Marcin95 Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Cześć kochani, mam problem z trzaskami które dochodzą podczas jazdy z wewnątrz korby. Jestem początkującym miłośnikiem kolarstwa wiec od razu przepraszam za wszystkie niedokładne określenia albo moje nazewnictwa. Od 3 miesięcy posiadam LaPierra Audacio 400 na osprzęcie Shimano Tiagra 4600. Po Ok 500-700km zaczął mi tykac co jakiś czas podczas wtedy podjazdów napęd. Wyczyściłem dokładnie łańcuch, tarcze itp generalnie bardzo dbam o ten rower wiec byc po każdej trasie dokładnie myty i przygotowywany na kolejne trasy. Natomiast na jakiś czas te dźwięki przestały sie pojawiać ale od niedawna po mocnych interwałach zaczęło już to klikanie, trzaskanie jakkolwiek to można nazwać towarzyszyć mi przy każdej mocnej jeździe. Tzn kiedy mam ustawione małe przełożenie nic nie słychać natomiast podczas ustawienia wysokiego np gdy na stojąco chce przycisnąć mocniej pod górę albo na prostej robie sprinty zaczyna strasznie klikać tak jak na tym filmiku który zamieściłem na YT a link wklejam tutaj. Nie upadł nigdy i jest rowerem nowym wiec dziwi mnie taki obrót sprawy. Podpowoedzcie mi proszę co może wydawać takie dźwięki, sroby korby odkręciłem i dokręciłem ponownie, suportu nie wykręcałem jeszcze bo szczerze nie mam odpowiednich narzędzi ale chciałbym sam takie rzeczy umieć robic dlatego nie oddaje do serwisyu tylko podejmę sie naprawie tej usterki samodzielnie. Dlatego proszę was o podpowiedz bo może ktoś miał podobnie. Edytowane 23 Lipca 2017 przez Marcin95 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Na moje kaprawe oko, to mogą być pedały lub suport ze wskazaniem na to ostatnie. Dla pewności odkręć pedały, przeczyść gwinty i przykręć jeszcze raz. Jeśli nie pomoże, to pewnie suport Ci strzela. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Brzmi jak zużyte/uszkodzone/wypłukane łożyska suportu lub poluzowane śruby mocujące tarcze do korby. Sprawdź, czy śruby są dobrze dokręcone, ale bardziej stawiam na suport. Nie jest to drogi wydatek, ale lepiej samemu się tym zająć. W cenie serwisu kupisz sobie dobry klucz do wkładu suportu i nie będziesz nikogo prosił o łaskę Możesz jeszcze zerknąć, czy lewe ramie korby nie ma jakichś luzów. Ewentualnie zdjąć je całkiem i założyć na nowo. Edytowane 25 Lipca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Marcin95 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Hej, kupiłem klucz i zabrałem się za porządne oczyszczenie całego napędu, nasmarowanie łożysk itd. Podczas odkręcania pedałów przy naciśnięciu na nie ręką w celu przytrzymania usłyszałem bardzo podobny trzask. Co się okazało zakupiłem jedne z tańszych pedałów Look'a i najzwyczajniej łożysko w pedale zaczęło trzeszczeć. Wkręciłem inne i denerwujący dźwięk znikł. Niedawno kupiłem droższe i jest wszystko w porządku. Oczywiście odkręciłem pozostałe elementy napędu i przeczyściłem je natomiast wszystko było odpowiednio i równo przykręcone i czyste, rower w sumie ma dopiero niecałe 4 miesiące. Dziękuje wam za pomoc i podpowiedzi, pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi