Skocz do zawartości

Nowa szosa (semi-kompakt), potrzebna zmiana kasety: 11-30 czy 11-32?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Wiem, tego typu wątków jest milion, ale żaden do końca mi nie pomógł... A sprawa jest banalna. 

Obecnie jeżdżę na napędzie 50-34/11-28, na którym daję radę bez problemu się kulać po pagórkach w okolicach Krakowa (w tym odcinki 10-15%). Jedzie nowy (lżejszy) rower z napędem 52-36/11-28, i na pewno chcę zmienić w nim kasetę bo będzie za ciężko. Z tyłu jest przerzutka R7000 z krótkim wózkiem, więc maksymalnie wejdzie kaseta 11-30.

Kilka pytań:

1. Po zmianie kasety na 11-30 najlżejsze przełożenie to 36-30 i wg kalkulatora jest ono minimalnie twardsze od 34-28 (1.20 vs 1.21, różnica 0,3kmh).Czy w praktyce będzie to różnica zauważalna? (nowy nabytek jest około 2kg lżejszy co też minimalnie pomoże zniwelować wysiłek).
  2. Myślę o zmianie na 11-32, co oznacza dodatkowo wymianę tylnej przerzutki. Ale z kolei czytam o gorszym zestopniowaniu tej kasety. Warto iść tą drogą czy zostać przy 11-30?

Pozdro!

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja bym został przy tym co masz, ewentualnie wrzucił 11-30 jak zauważysz że jest za ciężko. Zrobisz nogę, nie będzie potrzeby na zmianę kasety ;) 

Opublikowano

Piszesz, że obecnie bez problemu dajesz radę wszystkim podjazdom. Do tego przesiadasz się na lżejszy rower. Zostaw na razie tak jak masz i po kilku jazdach sam będziesz wiedział czy potrzebujesz wydawać pieniądze. Myślę, że nie będzie to konieczne.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi!

Tak, to trochę na wyrost plan, ale nie do końca... na przykład, jak teraz podjeżdżam całą al.Wędrowników do kazamaty (w najgorszym miejscu 10-13%) na 34/28 to już jest bardzo blisko granicy moich możliwości, a tutaj jeszcze 2 zęby mniej będzie... nie wyobrażam sobie podjeżdżać tego na twardszym... 

Opublikowano

Będzie nowy, lżejszy rower, to będzie motywacja, żeby poprawić wyniki :) .

Ja kiedyś zdychałem na kombinacji 34/32 przy dłuższych 6% podjazdach a obecnie to zdycham dopiero jak mam do wyjechania 18% a mój rumak ma 11kg :) . Raczej nie należę do mocnych.