 w bardzo podobnej cenie.

1. Pike Select

2. Pike Ultimate

Który z nich polecilibyście biorąc pod uwagę potencjalny serwis (dostępność części) oraz oczywiście zastosowanie.

Opublikowano

No ultimate, jeśli obydwa to nowe modele, bo z używkami to roznie bywa. Tu i tu masz chargera więc pewnie ani jednego ani drugiego sam nie będziesz robił, bez różnicy dla ciebie jesli chodzi o serwis a ultimate ma chargera 2.1 zamiast uproszczonego selecta.

Opublikowano
45 minut temu, PiotrekGT napisał:

No ultimate, jeśli obydwa to nowe modele, bo z używkami to roznie bywa. Tu i tu masz chargera więc pewnie ani jednego ani drugiego sam nie będziesz robił, bez różnicy dla ciebie jesli chodzi o serwis a ultimate ma chargera 2.1 zamiast uproszczonego selecta.

Właśnie ta różnica, jak mówisz, ultimate ma chargera 2.1.

Jeszcze jedyną rzeczą jest offset amora a trochę ostatnio poczytałem i sam nie wiem co brać, może tutaj też doradzisz;

koło 27,5, HA: 67,5 i do wyboru offset amortyzatora 37mm vs 46mm.

zdaję sobie sprawę z różnic, zwiększony/zmniejszony trail ale sam juz się trochę zagubiłem

Opublikowano

Bierz ultimate, skoro jest w cenie selecta to okazja jak nic

Opublikowano

A offset do podanej HA jaki byś rekomendował? 37 czy 46? Teraz to w ogole jest wsadzona fabryka z offsetem 42 dla kol 27.5, dziwne 🙂

Opublikowano

Zależy do czego go chcesz.?
Ale czuły to on nie jest ani trochę.

Opublikowano

Sporo jazdy gorskiej, enduro, zjazdy, podjazdy ale oczywiscie sporo spokojniejszej w postaci singli

Opublikowano
41 minut temu, wrdom napisał:

A offset do podanej HA jaki byś rekomendował? 37 czy 46? Teraz to w ogole jest wsadzona fabryka z offsetem 42 dla kol 27.5, dziwne 🙂

To są naprawdę pomijalne tematy z tym ofsetem. Bierz "bogatszą" wersję Pike'a i będzie Pan zadowolony. 

Opublikowano

Nie polecam słuchać @GrzesiekNowak, tak jakby coś.

Pike to tak uznany amorek, że podważanie jego jakości pracy (nawet w najbiedniejszym select) jest przynajmniej głupie, osbiste wydziwianie i marudzenie zostawmy dla siebie i nie utrudniajmy innym wyboru.

Opublikowano (edytowane)

Sam mam amor z takim tłumikiem i wiem jak to mulasto chodzi, zero czułości. 

PS.
Mówisz jak byś był handlowcem rock shoxa.

Edytowane przez GrzesiekNowak
Opublikowano

Jak go zalepiłeś smarami to masz zero czułości, proste

Opublikowano
17 minut temu, GrzesiekNowak napisał:

Ile ważysz?

94 kg

Opublikowano

Serwis chargera z selecta zrobisz sam w około 1h w kuchni ;) (to ten uproszczony charger bez kondoma a z dodatkowym tłokiem oddzielającym olej od powietrza). Jeśli chodzi o chargera z ultimate to tam dochodzi upierdliwe odpowietrzanie i trzeba mieć trochę narzędzi jak np. imadło z miękkimi szczekami do trzpieni. W ślepym teście stawiam, że 90% amatorów nie poczuje żadnej różnicy w pracy między niemi.

Opublikowano
Godzinę temu, GrzesiekNowak napisał:

Sam mam amor z takim tłumikiem i wiem jak to mulasto chodzi, zero czułości. 

PS.
Mówisz jak byś był handlowcem rock shoxa.

Jak nie umiesz serwisować powiedzmy szczerze dość "elitarnych" amorków to zleć to komuś zamiast wypisywać pierdoły. Sądzisz, że po Twoich poczynaniach Fox czy cokolwiek innego da radę? Masz jakiś Syndrom Sztokholmski, że jak masz padaczkę to się z nią męczysz zamiast pogonić i kupić coś odpowiedniejszego?

Opublikowano (edytowane)

A no kupił bym jakiś sprężynowy z otwartą kąpielą olejową tylko , żadne współczesne koło tam nie wejdzie.

Elitarne to były stare Marzocchi a nie te nowoczesne wydumki.

Po za tym jest to moja subiektywna opinia, więc nie wiem z czym masz problem.?

Edytowane przez GrzesiekNowak
Opublikowano

Problem jest taki, że przez swoje fobie czy ignoranctwo i co tam jeszcze komuś doradzasz by czegoś nie kupował. A to jest już nie tylko nie w porządku. Skoro nie ma obecnie i raczej nie będzie amorka, który Ci pasuje to co się męczysz. Wsadź coś tańszego na sprężynie albo w ogóle porzuć rower i na motor się przesiądź. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Troszkę odświeżę. 

Mam dwa Pike Ultimate na rok 2020 i powiem że ja brałem offset 46mm specjalnie. Co do chargera, bez narzędzi do 2.1 go nie zrobisz tak oo w domu, Różnica jesttteż taka że 2.1 Charger ma regulacje wolnej i szybkiej kompresji osobno, dokupując takiemu amorowi MRP ramp control masz na prawdę wiele opcji ustawień co jest i plusem i minusem.

Ja bym brał Ultimate jeśli serwisujesz w serwisie amor, jak jesteś "Zosią samosią" to lepszy select bo zrobisz go w domu, chyyyba że kupisz odpowiednie narzędzia do chargerów 2.1..

Jedyne co mi się strasznie nie  podoba w dzisiejszych RS;ach to ich anoda na lagach która jest krótko mówiąc g... warta :P

• Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 21.12.2020 o 13:56, Kruk napisał:

Jedyne co mi się strasznie nie  podoba w dzisiejszych RS;ach to ich anoda na lagach która jest krótko mówiąc g... warta :P

Potwierdzam stosują chyba anodę dekoracyjną 😂