duperel Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam, potrzebuję podpowiedzi jakie znaczenie ma długość ramion korby. Mój obecny rower jest wyposażony w mechanizm korbowy z ramionami o długości 175mm (blaty 48-36-26). Mój wzrost to 189cm a rower jest w rozmiarze 54cm (Cube LTD CLS Pro) Chcę wymienić korbę na hollowtech bo czuję jak przy mocniejszym pedałowaniu wszystko się pode mną ugina (seryjna Acera na kwadracie). Znalazłem niezłą ofertę korby XT ale ma ramiona 165mm. Pytanie do mądrzejszych - czy przy mojej niewyczynowej jeździe będę odczuwać różnicę? Chcę zostać przy tych samych blatach.
Franz Mauer Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Długo by pisać... Poczytaj tutaj: https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,dobor-dlugosci-korb-podstawy 1 1
Gość Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Tak w telegraficznym skrócie. Krótka korba to więcej obrotów a długa do większa siła (zasada dźwigni).
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 5 godzin temu, duperel napisał: Mój wzrost to 189cm Kawał chłopa z Ciebie. Przy długości ramion chodzi jeszcze o kolana,ale to bardziej o niskie osoby chodzi. Przy twoim wzroście będzie chodziło tylko o to co napisał @PrzeLuka 52 minuty temu, PrzeLuka napisał: zasada dźwigni 1
Rekomendowane odpowiedzi