hetm4n Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Witam, poszukuje jakichkolwiek tanich butów do których zamontuje bloki SPD. Chcę używać 1 pary zarówno w zatrzaskach jak i na platformie. Posiadam pedały PD-EH500 (platforma + zatrzask SPD), jeżdżę głownie w terenie, lasy góry single, traile, lekkie dh, enduro. Buty powinny mieć miękką gumę ma podeszwie żeby trzymały sie dobrze na platformie z pinami i żeby blok był schowany poniżej powierzchni podeszwy. Obecnie posiadam tanie za 120zł z aliexpress które maja za twardą plastikową podeszwę z wsparciem po bokach, oraz droższe shimano SH-XC31 które mają podobna konstrukcje podeszwy co te z aliexpress lecz nieplastikową ale bardzo twardą gumę (ślizga się na pinach oraz zahacza blok o korpus który przez częściowo już zużyta podeszwę troszkę wystaje. Proszę o propozycje
mareq Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Z tanich mógłbym polecić: https://www.decathlon.pl/p/buty-na-rower-mtb-st-100/_/R-p-303164?mc=8512376&c=Czarny# Niestety widzę, że chwilowo niedostępne. Nie są takie sztywne jak typowe SPD, fajnie się w nich chodzi. Używam od 1,5 roku i nie mam się czego przyczepić. Na platformach niewiele w nich jeździłem ale trzymały się ok na takich najzwyklejszych bez pinów.
hetm4n Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) 37 minut temu, mareq napisał: Z tanich mógłbym polecić: https://www.decathlon.pl/p/buty-na-rower-mtb-st-100/_/R-p-303164?mc=8512376&c=Czarny# U mnie są dostępne w moim rozmiarze, a powiedz czy bloki wystają czy są poniżej powierzchni podeszwy? Edytowane 25 Listopada 2020 przez hetm4n
mareq Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Bloki nie wystają. Są minimalnie zagłębione. Na płaskich powierzchniach nie stukają. Jak się idzie po betonie czy kamyczkach czasem lekko chrupną. Odnośnie rozmiarówki to ja musiałem je wziąć o rozmiar większe niż normalnie noszę. Jak masz na miejscu to najlepiej samemu przymierzyć.
hetm4n Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 13 godzin temu, mareq napisał: Bloki nie wystają. Są minimalnie zagłębione. Na płaskich powierzchniach nie stukają. Jak się idzie po betonie czy kamyczkach czasem lekko chrupną. Odnośnie rozmiarówki to ja musiałem je wziąć o rozmiar większe niż normalnie noszę. Jak masz na miejscu to najlepiej samemu przymierzyć. Byłem, przymierzyłem, mój rozmiar pasuje, i pasują idealnie do platform , świetnie się trzymają na pinach i bloki nieprzeszkadzają bardzo wygodne.
mareq Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Szybki jesteś. Miałem jeszcze dodać o jedynej wadzie jaką znalazłem. Ta gumka, od którą się wkłada sznurówki po zawiązaniu po czasie się wyciąga ale nadal trzyma dobrze końcówki. Nie latają i nie ma ryzyka wciągnięcia w łańcuch. Tylko wizualnie nie jest fajnie. Akurat jak przeszkadza to łatwo samemu wszyć tam nowy kawałek. Ja na razie nie odczuwam takiej potrzeby. Patrząc na ceny innych butów to jest to drobnostka, którą łatwo przełknąć.
Rekomendowane odpowiedzi