Skocz do zawartości

Jak to jest z 1x11=>2x11?

Nial

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Jest sobie taki rower Fuji Tahoe: https://www.metrobikes.pl/pl/p/Fuji-Tahoe-29-1.5D/40925

Nie orientuję się w tych nowoczesnych napędach, jak to jest z konwersją na 2x11 albo 2x10 (pomińmy proszę pytania po co, chodzi o teorię): czy z przodu zmieści się dwublatowa korba 36-26? Pomijając czy tylna przerzutka ogarnie wszystkie przełożenia, czy to może jest jakiś inny problem, np. zrobią się za duże przekosy łańcucha? Czy duży blat nowej korby będzie po prostu bardziej odstawać, a mały będzie w tej samej płaszczyźnie co dotychczasowy pojedynczy blat? Jakie inne potencjalne problemy ?

Opublikowano
2 godziny temu, Nial napisał:

Czołem,

Jest sobie taki rower Fuji Tahoe: https://www.metrobikes.pl/pl/p/Fuji-Tahoe-29-1.5D/40925

Nie orientuję się w tych nowoczesnych napędach, jak to jest z konwersją na 2x11 albo 2x10 (pomińmy proszę pytania po co, chodzi o teorię): czy z przodu zmieści się dwublatowa korba 36-26? Pomijając czy tylna przerzutka ogarnie wszystkie przełożenia, czy to może jest jakiś inny problem, np. zrobią się za duże przekosy łańcucha? Czy duży blat nowej korby będzie po prostu bardziej odstawać, a mały będzie w tej samej płaszczyźnie co dotychczasowy pojedynczy blat? Jakie inne potencjalne problemy ?

To jest tak jak ze zwykłymi pedałami i spd. Jak założysz spd to na zwykłe już nie przejdziesz. Jak raz pojeździsz na 1x11 czy 1x12 to nie będziesz chciał wrócić do 2x11. Dodatkowa manetka, linka - po co to całe dziadostwo. Jakie są problemy nie wiem. Takie mam odczucia.

Opublikowano
  • Rama nie musi zmieścić korby 2x.
  • Może nie być możliwości montażu przerzutki przedniej (np. w wielu ramach boost).
  • Przerzutka tył może mieć za małą pojemność do obecnej kasety i korby 2x

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, johankalvatn napisał:

To jest tak jak ze zwykłymi pedałami i spd. Jak założysz spd to na zwykłe już nie przejdziesz. Jak raz pojeździsz na 1x11 czy 1x12 to nie będziesz chciał wrócić do 2x11. Dodatkowa manetka, linka - po co to całe dziadostwo. Jakie są problemy nie wiem. Takie mam odczucia.

Dzięki ale nie pytam o sens tylko o możliwość techniczną :)

Znalazłem że ten rower występował też w wersji 2x11, niestety nigdzie nie dostępnej już: fuji-tahoe-29-1-3-.jpg

Czy możecie rzucić okiem i potwierdzić że konwersja by była w miarę bezbolesna, czy może tam jest zamontowana jakaś jedyna-w-swoim-rodzaju-ultra-droga przerzutka, czy raczej tam siedzi jakieś standardowe rozwiązanie? "Przerzutka przednia: Shimano SLX, side swing, direct-mount". Kurcze nie znam się na tym. Nie będzie problemu z dokupieniem takowej, czy to jest jakiś nietypowy wynalazek? To jest chyba coś takiego: https://www.rowertour.com/p/57262/shimano-fd-m7020-slx-przerzutka-przednia-2x11-side-swing-direct-mount

Nie będzie problemu z doborem manetki do tego?

O pojemności przerzutki tylnej wiem, pewnie będzie zmiana kasety i/lub przerzutki też.

Edytowane przez Nial
Opublikowano

Z tego co widać na obrazkach to ramy są takie same więc dołożenie mykmyka czy przedniej przerzutki nie powinno być problemem. Dziury są u góry i na dole. Przerzutkę montujesz na obejmę (czy to wbudowaną czy to dołączaną). 

Napiszę to samo co poprzednicy. W przypadku MTB przejście na 1x to progres a cofanie do 2x nie jest dobrym kierunkiem. Poza dołożeniem manetki możliwe że będziesz musiał wymienić kasetę żeby to grało. Możliwe że trzeba będzie wymienić przerzutkę (dwa blaty wymagają większego zakresu na przerzutce).

• Pomógł 1
Opublikowano

Wiem, ale potrzebny mi z przodu blat 36 a wygląda że tam się nie zmieści.

Opublikowano
3 godziny temu, Nial napisał:

potrzebny mi z przodu blat 36

W ogóle się nie przejmuj gadaniem o 2x. Napęd jest dużo bardziej uniwersalny. Pojezdzisz i po lesie i po asfalcie.

Masz miejsce na linkę do przerzutki SS,wiec na 99% się da

Ps.Pisałemo Fuji,co do GT, też wygląda że jest wejście na linkę,ale może to być linka do Mykmyka :/

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki, nie przejmuję się, wiem co mi potrzebne i dlaczego :) Nie chcę tu rozpoczynać dyskusji o wyższości napędów. No właśnie GT ma podobny tańszy model, Avalanche i tam jest przerzutka z przodu ale nie jestem pewien jak jest poprowadzona linka.

Opublikowano

Nie interesuj się avalanche, GT to tylko zaskar.

Opublikowano

Jeśli rura podsiodłowa ma standardową średnicę typu np 34,9mm w szczególności na wysokości montowania przedniej zmieniarki to sie da założyć taką na obejmę.

Jeśli ma jakąś wydumaną średnicę, albo dziwny kształt to się nie da takiej założyć.

Może być montaż bezpośredni - przykręcana jest wtedy do ramy do slotów.

Są jeszcze adaptery do mocowania na mufę suportu.

Z blatem typu 36 będziesz często jeździł na większych koronkach kasety i tym samym one prędzej się zjadą - wymiana kasety.

Z mniejszym blatem typu np 32 częściej używa się szybkich biegów, ale wtedy przy ich zużyciu można same koronki wymienić.

• Pomógł 1
Opublikowano
12 godzin temu, ahaja napisał:

Jeśli rura podsiodłowa ma standardową średnicę typu np 34,9mm w szczególności na wysokości montowania przedniej zmieniarki to sie da założyć taką na obejmę.

Jeśli ma jakąś wydumaną średnicę, albo dziwny kształt to się nie da takiej założyć.

Może być montaż bezpośredni - przykręcana jest wtedy do ramy do slotów.

Są jeszcze adaptery do mocowania na mufę suportu.

Z blatem typu 36 będziesz często jeździł na większych koronkach kasety i tym samym one prędzej się zjadą - wymiana kasety.

Z mniejszym blatem typu np 32 częściej używa się szybkich biegów, ale wtedy przy ich zużyciu można same koronki wymienić.

A co z prowadzeniem linki? I jej zaczepieniem ? :/

13 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Nie interesuj się avalanche, GT to tylko zaskar.

Zaskar niższy, ok, tylko potrzebuję "szybszego" napędu niż 30-32 z przodu.

Opublikowano

Dowiedziałem się w dwóch sklepach że nie da rady zamontować przerzutki. Ale blat 36 tam chyba nie wejdzie? :)

Opublikowano

W tym Zaskarze? Rura wygląda na 'normalną', slot do kabla jest z prawej strony, pytanie gdzie wychodzi?

Przerzutka side swing mocowana na obejmę - wtedy nie zajmuje miejsca dla koła bo jest z boku, pancerz z linką wchodzi do niej z przodu. Poszperaj sobie. Pancerz możesz puścić po/przy dolnej rurze - ja tak mam. Znaczy ja jestem z tych co wolą by super działało niż wyglądało ;-).

• Pomógł 1
Opublikowano

Ok, czyli w przerzutkę np. side swing, front pull  wchodzi linka razem z pancerzem po prostu? :) A nie tak że sama linka a pancerz musi się gdzieś kończyć i opierać wcześniej? Sorki za lamerskie pytanie :D

Opublikowano
W dniu 24.11.2020 o 16:04, Nial napisał:

front pull  wchodzi linka razem z pancerzem po prostu

Dokładnie tak jak napisałeś. Masz tu zdjęcie jak to wygląda na moim

2037679946_Kellys(11).JPG.8b288a9cb19645158b20bc7d5b89cfc6.JPG

Linka idzie w pancerzu,od manetki do przerzutki.

20201125_222839.thumb.jpg.785f5584c834f5faec602d9c6c8be136.jpg

Widać na zdjęciu że otwory na linkę do przerzutki SS są