Skocz do zawartości

SR Suntour NEX HLO - maksymalna wielkość tarczy hamulcowej.

darkiz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

W rowerze Cube Nature SL black 54 cm 2018 posiadam amortyzator SR Suntour NEX HLO 63mm. Obecnie  chcę wymienić przedni hamulec (Shimano BR-M315) na XT 8120 i tarczę 180 mm. 

Czy ten amortyzator jest przystosowany do tarcz 180 mm? Na stronie producenta nie znalazłem tego amortyzatora.

Opublikowano

Żartowniś. To nie jest rower do jazdy w terenie a chcesz mu aplikować hamulce do ciężkich odmian mtb. Poza tym najpierw zmień uginacz na amortyzator a potem myśl o hamulcach.

Opublikowano

O wymianie "uginacza" jeszce nie myślałem (rower dostałem w prezencie i nie miałem wpływu na jego specyfikację).

Przy wadze około 100kg hamulce  Shimano BR-M315 z tarczami 160 mm SM RT 10 S nie sprawują się najlepiej stąd pomysł wymiany na mocniejsze. 

Mogłbym prosić o podpowiedź - jaki zestaw hamulców zamontować aby polepszyć hamowanie? 

Opublikowano

W tym modelu są ślizgi plastikowe. Najpierw pomyśl o lepszym amorku a potem o większej tarczy jeśli chcesz jeszcze pożyć 

Opublikowano

Noo spoko ale można mieć w jego cenie 2 raidony a nie wiem czy różnice poczujesz?

Opublikowano

Róznicę poczujesz ale to cena okrutna jak na amor pod 27 5". Taniej da się kupić nową rebę pod to koło aczkolwiek szukałbym raczej czegoś trekingowego (paragon gold).

Opublikowano

Czy ten Paragon Gold Gold będzie ok:

https://www.sbike.pl/rock-shox-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-solo-air-65mm-1-18-qr-disc-o_10587.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Amortyzator wymieniony na Rock Shox Paragon Gold RL 28" Solo Air 65mm 1-1/8 QR Disc. Jest dużo lżejszy od wyjętego SR Suntour NEX HLO 63mm.

Hamulec z przodu wymieniłem na Shimano XT BR-M8120 N04C i tarczę Shimano XT RT-MT800 Ice Tech 180mm CL. Wreszcie czuję hamulec.

Wszystkim kolegom dziękuję za rady.